lutek34 17.09.2009 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2009 WitamJestem w trakcie układania pustaków szalunkowych jako murku oporowego dla skarpy ziemi o wysokości 90cm. Używam pustaczków z Bruk betu http://www.bruk-bet.pl/img/produkty/250/1.png Pierwsza warstwa pustaczków została ułożona na suchym betonie w rowku o głębokości 3/4 wysokości pustaczka. Następnie układam murek na wysokość 4 warstw, długośc tego murku to 17m. Pustaczki planuje zalać betonem na wysokość 3.5 warstwy a reszta górnej warstwy będzie wypełniona ziemią w której będą wsadzone jakieś roślinki.Teraz napiszcie mi jaki najlepiej użyć beton do zalania tych pustaczków? Czy B10 wystarczy? Chodzi mi też o to żeby w ten beton nie wchłaniała się woda co mogło by prowadzić do rozsadzania murku przez mróz zimą.Czekam na wasze opinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 17.09.2009 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2009 min B 20 W8-10oczywiście jak chcesz, żeby to dłużej pociągnęło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lutek34 17.09.2009 12:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2009 aż taki mocny? dodam tylko że na tym murku nie będzie nic stało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikolayi 17.09.2009 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2009 ale ponoć to ma byc murek oporowy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 17.09.2009 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2009 aż taki mocny? dodam tylko że na tym murku nie będzie nic stało. nie o moc chodzi, a o jego szczelność taki murek będzie narażony na moknięcie, schnięcie, zamarzanie i tak do u.. śmierci, każdy taki cykl dla B10 to katastrofa (no może przesada, ale dlugo nie pociagnie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lutek34 17.09.2009 12:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2009 o ziemi czy nawet żwirze myslałem pierwotnie ale chyba bedzie lepiej jak coś powiąże te pustaczki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lutek34 17.09.2009 12:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2009 U mnie jest jeszcze jeden problem, mianowicie nie mogę do tego miejsca dojechać gruszką bo mam na podjeżdzie na posesje ułożoną kostke i sie o nia boje. Wysypanie 2.5m3 betonu na mostku a pózniej jego przewiezienie taczkami to też chyba odpada. I zostaje mi tylko zamówić żwir z piachem i ręcznie mieszać w kuwecie wielkości płyty OSB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 17.09.2009 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2009 jak już nie potrzeba z takim reżimem szczelności to możesz zamówić suchy lub półsuchy ( tak po 1m3) taczkować i ubijać go w garach, chyba to lepsze niż urabiać go w wiadrze aaa i są gruchy od razu z pompą, droższe od samej gruchy, tańsze od gruchy i pompy w końcu to XXIw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lutek34 17.09.2009 12:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2009 i są gruchy od razu z pompą, droższe od samej gruchy, tańsze od gruchy i pompy w końcu to XXIw. Ja wiem że sa pompy ale taka pompa potrzebuje miejsca żeby się rozłożyć, na kostke jej nie wpuszcze a drogi gminnej nie może zatarasować na godzine. I zostaje tylko taczkowanie, chyba zamówię tak jak pisałeś dwa razy po kubiku. W jeden dzień zwiozę kubik i na drugi dzień drugi kubik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szef23 17.09.2009 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2009 Witam 3/4 wysokości pustaczka. Następnie układam murek na wysokość 4 warstw, długośc tego murku to 17m. Pustaczki planuje zalać betonem na wysokość 3.5 warstwy a reszta górnej warstwy będzie wypełniona ziemią w której będą wsadzone jakieś roślinki. Czy ty aby za malo go w ziemie nie wpusciles ?? Cos mi sie zdaje ze napor ziemi moze go poprostu przewrocic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szef23 17.09.2009 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2009 Witam 3/4 wysokości pustaczka. Następnie układam murek na wysokość 4 warstw, długośc tego murku to 17m. Pustaczki planuje zalać betonem na wysokość 3.5 warstwy a reszta górnej warstwy będzie wypełniona ziemią w której będą wsadzone jakieś roślinki. Czy ty aby za malo go w ziemie nie wpusciles ?? Cos mi sie zdaje ze napor ziemi moze go poprostu przewrocic i B45 nawet nie pomoze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lutek34 17.09.2009 16:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2009 a więc tak układając murek jest on nachylony do skarpy pół oczka poziomicy na metrze wysokości, murek jest dostawiany do istniejącej już skarpy gdzie ziemia zdążyła się już ubić i nie ma takiego naporu ostatnia sprawa to zalewając go betonem będzie on dość ciężki i wątpię że go coś ruszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dziubek25077 17.09.2009 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2009 I zostaje tylko taczkowanie, chyba zamówię tak jak pisałeś dwa razy po kubiku. W jeden dzień zwiozę kubik i na drugi dzień drugi kubik. U mnie przy zalewaniu słupów w piwnicy zmęczyłęm 2 kubiki B-20 i o taczkach to tylo można było marzyć, wszystko w wiaderkach 10 l. Rowziązanie hardcorowe, ale jak by co to da sie Pozdro !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek G 18.09.2009 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2009 i są gruchy od razu z pompą, droższe od samej gruchy, tańsze od gruchy i pompy w końcu to XXIw. Ja wiem że sa pompy ale taka pompa potrzebuje miejsca żeby się rozłożyć, na kostke jej nie wpuszcze a drogi gminnej nie może zatarasować na godzine. I zostaje tylko taczkowanie, chyba zamówię tak jak pisałeś dwa razy po kubiku. W jeden dzień zwiozę kubik i na drugi dzień drugi kubik. Przelicz sobie czy zamawiając dwa razy po kubiku opłaci ci się to. Przy tak małej ilości drogi będzie transport. Może bardziej opłacalne będzie zapłacenie jakiemuś pomocnikowi i wtedy przy obecnych temperaturach i deczko rzadszym betonie bez problemu zwieziecie 2,5m3 zanim zacznie wiązać. Ja bym tak zrobił - jedne taczki i dwie osoby bez problemu dadzą temu rade myślę, że w jedno dłuższe popołudnie. My w dwie osoby zalewaliśmy wieniec ok 1m3 betonu gdzie beton był mieszany w betoniarce i beton był wyciągany w wiadrach liną na jakieś 5 m wysokości. Zajęło nam to 4 godziny. Więc bez mieszania w betoniarce i wyciągania na górę spokojnie dacie rady. Może w jedną osobę nawet się da ale to może być już hardcore. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lutek34 22.09.2009 10:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2009 Murek już zalany, zrobiłem tak jak pisałem zamówiłem dwa razy po kubiku betonu B15 półsuchy. Taczkowałem go do murku, następnie go rozrzedzałem w taczce i wsypywałem w pustaczki. Faktycznie w sobotę kiedy przewiozłem ten jeden kubik żałowałem że odrazu nie zamówiłem dwóch kubików, zwiozłem wszystko sam z małą pomocą żony która polewała beton na taczce i ubijała go w pustaczkach.Zostało ułożone 3 rzędy zamiast czterech jak pisałem na początku gdyż murek okazał się za wysoki, na wierzch planuje teraz położyć obrzeża trawnikowe które od strony skarpy będą licować z murkiem a z drugiej strony będą wystawać 5cm.Oto jak murek wygląda teraz http://c9.wrzuta.pl/wm3716/8e2c89420001c9fa4ab8a154/p9210003? http://c10.wrzuta.pl/wm6901/9ae1c313000e00ee4ab8a156/p9210004? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek G 22.09.2009 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2009 Pociągnę temat bo zobaczyłem zdjęcie i mi się podoba. Sam muszę zrobić murek oporowy z tym, że mój będzie wysoki na około 40cm, ale po stronie wyższej będe od czasu do czasu przejeżdżał samochodem - będzie tam ułożona kostka. Zaraz przy murku od strony niższej będzie płot betonowy. Pytanie - jakie są wymiary tego pustaka i ile kosztuje jedna sztuka? Na stronie bruk betu jakoś ich nie znalazłem. Ile masz wpuszczone w ziemie ten murek? Myślałem nad wymurowaniem mojego murku z bloczków betonowych, ale zastanawiam się czy z tych pustaków nie wyjdzie taniej i szybciej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lutek34 22.09.2009 13:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2009 Bruk bet ma 3 rozmiary tych pustaczków, tutaj masz link do nich http://www.bruk-bet.pl/index.php?nav=produkty&navp=78,90,250 Ja użyłem pustaków o szerokości 24cm i jeden pustak kosztował mnie 6.60zł. Szkoda że nie mieszkasz bliżej bo bym ci odsprzedał 27szt które miały być użyte na 4 rząd a skład w którym je kupiłem nie chce mi ich przyjąć bo zamawiają tylko pod klienta itd. Ja mam wpuszczone tak jak widać na zdjęciu 3/4 wysokości pustaczka, chciałem je wpuścić głębiej na wysokość całego pustaczka ale dokopałem się do łupka i za cholerę nie szło głębiej kopać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts