nillionaire 17.09.2009 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2009 Witam, chciałbym prosić o pomoc w kwestii kolorów ścian oraz dodatków itp., w moim aktualnie remontowanym pokoju. Mój pokój ma około 18m2 (5,3m x 3,5m) i cały dzień jest dobrze nasłoneczniony (południowa ściana domu). Jakieś 4 lata temu robiłemi remont i kupiłem meble z serii ELIPPE (BRW), które nadal są jak nowe, dlatego nie chciałbym ich wymieniać. W pokoju zostanie także podłoga z paneli (nie pamiętam nazwy producenta/modelu, ale mam nadzieję, że zdjęcie wystarczy): http://img188.imageshack.us/img188/2185/09092009552.jpgPodłoga i meble się praktycznie zlewają, jak je wtedy kupowałem wydawało się to fajne, ale teraz nie potrafię dobrać żadnego przełamującego tę "plamę" koloru ścian :/ Jako że, pokój mi się opatrzył postanowiłem go urozmaicić dobudowując kilka elementów z płyt g-k. Ma to wyglądać mniej więcej tak (tu od razu przepraszam, za brak zachowania jakichkolwiek proporcji): http://img38.imageshack.us/img38/949/szkicf.jpgTen zaznaczony na niebiesko element to belka przy suficie, wysunięta do przodu ściana oraz filar, ściana i filar będą węższe od belki, tworząc wrażenie podpór. Wnęki powstałe po wysunięciu ściany oraz filara będą podświetlone świetlówkami, nad narożnikiem będą 3 halogeny. Zdjęcie aranżacji ze sklepu pokazuje jak takie podświetlenie mniej więcej wygląda:http://img186.imageshack.us/img186/2889/08092009546.jpg Zdjęcie aktualnych prac:http://img246.imageshack.us/img246/1728/17092009265.jpg Teraz pytania:1. Na jaki kolor pomalować ściany? Chciałbym, żeby wnętrze nabrało nowoczesnego/minimalistycznego charakteru, pomimo pozostawienia mebli/podłogi.(Może jasny beż na ścianach i ciemny brąz na belce?) 2. Jakie kolory powinny mieć elementy wykończeniowe, typu poduszki/zasłony/bibeloty itd.? 3. Jakiej farby użyć? (Poprzednio były to gotowe/pudełkowe farby Duluxa - Papaja oraz Imbirowe pola, z kolorów po paru latach nie jestem zadowolony). 4. Czy wytapetowanie nowopowstałych wnęk będzie dobrym pomysłem? 5. Jak przygotować ściany do malowania/tapetowania? Czy jakoś specjalnie potraktować tę konstrukcję z płyt g-k i nierówną, chropowatą ścianę, na której położę gładź gipsową? 6. Czy użyć jakiejś taniej farby jako podkład? W końcu "imbirowe pola" są dosyć ciemne, a nie chciałbym, żeby kolor przebijał. Chciałbym z góry podziękować za pomoc, za równo w kwestii doboru kolorów jak i tych bardziej technicznych. Pozdrawiam i życzę miłego dnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szef23 17.09.2009 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2009 jak pokoj studenta to koniecznie kup lodowke na browary i ciezszy sprzet W koncu zaraz sie konczy sesja poprawkowa :):) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Deamos 17.09.2009 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2009 I wygodne duze wyrko jak by jakas kolezanka ze studiow szukala noclegu, ehm... chciala uczyc sie do egzaminu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monah 17.09.2009 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2009 no to żeście Panowie pojechali z tym stereotypem studenta... nillionaire - jeżeli chcesz osiągnąć minimalizm czy nowoczesność, to ja bym jak ognia unikała bezyków i brązików. wystarczy dość tradycyjna podłoga i spokojna kolorystyka mebli. zabaw się kolorami - czerwień, pomarańcz, coś krzykliwego trochę... a reszta - biel, albo czerń-biel. do tego może faktury jakieś ciekawe w tekstyliach - włochate, puchate, mięsiste, gąbczaste... jeżeli wiesz, o co mi chodzi albo duże wzory typu op-art, geometria, lata 70-te w tkaninach. tapetowanie wnęk jakąś ciekawą tapetę to fajny pomysł. tylko zastanów się, czy będzie ona widoczna. obrazy/zdjęcia na ścianach - wielkoformatowe, black&white, w zależności od zainteresowań... mało podajesz info na temat tego, co lubisz, czym się interesujesz, i właściwie jaki ten pokój ma być... stąd moja garść pomysłów rzucona trochę w ciemno. ale tak mi się ten "pokój dla studenta" skojarzył. pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iva_marti 17.09.2009 22:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2009 może na ściane w podswietlonej wnęce jakiś czarno biały plakat/fototapetę z jednym elementem wyróżnionym kolorem. Potem ten kolor jeszcze gdzieś zaakcentować dywan,poducha,może jakaś mała scianka pomalowana na ten sam kolorhttp://www.allegro.pl/item725036405_plakat_plakaty_new_york_paris_london_61x91_5_cm.