Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przeniesienie domu drewnianego

me_how

Recommended Posts

Witam

noszę się z zamiarem kupna domu drewnianego i przeniesienie go na swoją działkę. Czytam dużo na ten temat i z tego co widzę to generalnie nie ma dobrych opinii na ten temat. Podobno z przeniesionymi domami często pojawiają się problemy konstrukcyjne i inne po pewnym czasie w nowym miejscu. Pomijam fakt, że podczas przenoszenia oraz ponownego składania domu część elementów nadaje się do wymiany bo to naturalne. Koszt domu to ok 10-25tys wyczytałem że rozbiórka - transport - montaż to kolejne 20-30tys.

Generalnie koszt kształtuje się całkiem nieźle jak za zdobycie miejsca zamieszkania mającego ok 80m^2 i tu moja obawa - czy to nie przypadkiem początek wydatków z takim domem...? Jeśli jest ktoś doświadczony przenoszeniem domu z drewna i chętny do podzielenia się swoją opinią na ten temat to będę wdzięczny ponieważ nie chciałbym się "przejechać" na tym przedsięwzięciu.

Pozdrawiam

Witam

noszę się z zamiarem kupna domu drewnianego i przeniesienie go na swoją działkę. Czytam dużo na ten temat i z tego co widzę to generalnie nie ma dobrych opinii na ten temat. Podobno z przeniesionymi domami często pojawiają się problemy konstrukcyjne i inne po pewnym czasie w nowym miejscu. Pomijam fakt, że podczas przenoszenia oraz ponownego składania domu część elementów nadaje się do wymiany bo to naturalne. Koszt domu to ok 10-25tys wyczytałem że rozbiórka - transport - montaż to kolejne 20-30tys.

Generalnie koszt kształtuje się całkiem nieźle jak za zdobycie miejsca zamieszkania mającego ok 80m^2 i tu moja obawa - czy to nie przypadkiem początek wydatków z takim domem...? Jeśli jest ktoś doświadczony przenoszeniem domu z drewna i chętny do podzielenia się swoją opinią na ten temat to będę wdzięczny ponieważ nie chciałbym się "przejechać" na tym przedsięwzięciu.

Pozdrawiam

Kiedyś (kilkanaście lat temu) był to bardzo modny temat bo taki dom kosztował kilka tysięcy i opłacało się go przenosić w nowe miejsce. Druga sprawa to walory estetyczne takiego domu. Było nawet sporo firm specjalizujących się w tym temacie. Patrząc jednak z perspektywy dzisiejszej jako alternatywę dla kupna lub budowy domu to można sobie policzyć, że to nie tak bardzo opłacalne. Sam podajesz, że za kwotę około 40kPLN zyskujesz ściany, dach i stolarkę oryginalną. Jeśli to wszystko nadaje się do użytkowania bez inwestycji to jak dla mnie masz stan surowy zamknięty za tą kwotę, ale do zamieszkania to się jeszcze nie nadaje. Działkę liczyć nie ma sensu bo jest konieczna w każdym przypadku, choć kupno samej działki jest droższe niż cena działki zabudowanej. Reszta kosztów to już praktycznie to samo co przy kupnie domu na miejscu lub po wybudowaniu stanu surowego zamkniętego (instalacje i wykończenie).

Jak dla mnie gdyby to miał być sposób na własny dom to odpada, ale jeśli komuś zależy na takim właśnie domu to może to być korzystne.