Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przesadzanie starych drzew....czyli o zmianie pracy

gosja

Recommended Posts

I stało się. Po niemal 12 latach w jednej firmie- rzucam ją! Nie w sposób impulsywny, nie pod wpływem chwili czy humoru.. Iście przemyślana decyzja. Ja lojalny, wierny i dobry pracownik- otworzyłam w końcu oczy i zobaczyłam jak mnie rzeźbią moi "cudowni" pracodawcy...Otrzeźwienie pojawiało się stopniowo, w miarę otwierania tych oczu.. Nie pomagały rozmowy i sugestie, konieczny był TEN KROK, ten, którego się bałam- zmiana pracy...

Znalazłam więc inną posadę. Pewne i o wiele spokojniejsze miejsce, z lepszymi warunkami bytowymi i finansowymi..Za 2 tygodnie wchodzę do innej wody....

I mimo, że wszystko dograne, że pewne i lepsze....czuję stach i niepewność...

Zwykło się mawiać, że starych drzew nie powinno się przesadzać, i tak się czuję- jak stary dąb, z ogromnymi wrośniętymi w ziemię korzeniami, który boi się zmian...

bo ja mimo całej swej osobistej odwagi i pewności- zwyczajnie boję się zmian, nie lubię ich, a już na pewno nie tych z kręgu życiowych..

ot takie dylematy wieczorową porą....

• Odpowiedzi 114
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Rób co chcesz, pod warunkiem, że nie będzie to wpędzanie się w obawy, niepewności i inne takie szukanie dziury w całym 8)

Poradziłaś sobie w starej firmie, to dlaczego miałabyś mieć problemy w nowej :o

Możesz podać choć jeden prawdziwy powód :roll:

No to już nie myśl o głupotach i odważnie do przodu :wink:

no dobra- problem jest w głowie...

już się tak nakręciłam, że rano zadzwoniłam do mojego przyszłego pracodawcy (na dodatek to najlepszy przyjaciel mojego brata :wink: ) z głupią gadką, że może się spotkamy, że może już zacznę się "uczyć nowego stanowiska"- słowotok na jednym wdechu :p

a on krótko- dziewczyno, wyluzuj, przyjdziesz w październiku i się wszystkiego nauczysz- zakończ sobie bieżące sprawy w firmie i na spokojnie przyjdź do mnie do pracy 01.10.

poszukiwanie drugiego dna...

po co po co? :)

no dobra- problem jest w głowie...

już się tak nakręciłam, że rano zadzwoniłam do mojego przyszłego pracodawcy (na dodatek to najlepszy przyjaciel mojego brata :wink: ) z głupią gadką, że może się spotkamy, że może już zacznę się "uczyć nowego stanowiska"- słowotok na jednym wdechu :p

a on krótko- dziewczyno, wyluzuj, przyjdziesz w październiku i się wszystkiego nauczysz- zakończ sobie bieżące sprawy w firmie i na spokojnie przyjdź do mnie do pracy 01.10.

poszukiwanie drugiego dna...

po co po co? :)

Święte słowa, wykonać, o głupotach nie rozmyślać :evil:

No, chyba, że lubisz się umartwiać :roll:

:wink:

idę spać- sen działa na mnie zawsze dobroczynnie

a jutro- obudzę się z pozytywnym nastawieniem- he he niby proste w hasłach, zobaczę co z tego gadania i myślenia wyjdzie :roll: :-? :)

to tylko zmiana pracy,

to tylko zmiana pracy,

to tylko zmiana pracy,

to tylko zmiana pracy,

to tylko zmiana pracy,

to tylko zmiana pracy,

to tylko zmiana pracy,

to tylko zmiana,

to tylko zmiana,

to tylko zmiana,

to tylko,

to tylko,

chrrrrrrrr

idę spać- sen działa na mnie zawsze dobroczynnie

a jutro- obudzę się z pozytywnym nastawieniem- he he niby proste w hasłach, zobaczę co z tego gadania i myślenia wyjdzie :roll: :-? :)

to tylko zmiana pracy,

to tylko zmiana pracy,

to tylko zmiana pracy,

to tylko zmiana pracy,

to tylko zmiana pracy,

to tylko zmiana pracy,

to tylko zmiana pracy,

to tylko zmiana,

to tylko zmiana,

to tylko zmiana,

to tylko,

to tylko,

chrrrrrrrr

Nie tak :roll:

Tak:

hurrrrra, zmiana pracy :D

... i tak dalej :wink:

kurde! zgubiłam gdzieś swój optymizm- no tak- HURRRAAA :)

tak być powinno- w końcu będzie lepiej i to pod każdym niemal względem

spadam w kimonko, rano krzyknę głośniej HURRRAA!

dzięki za wsparcie i dobre słowo- bo dobre słowo zawsze w cenie! :p

No to dobrej nocy i dobrego nastawienia :D

Ja tam bardzo lubię zmiany. I pracy i miejsca zamieszkania. Traktuję to zawsze nie jak zło konieczne, ale jak wyzwanie, nowy cel do osiągnięcia. Jak sie za długo siedzi w jednym miejscu, to człowiek gnuśnieje, działa jak automat, wpada w rutynę i nie chce mu sie niczego innego doświadczać.

Dlatego uwielbiam zmiany! (w psychiatrii pewnie to ma jakąś nazwę, ale wole nie dociekać :wink: :lol: )

Głowa do góry, dasz rade!

dokładnie- po tylu latach wpada się w rutynę i schemat- są tego dobre i złe strony, każda więc większa zmiana w temacie to uczenie się od nowa, od zera, i start z pozycji świeżaka..

a ja już dawno po studiach, w firmie szkolenia na bieżąco, ale bardziej jako dokształcające niż uczące nowych rzeczy..

córka szła do pierwszej klasy, a ja jak dziecko w nerwach (ona oczywiście lajtowo- po tatusiu)

oj muszę nabrać większego dystansu do zmian- do zmian właśnie..

:oops:

ten strach to pewnie też dlatego, że dawno nic się nie zmieniło w moim życiu- nic z kwestii życiowych- utarte reguły, schematy, każdy dzień podobny- kurde, ale to wygląda!!!! przegięcie, jakbym w jakimś trybiku była !!!!

chyba jednak dobrze zrobią mi te zmiany, zmiana pracy, za jakiś czas mieszkania w mieście na dom na wsi- tak! inaczej zgnuśnieję jak stara baba!! :roll: :D