Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

GAF vs OWENS CORNING vs IKO Cambridge vs ISOLA - ANKIETA

PALEC

GAF vs OWENS CORNING vs IKO Cambridge - która z firm jest najlepsza ? :)  

3 użytkowników zagłosowało

1. 1. GAF vs OWENS CORNING vs IKO Cambridge - która z firm jest najlepsza ? :)

• GAF
    • OWENS CORNING
    • IKO Cambridge
      0

Recommended Posts

Witam..

hm... jakby to powiedzie mam problem... :]

heh, wyprostowano mnie tu co do rodzaju porycia dachu, i juz raczej pozostane przy goncie,,, pytanie tylko jakim ?

Chciałbym prosic o wszelkie informacje odnosnie w/w gontów.

Każda z podanych firm daje gwarancję na materiał 30 lat, budowa gontu podwójna. itd itd itd. .. ...Naprawdę trudno się zdecydowac, do tego cena tez podobna, różnica paru złotych, nie liczac ISOLA.. tutaj troszke wiecej,,,

Mylę że taki Post moze byc przydatny ,,

• 1 year później...

W odpowiedzi na Pana zapytanie mogę co nieco przedstawić sytuację gontów. Miałem możliwość pracować na wymienionych przez Pana materiałach i stwierdzam jednoznacznie, że jeśli chodzi o montaż GAF jest numerem 1. W temperaturze roboczej idealnie się układa, każdy listek jest idealnie równy ( brak odchyłki wymiarowej ), podczas wypełniania koszy gontem nie pęka. Muszę przyznać, że doświadczenie firmy GAF to nie jest pic na wodę. Korporacja istnieje od 1886 roku a gont jako materiał do pokrycia dachu wynaleziono w 1863 roku. Można stwierdzić, że nie ma drugiej takiej firmy na świecie, która posiada chociaż w połowie takie doświadczenie w produkcji jak i sprzedaży dachówek asfaltowych. Co do żywotności produktu Gaf Timberline warto wspomnieć że od tego roku posiada on dożywotnią gwarancję !

Gont ten zabezpieczony jest przeciw porastaniu mchu według amerykańskiej normy, jest materiałem niepalnym, cichym, niewymagającym serwisu. Muszę przyznać że puki co a mam dachy które kryłem w Polsce 4 lata temu nic się nie dzieje. Nie ma mchu, kolor jest tak samo intensywny jak podczas instalacji, brak jakichkolwiek przecieków. Jednym słowem materiał warty polecenia. Produkt ten jest dostępny w Polsce, więc jeśli szuka Pan naprawdę dobrego gontu z pewnością ten produkt jest warty polecenia.

Co do pozostałych firm nie widzę sensu się wypowiadać ponieważ według mnie GAF jest najlepszym materiałem z kategorii bitumicznych pokryć dachowych.

Poniżej podsyłam adres do strony producenta

http://www.gaf.com

Mam nadzieję, że podejmie Pan dobrą decyzję.

• 4 years później...

Panie dekarz321

pan to chyba nic nie robi, tylko studiuje historię gaf us. cóż, każdy ma jakieś hobby...

nie będę się rozpisywał, bo "głoś" pracownika gaf, od głosu dakarza, to odróżni nawet ktoś kto nie wie o co chodzi.

prostując:

- panie dekarz321 no to chyba nic nadzwyczjnegoze gont nie pęka...

- I gaf i Owens corning i iko maja podoben doświadcznie, a w gontach laminowanych to europa daleko daleko za ameryką

- dach to pan mógł położyć 3 lata temu, bo aprobata powstała we wrześniu... apropos: wygasła? nie ma ważnych dokumentów?

Django.