Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Remont balkonu - problem z cokołem z płytek

arthek

Recommended Posts

Witam,

Remontuję balkon i mam pewien problem.

Do tej pory wykonałem:

- wylewkę spadkową

- na wylewkę izolację Strybit 2000

- na strybit folia ( dla pewnosci) wywinięta na ścianę budynku do wysokości 30 cm.

- na folię styropian

- na styropian folia ( dla pewnosci) wywinięta na ścianę budynku do wysokości 30 cm.

- siatkę zbrojeniową

- na to wylewka dociskowa

dalej zamierzam wylewkę dociskową zaimpregnować izolacją podłytkową Sopro lub Botamentu i na to płytki.

Tylko , że chcąc zrobić cokolik z płytek na scianie , nie ma do czego przykleić płytki , bo na scianę wywinięta jest luzem folia x2 ( wczesniej przed rozpoczęciem remontu odciąłem i zerwałem styropian docieplający ze ściany na wysokośc 30 cm od płyty balkonu by móc wywinać folię na scianę i zaizolować połączenie wylewki spadkowej ze ścianą przy uzyciu styrbitu 2000.

Pytanie co teraz ?

Zastanawiam się czy nie zakołkowac przez folię do ściany styropian ( przykleić do folii się go nie da ) , pokryć go siatką i klejem i wtedy do tego płytki.

Proszę o poradę i wskazówki .

Z góry wielkie dzięki.

pozdrawiam.

trzeba było warstwą styrbitu a potem warstwą hydroizolacji podpłytkowej wjechać na ścianę na te kilkanaście cm, wtapiając w narożniku taśmę narożną (taką jak się daje w łazienkach przy folii w płynie), i wtedy te dwie sterczące folie byłyby zbędne, pokombinuj w terenie, może jeszcze coś w tą stronę da się zrobić?

Styrbitem "wjechałem" na scianę na 30 cm.

Oprócz tego "wjechałem " na scianę 30 cm obiema foliami.

Obecnie zatrzymałem się na etapie wylewki dociskowej ( schnie już tydzień , jeszcze dwa tygodnie i kładę płytki) .

Tak że izlolacja podpłytkowa jeszcze przede mną.

Izolacją podpłytkową z taśmą narożną zamierzałem też "wjechać" na ścianę ale juz właśnie na ten uprzednio zakołkowany na folii styropian ( pokryty siatką z klejem)

Styropian i tak musze dać na ścianę , bo na początku remontu , po obcięciu styropianu ze sciany na wys 30 cmm , został mi teraz uskok na ścianie 6 - 7 cm.

A cokół musi przecież licować z elewacją.

Ja proponuję obciąć folię , zostawić 10 cm nad wylewką dociskową,

Sprawdzić czy styrbit nie łapie sie do foli i nim przykleić tą folię.

Przykleić styrbitem brakujący styropian.

Zrobić hydroizolację z taśmą uszczelniającą wywiniętą na styropian.

:)

OK ,

Prztynę folię 10 cm nad wylewką dociskową, (styrbit klei się do folii )

Przyklejam folię styrbitem do sciany.

Przyklejam styrbitem brakujący styropian do ściany i folii ,

I teraz :

Czy styropian pokryć najpierw siatką z klejem i na to dopiero hydroizolację z taśmą uszczelniającą wywiniętą na tą siatkę z klejem ?

Czy dać hydroizolację z taśmą uszczelniającą wywiniętą bezpośrednio na styropian do wysokości cokołu ? ( rozumiem ,że do hydroizloacji bez problemu przykleję cokół) i dopiero po położeniu płytek w tym cokołu , resztę styropianu zakleić siatką z klejem ?

Kołkowac styropian dodatkowo ?

Ja też dałem tyle warst folii, a teraz spod pierwszej z nich wypływa mi brunatny syf na czoło balkonu. Para wykrapla sie między hydroizolacją a pierwszą folią. Do d...py

Jest szkoła która mówi ,że należy dawać dwie obróbki blacharskie;

http://www.botament.net/homepage/ausschreibungstexte/pl/05.01.pdf

Byłoby bez kłopotu :wink: