rogi 17.12.2003 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2003 Mam belki stropowe dreniane o wysokosci 20 cm. Poddasze nie użytkowe. Czy dawać pomiędzy belki 20 cm wełny czy mniej np 18 cm. tak aby zostawić 2 cm luzu nad ociepleniem i nabic podłoę z osb na strych.Skłaniam sie ku 20 ale nie wiem czy nie powinno byc tej pustki powietrznej pomiędzy osb a wełną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszek 17.12.2003 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2003 podobny problem już niedawno był wystaczy tylko poszukać.ale:1 nie rozumien po co płyta na poddaszu nieużytkowym2 jeśli już użytkowe (co nie co ) to nie płyta ciągła bo wełna winna mieć możliwość odparowania.3 jeśli jest dylemat czy 18, czy 20 a koszty pomijamy to dałbym 20 lub więcej.4 na wierzch dałbym folię paroprzepuszczalną lub bez niej a podłogę wykonałbym jako ażurową (deski ze szparami, płtya z dziurkami itp). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rogi 17.12.2003 10:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2003 dzieki januszek.Do tej pory chciałem podbijać 5 cm wełny pod belki aby zlikiwdowac mostki. Ale gość w składzie twierdzi że nie jest to konieczne. Wyliczyłem że belki zajma około 10 m2. Jednak jest to jakaś strata. Więc co radzisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszek 17.12.2003 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2003 A co będziesz miał od spodu pod krokwiami jaki układ warstw? mostek termiczny to raczej za duże słowo 20 cm drewna to jakieś lambda 0.7 to i tak lepiej niż okna. będziesz przybijał płyty bezpośrednio do krokwi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rogi 17.12.2003 11:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2003 początkowo chciałem przybijac bez[pośrednio płyty do krokwi, ale przecież jakoś trzeba poprowadzic instalację, zamontować halogeny a to wymaga chyba jakiejś pustki powietrznej np. 5-10 cm. Więc chyba opuszczę na wieszakach ruszt i do niego płyta. Warstwy od wenątrz:1) płyta gk2) folia niskoparoprzepuszczalna3) wełna4) folia wysokoparoprzepuszczalna5) jakaś prowizoryczna podłoga na stropie żeby coś składować (stryszek) Dach będę miał odeskowany, pape wierzchniego krycia i gont bitumiczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aru 17.12.2003 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2003 początkowo chciałem przybijac bez[pośrednio płyty do krokwi, ale przecież jakoś trzeba poprowadzic instalację, zamontować halogeny a to wymaga chyba jakiejś pustki powietrznej np. 5-10 cm. Więc chyba opuszczę na wieszakach ruszt i do niego płyta. Warstwy od wenątrz: 1) płyta gk 2) folia niskoparoprzepuszczalna 3) wełna 4) folia wysokoparoprzepuszczalna 5) jakaś prowizoryczna podłoga na stropie żeby coś składować (stryszek) Dach będę miał odeskowany, pape wierzchniego krycia i gont bitumiczny. Przybijać płyty do krokwii - to jak na wieszakach? Określ konkretnie - czy ocieplenie w połaci dachowej czy w warstwach stropu? W zależności od tego można cokolwiek powiedzieć o sposobie wykonania warstw izolacji Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszek 17.12.2003 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2003 Sam widzisz że pomiedzy krokwiami a płytą jest miejsce na:1 dodatkową warstwę ocieplenia tak aby nie było mostka (jakies 5 cm)2 odradzam dawanie halogenów na takim stropie ciepła z tego typu oświetlenia jest tyle że żarówki Ci się popalą nie mówiąc o folii paroizolacyjnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts