Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

WANNA: wpuszczana w podłogę, w podłodze, obniżona - wykonanie, opinie, rady

sly70

Recommended Posts

• Odpowiedzi 151
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam,

Jestem NOWA na forum.

Ale do rzeczy, zrobilismy wanne w podlodze, tzn. prawie, troche wystaje co by do niej nie wpasc :D Jak sie sprawdza jeszcze nie wiem, bo przeprowadzka dopiero przed nami. Slyszalam opinie ze szybko woda stygnie, ale za to wyglada ladnie :D

A jak sie tutaj fotki wrzuca?? moze wieczorem by mi sie udalo pokazac ten nasz wyczyn.

pozdrawiam

Edy05 ja tez bardzo chętnie zobaczę waszą wanienkę. Gdybyś miała problem ze wstawieniem zdjęć to możesz podesłać mi zdjęcia na maila a ja je tu zamieszczę. A czy możesz powiedzieć czy wanna jest na parterze czy na piętrze? My będziemy mieć domek parterowy i zastanawiam się w którym momencie trzeba by przygotować miejsce na tą wannę.

A mnie zastanawia kwestia wychodzenia z takiej wanny.

Nie jestem jakaś ostatnia łamaga, ale na basenie raczej szukam drabinki, bo tak zgrabnie nie udaje mi sie wyskoczyć bezpośrednio na brzeg i się gramolę. :oops: :cry:

Wanna wprawdzie jest płytsza, ale chyba jednak trudniej wyjść niż z takiej o "normalnej" lub tylko lekko obniżonej wysokości.

Wanna w podłodze stosuje się do salonów sprzedaży na pokazowe stanowiska i na strony WWW do marketingu. Wygląda cudnie ale jest cholernie niepraktyczne.

Wchodzenie i wychodzenie z takiej wanny to utopia. Jeszcze w wieku 30 lat ujdzie ale po 50 robi sie mało wygodnie.

Druga sprawa to mycie takiej wanny.

Jak ktoś koniecznie chce to niech zamontuje ja tak aby dno było na poziomie podłogi. Juz jest nieźle. Inny pomysł to obmurowanie jej schodami, ale na to potrzeba łazienki o powierzchni 20m2.

Z drugiej strony Dagi pewnie do 50-tki to zmieni wystrój łazienki, a może i dom ze dwa razy, to dlaczego nie ma mieć bajeru.

A ja własnie przekroczyłam "granicę cienia", chociaż i tak dość sprawna jestem, jak się zaprę to wyjdę z basenu bez drabinki nawet bez wielkiego obciachu. Ale co tu ukrywac - lepiej nie będzie... :cry: Więc wanna na "klasycznej" wysokości, choć pewnie lepiej też niezbyt wysoka. :wink:

co do wychodzenia i mycia na pewno wygodniejsza jest tradycyjnie umieszczona wanna. Ale kto powiedzial ze to moj ostatni dom i ze w nim umre :D A wanne w razie co jak sie znudzi opdniose.

My zdecydowalismy sie na to bo, raz - ze bylo to nasze marzenie tralalala, szczegolnie meza, dwa -ze lazienka ktora nie jest spora wyglada na znacznie wieksza, i trzy - moge miec odsloniete okno w lazience i nie swiece golizna ludziom op oczach na zewnatrz ;)

Dom parterowy, wiec i wanna na parterze. Obnizona cala instalacja hydrauliczna.

Zaraz pomecze sie z fotkami.

Ja mam :) ,fotka z budowy:

http://img214.imageshack.us/img214/9427/dsc00651cb9.jpg

teraz lazienka sie projektuje, wkleje wizualizacje jak dostane.

z wanna w podlodze na pietrze jest wiecej problemow niz mozna sobie wyobrazic, szalunki, dodatkowe podciagi, mnostwo obliczen konstrukcyjnych i o czywiscie dodatkowej kasy.

zamarzylam sobie takie cudo i oooogromna lazienke i moje poszukiwanie projektu zdeterminowane bylo poszukiwaniem domu, ktory ma duze pomieszczenie nad garazem (nie chcialam miec dna wanny np w salonie :)

moja lazienka ma ok 60m2 (w podlodze)

Znajoma ma wannę stojąca na podłodze, jest z niej zadowolona, pomysł ustawienia "ściągnęła" ze Stanów. Twierdzi, że z "wiekem" będzie sie z niej lepiej wychodzic niż z ustawionej na tradycyjnej wysokośći.

Myję ją na kolanach.

Mnie osobiście takie ustawienie też odpowiada, łazienka wizualnie też zyskuje , a mycie... a czegóż się nie robi????

Edy05. Przepięknie to wygląda. :)

Dlatego sie pytałam, ze mi się bardzo podoba, choć mam wątpliwości co do praktyczności, a nie żeby skrytkować dla faktu.

Ciekawe czy faktycznie dużo trudniej sie wychodzi - teraz jak patrzę, to chyba nie tak najgorzej. Wanna jednak jest płytsza niż basen, nie jest całkiem na równo z podłogą i zawsze blatu można się chwycić. :wink: Ostatecznie jakiś dyskretny uchwycik na ścianie (dla osób po 50-tce :lol: :wink: :oops: ). Jednak jestem na tak, choć u mnie nie da się technicznie, ale jakiś schodek mnie kusi!

U mnie będzie wanna lekko onbiżona - o grubość ogrzewania podłogowego i postaram się maksymalnie obniżyć nóżki (tu syfon ogranicza :evil: ) - i jak się da jakiś schodek.