Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakie lakiery na teak i brzozę?

Mirabela

Recommended Posts

Mamy zamiar wyremontować starą mozaikę brzozową w sypialni i pokoju dziecinnym, a także położyć w kuchni parkiet przemysłowy - teak. Wykonawca proponuje lbrzozę pomalować lakierem Uzin Pall-X 96. Co o tym sądzicie? Czym "potraktować" teak? Dodam tylko jeszcze, że w mieszkaniu będzie niedługo pies.

Mamy zamiar wyremontować starą mozaikę brzozową w sypialni i pokoju dziecinnym, a także położyć w kuchni parkiet przemysłowy - teak. Wykonawca proponuje lbrzozę pomalować lakierem Uzin Pall-X 96. Co o tym sądzicie? Czym "potraktować" teak? Dodam tylko jeszcze, że w mieszkaniu będzie niedługo pies.

Moim skromnym zdaniem - gość proponuje ci ten lakier z tego względu, że jest łatwy do nakładania i szybki. Całość zrobi w jeden dzień, a jak mu zostanie będzie miał dla kolejnego klienta ;)

wg. większości fachowców - lepszy jest lakier poliuretanowy wodny ale dwuskładnikowy. Jest z nim więcej zachodu, ale jest wytrzymalszy. W podobnej cenie co ten Pallman dostaniesz np HartzLacka APU-2, bądź trochę droższy Loba WS 2K Supra do którego, jeśli zależy ci na zachowaniu jasnego drewna możesz dorzucić protektor UV.

Nie słyszałem żeby była różnica w lakierach do brzozy bądź do Teaka - możesz położyć taki sam.

Jeśli chodzi o psa... to nie znaleziono jeszcze drewna i nie wymyślona lakieru, który przeżyłby drapanie jego pazurów. Więc jeżeli ślady po nich są dla Ciebie dużym problemem - zastanów się nad olejowaniem swoich podłóg, wtedy będziesz mogła łatwo samodzielnie naprawiać rysy.

Piękne dzięki ajk. A jaki może być przed Loba WS 2k Supra lakier podkładowy? Co byś zaproponował? Pod Uzin Pall-X 96, o którym pisałam, oferowano mi exoten grunt 2l. Bergera. Pokoje mają 21,6 m2. Ile litrów lakieru trzeba na taką powierzchnię?

Teraz to mnie zawstydziłaś :oops:

Lobadur Exotengrund 5l powinien spasować i do brzozy i do Teaka - jedyny problem że sprzedają go w 5l bańkach więc sporo Ci zostanie. Parkieciarz powinien resztę odkupić (tak około 3l) ;)

Zużycie lakieru to około 10m z 1-go litra na warstwę, więc u Ciebie dla bezpieczeństwa musisz liczyć 2,5 l na jedną warstwę. Potrzebujesz 2 albo 3 warstwy.

Piękne dzięki ajk. A jaki może być przed Loba WS 2k Supra lakier podkładowy? Co byś zaproponował? Pod Uzin Pall-X 96, o którym pisałam, oferowano mi exoten grunt 2l. Bergera. Pokoje mają 21,6 m2. Ile litrów lakieru trzeba na taką powierzchnię?

ja w ogole zasadnosci tego pallmana przy tym metrazu nie widze zastosuj supre wszedzie i ich rozpuszczalnikowy grunt..czyli egzoten..to alkoholowy dobry grunt w litrowkach tez jest..ale najlepiej wez wszystko z loby nie miesza sie generalnie systemow.