dasi 18.09.2009 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2009 ... energooszczędnych? Czy cały bilans energetyczny domu nie legnie w gruzach w takim domu po założeniu świetlówek energooszczędnych? Tak sobie trolluje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 18.09.2009 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2009 ja mam odłożonych parę setek i 2szt 200W - sprzedam na allegro za parę lat (jak nabiorą wartości) do jakiegoś domu pasywnego i położę sobie za to na dachu solary... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TypeR 18.09.2009 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2009 No to może jeszcze trzeba by np. Rubina trzymać, bo to i TV i ogrzewanie w jednym , a przy okazji zmiany programu sami ile ciepła wyemitujemy.... Pozdrawiam - Daniel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seba_x 18.09.2009 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2009 myślę że więcej się zyska oświetlając taki dom jarzeniówkami niż ogrzewając go normalnymi żarówkami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
laspalmas 18.09.2009 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2009 niezły żart Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ddoommiinniikk 18.09.2009 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2009 Trzeba będzie wtedy wiecej wiatrów puszczać; tam skąd pochodzą panuje temperatura 36,6. Może wtedy nadrobi się to ciepło utacone od żarówek... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 18.09.2009 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2009 myślę że więcej się zyska oświetlając taki dom jarzeniówkami niż ogrzewając go normalnymi żarówkami Wstawiać halogeny w celach grzewczych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szef23 19.09.2009 06:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2009 Nie wiem co w tym pytaniu jest smiesznego Przy obliczaniu domow pasywnych jednym z wazniejszych zyskow jest wlasnie zysk od oswietlenia i urzadzen elektrycznych i ludzi Zapraszam do zapoznania sie z programem PHPP do wykonaywania obliczen takich wlasnie domow lub do zapoznania sie ze strona Lipinskich Jak zamiana zwyklych zarowek na energooszczedne wplynie na ogolny bilans cieply domu nie jestem w stanie ci powiedziec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wirecki 19.09.2009 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2009 Przy obliczaniu domow pasywnych jednym z wazniejszych zyskow jest wlasnie zysk od oswietlenia (...) A to dlatego, że w tradycyjnej żarówce światło jest dodatkiem do ciepła i trudno nie brać tego faktu pod uwagę... A skoro światło widać a ciepła nie - mówi sie o zyskach z "oświetlenia". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 19.09.2009 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2009 U mnie wszystko będzie na prąd,oceniam, że zyski z oświetlenia wśród urządzen elektrycznych to ok. 6% dla diod i świetlówek, ale oświetlenia calego domu, czyli także ogrodu, nieogrzewanego garażu, podjazdu, chodnika itp. Sam dom ?może 4-5% A gdyby to były żarowki żarowe - ile to będzie procent ?...12%? niewiele to wplywa na bilans budynku. Dla przykładu zyski w sezonie grzewczym:z urządzeń elektrycznych ok. 2100 kWh ( w tym oświetlenie ) od slońca 3100 kWh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 20.09.2009 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2009 Wszystko zależy od tego, ile tych żarówek w domu mamy. Ja mam w domu większość żarówek energtycznych. Co prawda mój dom jest "prawie pasywny", ale nie sądzę, żeby to był problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 20.09.2009 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2009 Oświetlenie to raczej pikuś w porównaniu do pozostałych zysków, myślę że wiekszego znaczenia nie będzie miała taka zmiana. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 20.09.2009 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2009 ponadto,jeśli nie ogrzeje/dogrzeje domu pasywnego żarówka żarowa ( oczywiście w tej małej części ), to zrobi to i tak ogrzewanie.A latem żarówki żarowe będą tylko problemem, gdyż wówczas to czysta strata. Rozważamy oczywiście jedynie bilans energetyczny pomijając ich ceny, zwrot itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 20.09.2009 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2009 ponadto, jeśli nie ogrzeje/dogrzeje domu pasywnego żarówka żarowa ( oczywiście w tej małej części ), to zrobi to i tak ogrzewanie. W praktyce masz rację bo wtedy nawet placisz mniej za to ogrzewanie bo np. w taniej taryfie go uzywasz ale nie tak do końca też pod względem teoretycznych obliczeń i sprawdzenia litrowości domu bo żarówki sa zyskami i dzięki temu wychodzi nam mniejże OZC niż przy żarówkach energooszczędncych ale różnice to male, nie istotne jak juz pisaliśmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 20.09.2009 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2009 ... energooszczędnych? Czy cały bilans energetyczny domu nie legnie w gruzach w takim domu po założeniu świetlówek energooszczędnych? Tak sobie trolluje... Ty nie trolluj, Ty szybciutko pisz wniosek do łunii, żeby pilnie rozpatrzyli produkcję nowoczesnych, łunijnych świetlówek energooszczędnych z dobudowanym specjalnym grzejnikiem wyrównującym bilans cieplny J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts