Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

JAKA ŚCIANA NA STARYM STRYCHU???

Recommended Posts

Z czego zrobić sciane na starym strychu zeby nie byla ciezka i bardzo dobrze wygluszona??? Nie dawno kupilismy mieszkanie w domu z 1893 roku. Domek jest piekny, tylko, ze mieszkanie (strych), ktore my mamy wymaga kapitalnego remontu..! Jestesmy na etapie odgradzania sie z sasiadem i stawiania sciany stanowiacej granice o 60 cm dalej niz stala wczesniej. Nie mozna jej postawic na scianie nosnej ani dzialowej. W zwiazku z tym mam ogromny problem z czego ja postawic, zeby nie byla zbyt ciezka, bo boje sie, ze strop moze zostac oslabiony albo pewnej nocy znajdziemy sie u siasiadki na dole..! Sciana ta musi byc bardzo cicha, wrecz 100% cicha. Chce miec tam swoje biuro i sprawy tam poruszane nie moga sie wydostac...

chyba jednak nie :-?

ten Drugi napisał:

Rzeczywiście jesteś najlepszym doradcą na forum. Nie ma to jak siedziec przed kompem, śmierdzieć, pierdzieć i robic sobie jaja.

:D

jaja mam od urodzenia, więc robić nie muszę, siedzę sobie i owszem, często, z pudła też sobie strzelę, w końcu "u siebie"

co do capa to się nie wypowiadam, ale również "wolnoć Tomku...."

płyta gk x2 (do x4) wełna min, w dwóch warstwach, najlepiej od siebie odsuniętych, tak aby powstała pustka

aha i na podkładkach - taśmach pod profile ścienne i podłogowe

wtedy i Ty z pudła strzelać możesz ile wlezie

pzdr

Jasne i z przyjemnością dokonczymy jutro i nawet musialem chlusnąc zeby sie odstresowac, bo co chwile wypada cosik innego w remoncie tej ruderki. Nie okresliles dokladnie swojej porady. Za sciana jest czesc siasiada, bo jesli dobrze zrozumialem to x2 plyta do x4 po dwoch stronach.

Z czego zrobić sciane na starym strychu zeby nie byla ciezka i bardzo dobrze wygluszona??? Nie dawno kupilismy mieszkanie w domu z 1893 roku. Domek jest piekny, tylko, ze mieszkanie (strych), ktore my mamy wymaga kapitalnego remontu..! Jestesmy na etapie odgradzania sie z sasiadem i stawiania sciany stanowiacej granice o 60 cm dalej niz stala wczesniej. Nie mozna jej postawic na scianie nosnej ani dzialowej. W zwiazku z tym mam ogromny problem z czego ja postawic, zeby nie byla zbyt ciezka, bo boje sie, ze strop moze zostac oslabiony albo pewnej nocy znajdziemy sie u siasiadki na dole..! Sciana ta musi byc bardzo cicha, wrecz 100% cicha. Chce miec tam swoje biuro i sprawy tam poruszane nie moga sie wydostac...

lekko to albo porta albo g/k tyle, ze tu stelaz jak dla sciany instalacyjnej 200 plus z oplytowane ognioochronna * 2 i oczywiscie welna. jak sasiad ma nieuzytkowe to od swojej strony paroizolacja.

stare stropy beda ciezkie do akustyki pomieszczen nad ze wzgledu na slepy pulap pod podloga strychu.

Co to jest "porta"? *2 to znaczy, ze podwojnie dac plyty na warastwie? Myslalem, zeby zrobic kratownice z belek i w kwadraty upchac steropian i na to welna i g/k do tych belek. Czy ten slepy pulap mozna wypieprzyc i i wlozyc welne? Tam pewnie jest szlaka, glina czy jeszcze jakiis shit.