Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Remont domu

lubicz

Recommended Posts

Witaj. Chyba trzeba zacząć od sprecyzowania, czemu dom ma służyć. Czy do mieszkania, czy jako letniskowy.

Potem wizyta u architekta, nakreślenie swojej wizji i konfrontacja z wizją fachowca. Jeśli chodzi o papierologię, to się nie znam, ale poczytaj w wątkach, to na pewno coś znajdziesz. No i wklej jakieś fotki :wink: :)

Zamierzam tam mieszkac ale na razie w domu jest tylko prad nie ma wody itd.

strop jest drewnianny ale nie mam pojecia od czego zaczac czy od dobudowki (wiatrolap) czy od wzmocnienia fundamentu???prosze o wszelkie rady .

http://images49.fotosik.pl/200/4e5c78612111c044med.jpg

Ze zdjęć nie wynika, że coś złego dzieje się z fundamentami. Dlaczego chcesz je wzmacniać?

Usiądź w spokoju i pomyśl jak ten dom ma wyglądać docelowo oraz określ oczywiście w jakim jest stanie. Bazując na tym można dopiero planować co i w jakiej kolejności robić.

Dom jast z dobudowkom (pomieszczenie gospodarcze, kiedys trzymano tam krowe) ja zamierzam zrobic z tego pomieszczenia garaz i kotlownie.Chce tez przed dzwiami wejsciowymi dobudowac ganek (wiatrolap cos podobnego).

Poddasze zrobic urzytkowe to znaczy podniesc je troche i poszerzyc o ganek (trzy pokoje i lazienka oraz oczywiscie schody).Na dole oprucz garazu i kotlowni, kuchnie, salon z jadalnia, ubikacje, schody.Jak widac na zdjeciu fundament jest z kamienia jest pare miejsc gdzie te kamienie sa luzne (zaprawa nie trzyma, mozna je wyciagnac).Podrugie nie ma stropu (mysle ze trzeba zrobic wylewke). Jak pisalem wczesniej tez nie ma wody. I niewiem od czego zaczac bo oczywiscie chce zrobic dobrze zeby bylo na lata. Ale od czego zaczac ? Podobno najwazniejsze sa fundamenty? Ale co z nimi zrobic ??Czy trzeba ja odkopac i letko wzmocnic i ocieplic jak tak to ile odkopac i jak wzmocnic ???? I czy tylko zewnetrzne ??? Albo poczekac na dobudowke i wszystko razem ??? A wode podlaczyc na koncu??? A co zrobic z podlogami bo narazie to sa deski na balach i ziemi??? Bo strop to chyba na koncu jak bedzie juz dobudowka??? Roboty duzo, kasy malo, ale trzeba jakos zaczac, tylko tak zeby mialo rece i nogi. Czy na rozbudowe i podniesienie musze miec projekt? Co moge zrobic teraz sesownego bez projektu i zezwolen bo naprawde nic nie wiem (jestem zielony w tych sprawach). Prosze o wszelakie rady z gory dziekuje odpowiem na dodatkowe pytania . POMOCY???[/b]

Zapomnialem napisac ale teren jest lekko podmokly prosze pomuzcie!?

Na zgłoszenie (bez pozwolenia na budowę) możesz robić remont bez elementów konstrukcyjnych - tynki, wylewki, docieplenie, okna, drzwi, pokrycie dachowe. Na całą resztę potrzebne jest pozwolenie na budowę. Kluczowe pytanie o twój dom, to czy jest w nim sucho (sprawna izolacja pozioma) ?