Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Usuwanie subitu spod starego parkietu

Mirabela

Recommended Posts

• 5 months później...
  • Odpowiedzi 47
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam!

ja również,mam problem dotyczący subitu na posadzce. Otóż podczas remontu mieszkania zerwaliśmy stary parkiet. Subit, na którym parkiet był położony został usunięty mechanicznie, frezarką do betonu. Po tym zabiegu, posadzka została zagruntowana gruntem głęboko penetrujacym i zalana cienką warstwą podkładu wyrownującego, następnie ponownie zagruntowana gruntem głęboko penetrującym. Na to wszystko położyliśmy panele podłogowe. Zapach subitu w mieszkaniu znacząco się zmniejszył jednak po zostawieniu mieszkania zamkniętego na kilka dni można wyczuć go w powietrzu. Subit jest wyczuwalny po nachyleniu się przy listwach cokołowych przy ścianie. Nie wiem skąd ten zapach. Jest taka możliwość że subit wniknął głęboko w posadzkę? Wyczytałem, że można to wszystko zamknąć jeszcze gruntem epoksydowym. Jakiego gruntu użyć. Znalazłem w internecie grunt epoksydowy firmy ciech sarzyna epidian 6011 myślicie, że będzie odpowiedni? No i czy to rozwiąże problem????

• 3 weeks później...
Planujemy zrobić remont w kupionym właśnie mieszkaniu. Okazało się, że pod parkietem w salonie i na korytażu jest subit. Chcielibyśmy usunąć tę starą podłogę wraz z tym śmierdzącym lepiszczem. Ile to kosztuje i jak porządnie przygotować powierzchnię w takiej sytuacji pod nowy parkiet?

w Trójmieście 45-50zł/m2 za usunięcie subitu. Parkiet musi być wcześniej usunięty. Po usunięciu subitu podłoże jest równe, może jednak być spękane... A więc najpierw usunąć parkiet i utylizować. Nie gromadzić w mieszkaniu. Do worka a wór na zewnątrz. Sprawdzić podłoże i zdecydować co dalej, jeżeli jest popękane pozapadane należy także usunąć.

• 6 months później...
  • 4 weeks później...
Witam, udało się pozbyć zapachu? Jestem świeżo po pozbyciu się subitu, w mieszkaniu jest bardzo intensywny zapach. Dodatkowo na wylewce pozostały drobne ślady subitu (pojedyncze kropki, czarne ślady jakby po brudnej tarczy). Firma, która wykonywała usługę twierdzi, że to normalne i nie ma czego poprawiać, na to po prostu wylewa się beton. Jakie są Wasze doświadczenia w tym temacie?

• 2 months później...