Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do "Piętrowego z piwnicą"

Recommended Posts

Witam,

to niesamowite, ale przy wyborze projektu braliśmy pod uwagę te same argumenty! Ostatecznie mamy projekt "Z klasą", dodaliśmy do niego podpiwniczenie i będzie ok. Co prawda kuchnia jednak łączy się z salonem, ale ten argument nie był dla nas aż tak ważny.

Ciekawi mnie skąd u Ciebie taka motywacja, bo ja mam teraz poddasze i kominek w salonie i więcej już nie chcę... :roll:

Pokaż rzuty swojego domku - popodziwiamy!

Życzę sukcesów budowlanych i będę podglądać! :wink:

Przypuszczam że gdyby to był mój pierwszy dom, to by wyglądał tak jak większość domów wybudowanych w ciągu ostatnich lat. Do tej pory miałem kominek, i używaliśmy go tylko w Boże Narodzenie. No i prawdę mówiąc, największą atrakcją było jego rozpalanie. Może inni używają kominka częściej, ale nie my. Tak więc jest on nam niepotrzebny.

Co do poddasza, to nigdy go nie miałem w swoim domu, ale miałem z nim styczność (w pełnym tego słowa znaczeniu). No i po kilkukrotnym uderzeniu się w głowę o taki skośny sufit (mam 1,80cm wysokości), "wybiłem" sobie takie rozwiązanie z głowy. Już nie mówię o innych względach takich jak trudności z ustawieniem mebli.

Dziękuję za wyrazy uznania. Mam nadzieję że dom będzie funkcjonalny bo taki był nasz zamiar od samego początku. Starałem się ułożyć pomieszczenia na parterze w taki sposób aby te pokoje które są najczęściej używane były łatwo dostępne względem siebie, czyli trójkąt kuchnia - salon - łazienka. Tak więc pomiędzy nimi zrobiłem szerokie łuki w ścianach. Zastanawialiśmy się nad bardziej otwartym planem, ale w poprzednim domu tak mieliśmy, i ograniczało to trochę rodzaj i położenie mebli. Także chyba wolimy aby było trochę więcej ścian przy których można coś postawić. Jeszcze się zastanawiamy czy nie połączyć kuchni z jadalnią bo gdy poprzednio mieliśmy oficjalną jadalnię to ją używaliśmy tylko od święta.

Główne wejście jest od strony zachodniej. Dokładnie tak jakbyśmy sobie to zaplanowali, mimo że to przypadek że nasza działka jest tak położona.

• 4 weeks później...
  • 2 weeks później...

Cześć psztymucel,

Co do dachówek to ja miałam tak samo - esówki okazały dużo droższe niż standardowy wzór (nawet ponad dwukrotnie). :( Ze względów finansowych musiałam zdecydować się na zwykłe i wybrałam Rupp-Ceramika, kształt Sirius, kolor miedziany. Kilka dni temu przywieziono mi dostawę i jak na razie nie mam zastrzeżeń.

Witam,

Śledzę sobie Twoje budowanie - domek rośnie w oczach :)

Nie wiem, czy wybraliście już rynny, ale jakby co to odradzam zakup rynien w kolorze białym. W zimie gdy spływająca woda zamarznie w rynnie to ciemne rynny rozgrzewają się pod wpływem słońca i lód puszcza. A przy białych nie. U sąsiadów była właśnie taka sytuacja, że mają ciemny dach i białe rynny - śnieg zaczynał się szybko topić na dachu jak tylko słonko przygrzało, a tu rynny pełne lodu i nie miało gdzie spływać. Efekt to powyginane rury spustowe i woda przelewająca z rynien górą...

• 2 weeks później...
Również witam serdecznie. :D Działka ma powierzchnię 0.3 ha, około 60 m szeroka i 50m głeboka. Okna piwniczne są produkcji niemieckiej, ale nie wiem z jakiej firmy. O ile dobrze pamiętam, żona kupiła je w Castoramie. Tak na marginesie, to pierwotnie okien piwnicznych miało nie być, ale w ostatniej chwili moja żona zdecydowała że jednak chce je mieć, i teraz jest bardzo zadowolona, bo w piwnicy jest jaśniej.

Apropos rozmiaru naszego domu, to praktycznie do końca projektu nie wiedzieliśmy jaka będzie powierzchnia. Po prostu zwracaliśmy tylko uwagę na powierzchnię i układ poszczególnych pomieszczeń. Jak się na koniec okazało, to wyszło chyba w sam raz, około 260m2 (nie licząc piwnicy, garaży, strychu, i pomieszczenia gospodarczego).