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monah 17.09.2009 23:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2009 super pomysł, iva! byle nie w kolorystykę tego Cadillaca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szef23 18.09.2009 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2009 no to żeście Panowie pojechali z tym stereotypem studenta... ! Stereotyp hmmm Sam juz drugie studia koncze wiec .......... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iva_marti 18.09.2009 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2009 zobacz odcinek 173 dekoratorni:http://www.dekoratorniatv.pl/odcinek_173 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nillionaire 18.09.2009 20:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2009 Witam ponownie, po dzisiejszym dniu widać już prawie ukończona konstrukcje na ścianie: http://img196.imageshack.us/img196/5016/18092009271.jpg http://img223.imageshack.us/img223/4456/18092009272.jpg Pozostaje tylko położyć gładź na dwóch ścianach i będę się szykował do malowania nillionaire - jeżeli chcesz osiągnąć minimalizm czy nowoczesność, to ja bym jak ognia unikała bezyków i brązików. wystarczy dość tradycyjna podłoga i spokojna kolorystyka mebli. zabaw się kolorami - czerwień, pomarańcz, coś krzykliwego trochę... a reszta - biel, albo czerń-biel. do tego może faktury jakieś ciekawe w tekstyliach - włochate, puchate, mięsiste, gąbczaste... jeżeli wiesz, o co mi chodzi albo duże wzory typu op-art, geometria, lata 70-te w tkaninach. tapetowanie wnęk jakąś ciekawą tapetę to fajny pomysł. tylko zastanów się, czy będzie ona widoczna. obrazy/zdjęcia na ścianach - wielkoformatowe, black&white, w zależności od zainteresowań... Szczerze mówiąc, to o białych ścianach nie pomyślałem - a to całkiem fajne rozwiązanie. Chciałem jeszcze zapytać o opinie, ponieważ drugą paletą barw którą brałem pod uwagę poza tą beżowo/brązową, była szaro/niebieska-turkusowa (turkus - mój ulubiony kolor:D), ale nie wiem jak, i czy w ogóle taka kolorystyka współgrała by z moimi meblami(?)... Co do użycia różnorodnych faktur dodatków, na pewno się zastosuję! mało podajesz info na temat tego, co lubisz, czym się interesujesz, i właściwie jaki ten pokój ma być... stąd moja garść pomysłów rzucona trochę w ciemno. ale tak mi się ten "pokój dla studenta" skojarzył. pozdrawiam! Hmm, myślę że w tej kwestii nie będę jakoś specjalnie wyjątkowy; płeć piękna , samochody, nowe technologie, tenis ziemny, dobra książka. Odnośnie pytania, jaki pokój ma być, to tu nie potrafię udzielić jednoznacznej odpowiedzi. Chciałbym, żeby był miejscem zarówno nauki jak i relaksu, nie można zapominać, że musi także pełnić rolę sypialni może na ściane w podswietlonej wnęce jakiś czarno biały plakat/fototapetę z jednym elementem wyróżnionym kolorem. Potem ten kolor jeszcze gdzieś zaakcentować dywan,poducha,może jakaś mała scianka pomalowana na ten sam kolor http://www.allegro.pl/item725036405_plakat_plakaty_new_york_paris_london_61x91_5_cm.html Super pomysł, bardzo dziękuję za link! Myślę, że na jeden lub dwa takie oprawione w ramki plakaty dodadzą wnętrzu charakteru i raczej się zdecyduje - ale to po wybraniu kolorów. zobacz odcinek 173 dekoratorni: http://www.dekoratorniatv.pl/odcinek_173 Bardzo mi się to wnętrze podoba, tylko cały czas zachodzę w głowę, na których ścianach mógłbym użyć tak ciemnego koloru, żeby za bardzo nie zmniejszyć pokoju... Ten pomysł z tapetą uważam za genialny, ale w moim pokoju chyba nie ma racji bytu, ze względu na odległość drzwi od ściany :/ Pozdrawiam i dziękuję za zainteresowanie tematem! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iva_marti 18.09.2009 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2009 "Bardzo mi się to wnętrze podoba, tylko cały czas zachodzę w głowę, na których ścianach mógłbym użyć tak ciemnego koloru, żeby za bardzo nie zmniejszyć pokoju... Ten pomysł z tapetą uważam za genialny, ale w moim pokoju chyba nie ma racji buty, ze względu na odległość drzwi od ściany :/ Pozdrawiam i dziękuję za zainteresowanie tematem!" Ja dałabym tego typu fototapetę na całą podświetlona wnękę za kanapą.Reszte tej ściany czyli gzyms i kawałek przy drzwiach można wtedy podkreślić takim cienniejszym kolorkiem (ciemne szarości) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iva_marti 18.09.2009 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2009 chyba ,ze ten prostokąt obok podswietlonego gzymsu to nie śa drzwi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monah 18.09.2009 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2009 Chciałem jeszcze zapytać o opinie, ponieważ drugą paletą barw którą brałem pod uwagę poza tą beżowo/brązową, była szaro/niebieska-turkusowa (turkus - mój ulubiony kolor:D), no to witam w klubie - moje ulubione barwy - szarości + odcienie niebieskiego (kobalt, indygo, ale i turkus) - mogę tylko przyklasnąć podłoga i meble mają spokojny kolor, będą stanowić tło. moim zdaniem nie będą przeszkadzać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nillionaire 18.09.2009 21:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2009 Ja dałabym tego typu fototapetę na całą podświetlona wnękę za kanapą.Reszte tej ściany czyli gzyms i kawałek przy drzwiach można wtedy podkreślić takim cienniejszym kolorkiem (ciemne szarości) chyba ,ze ten prostokąt obok podswietlonego gzymsu to nie śa drzwi Drzwi są na drugiej ścianie XD http://img24.imageshack.us/img24/4706/18092009270.jpg no to witam w klubie - moje ulubione barwy - szarości + odcienie niebieskiego (kobalt, indygo, ale i turkus) - mogę tylko przyklasnąć podłoga i meble mają spokojny kolor, będą stanowić tło. moim zdaniem nie będą przeszkadzać W takim razie, pozostaje kwestia koloru narożnika z alkantary (?), którego swoją drogą jeszcze nie wybrałem >.< Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iva_marti 18.09.2009 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2009 jeśli zdecydujesz siena czarno białą fototapetę to tylko SZARY!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iva_marti 18.09.2009 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2009 Sciana z drzwiami jak najbardziej może być pomalowana na jakieś szarości, reszta ścian biała, narożnik szary i teraz tylko dobrać kolor akcentowy np. turkus (choć mi bardziej pasowałby jakiś ciemniejszy odcień z palety niebieskich). Narożnik koniecznie jakiś prosty. No i fajne oświetlenie!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nillionaire 18.09.2009 22:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2009 A tę szarość ze ściany z drzwiami pociągnąć na gzyms i belki, czy pomalować je na biało? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iva_marti 18.09.2009 22:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2009 Wydaje mi się ,ze pociągnąć. Możesz pomalować najpierw ścianę, zostawić gzyms biały i zobaczysz jak to wygląda w takiej wersji. Mi jednak wydaję się ,ze fajnie bedzie jak połaczy się te dwie ściany.Można jeszcze tak ,że gzyms szary a ściana z drzwiami na kolor, w którym bedzie wyróżniony element na plakacie. Nie wiem czy na stronkach producentów farb nie ma prostych programów do wizualizacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts