Jarek.P 17.09.2009 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2009 Szybka ankieta: Co lepsze zarówno ze względu na straty ciepła (recyrkulacja) jak i ewentualne ryzyko zamarznięcia: -A) 70cm odcinek umieszczony w odizolowanym styropianem, ale nieogrzewanym garażu, w warstwie styropianu pod wylewką, wzdłuż ściany wewnętrznej - B) ponad 2m i dwukrotnie zakręcający odcinek położony wewnątrz ogrzewanej części budynku. Pytanie może i śmieszne, ale wynika stąd, że muszę jakoś ominąć rurami komin i o ile przez garaż mam niemal prostą i bardzo wygodną drogę, tak jeślibym miał się trzymać ogrzewanych pomieszczeń, muszę tymi rurami trochę pokręcić. Ryzyka zamarznięcia zapewne nie ma w najmniejszym stopniu, co jednak ze stratami ciepła? Czy 0,7m w nieogrzewanym pomieszczeniu kontra ogrzewane pomieszczenie i 2,5m rury pod względem strat ciepła (rura w otulinie i w obu przypadkach w styropianie pod wylewką) będzie porównywalne czy też któraś opcja będzie lepsza/gorsza? Ktoś to potrafi przekalkulować? Szydercom z góry odpowiadam: wielbiciele domów pasywnych mogą liczyć straty wynikające z zastosowania metalowych prętów łączących klamki w drzwiach? Mogą! To ja też mogę... J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 18.09.2009 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2009 Ja bym puścił przez garaż. Straty do pominięcia, a różnica w stratach jeszcze bardziej, ale zostaje możliwość w razie chęci w przyszłości odizolować i dogrzać trochę garaż lub nawet dołożyć grzejnik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 18.09.2009 07:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2009 PS klamki były dyskutowane w 2006, że też ktoś to jeszcze pamięta Takich argumentów się nie zapomina J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts