arthek 17.09.2009 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2009 Witam,Remontuję balkon i mam pewien problem.Do tej pory wykonałem:- wylewkę spadkową- na wylewkę izolację Strybit 2000- na strybit folia ( dla pewnosci) wywinięta na ścianę budynku do wysokości 30 cm.- na folię styropian - na styropian folia ( dla pewnosci) wywinięta na ścianę budynku do wysokości 30 cm.- siatkę zbrojeniową- na to wylewka dociskowa dalej zamierzam wylewkę dociskową zaimpregnować izolacją podłytkową Sopro lub Botamentu i na to płytki. Tylko , że chcąc zrobić cokolik z płytek na scianie , nie ma do czego przykleić płytki , bo na scianę wywinięta jest luzem folia x2 ( wczesniej przed rozpoczęciem remontu odciąłem i zerwałem styropian docieplający ze ściany na wysokośc 30 cm od płyty balkonu by móc wywinać folię na scianę i zaizolować połączenie wylewki spadkowej ze ścianą przy uzyciu styrbitu 2000.Pytanie co teraz ? Zastanawiam się czy nie zakołkowac przez folię do ściany styropian ( przykleić do folii się go nie da ) , pokryć go siatką i klejem i wtedy do tego płytki. Proszę o poradę i wskazówki . Z góry wielkie dzięki. pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 17.09.2009 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2009 trzeba było warstwą styrbitu a potem warstwą hydroizolacji podpłytkowej wjechać na ścianę na te kilkanaście cm, wtapiając w narożniku taśmę narożną (taką jak się daje w łazienkach przy folii w płynie), i wtedy te dwie sterczące folie byłyby zbędne, pokombinuj w terenie, może jeszcze coś w tą stronę da się zrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arthek 17.09.2009 19:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2009 Styrbitem "wjechałem" na scianę na 30 cm.Oprócz tego "wjechałem " na scianę 30 cm obiema foliami.Obecnie zatrzymałem się na etapie wylewki dociskowej ( schnie już tydzień , jeszcze dwa tygodnie i kładę płytki) .Tak że izlolacja podpłytkowa jeszcze przede mną.Izolacją podpłytkową z taśmą narożną zamierzałem też "wjechać" na ścianę ale juz właśnie na ten uprzednio zakołkowany na folii styropian ( pokryty siatką z klejem) Styropian i tak musze dać na ścianę , bo na początku remontu , po obcięciu styropianu ze sciany na wys 30 cmm , został mi teraz uskok na ścianie 6 - 7 cm. A cokół musi przecież licować z elewacją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 17.09.2009 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2009 Ja proponuję obciąć folię , zostawić 10 cm nad wylewką dociskową, Sprawdzić czy styrbit nie łapie sie do foli i nim przykleić tą folię. Przykleić styrbitem brakujący styropian. Zrobić hydroizolację z taśmą uszczelniającą wywiniętą na styropian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arthek 17.09.2009 19:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2009 OK , Prztynę folię 10 cm nad wylewką dociskową, (styrbit klei się do folii )Przyklejam folię styrbitem do sciany.Przyklejam styrbitem brakujący styropian do ściany i folii ,I teraz :Czy styropian pokryć najpierw siatką z klejem i na to dopiero hydroizolację z taśmą uszczelniającą wywiniętą na tą siatkę z klejem ?Czy dać hydroizolację z taśmą uszczelniającą wywiniętą bezpośrednio na styropian do wysokości cokołu ? ( rozumiem ,że do hydroizloacji bez problemu przykleję cokół) i dopiero po położeniu płytek w tym cokołu , resztę styropianu zakleić siatką z klejem ? Kołkowac styropian dodatkowo ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 18.09.2009 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2009 Myślę, że dać klej zsiatką pierwszy, na to izolacje około 5 cm wyżej niż cokół. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WanKon 22.09.2009 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2009 Ja też dałem tyle warst folii, a teraz spod pierwszej z nich wypływa mi brunatny syf na czoło balkonu. Para wykrapla sie między hydroizolacją a pierwszą folią. Do d...py Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 22.09.2009 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2009 Ja też dałem tyle warst folii, a teraz spod pierwszej z nich wypływa mi brunatny syf na czoło balkonu. Para wykrapla sie między hydroizolacją a pierwszą folią. Do d...py Jest szkoła która mówi ,że należy dawać dwie obróbki blacharskie; http://www.botament.net/homepage/ausschreibungstexte/pl/05.01.pdf Byłoby bez kłopotu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts