Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

ja mam odłożonych parę setek i 2szt 200W - sprzedam na allegro za parę lat (jak nabiorą wartości) do jakiegoś domu pasywnego i położę sobie za to na dachu solary... ;)
myślę że więcej się zyska oświetlając taki dom jarzeniówkami niż ogrzewając go normalnymi żarówkami :D

Wstawiać halogeny w celach grzewczych :lol:

Nie wiem co w tym pytaniu jest smiesznego

Przy obliczaniu domow pasywnych jednym z wazniejszych zyskow jest wlasnie zysk od oswietlenia i urzadzen elektrycznych i ludzi

Zapraszam do zapoznania sie z programem PHPP do wykonaywania obliczen takich wlasnie domow lub do zapoznania sie ze strona Lipinskich

Jak zamiana zwyklych zarowek na energooszczedne wplynie na ogolny bilans cieply domu nie jestem w stanie ci powiedziec

Przy obliczaniu domow pasywnych jednym z wazniejszych zyskow jest wlasnie zysk od oswietlenia (...)
A to dlatego, że w tradycyjnej żarówce światło jest dodatkiem do ciepła i trudno nie brać tego faktu pod uwagę... A skoro światło widać a ciepła nie - mówi sie o zyskach z "oświetlenia".

U mnie wszystko będzie na prąd,

oceniam, że zyski z oświetlenia wśród urządzen elektrycznych to ok. 6% dla diod i świetlówek, ale oświetlenia calego domu, czyli także ogrodu, nieogrzewanego garażu, podjazdu, chodnika itp.

Sam dom ?

może 4-5%

A gdyby to były żarowki żarowe - ile to będzie procent ?

...12%?

niewiele to wplywa na bilans budynku.

Dla przykładu zyski w sezonie grzewczym:

z urządzeń elektrycznych ok. 2100 kWh ( w tym oświetlenie )

od slońca 3100 kWh

Wszystko zależy od tego, ile tych żarówek w domu mamy. Ja mam w domu większość żarówek energtycznych. Co prawda mój dom jest "prawie pasywny", ale nie sądzę, żeby to był problem.

Oświetlenie to raczej pikuś w porównaniu do pozostałych zysków, myślę że wiekszego znaczenia nie będzie miała taka zmiana.

pzdr

ponadto,

jeśli nie ogrzeje/dogrzeje domu pasywnego żarówka żarowa ( oczywiście w tej małej części ), to zrobi to i tak ogrzewanie.

A latem żarówki żarowe będą tylko problemem, gdyż wówczas to czysta strata.

Rozważamy oczywiście jedynie bilans energetyczny pomijając ich ceny, zwrot itd.

ponadto,

jeśli nie ogrzeje/dogrzeje domu pasywnego żarówka żarowa ( oczywiście w tej małej części ), to zrobi to i tak ogrzewanie.

W praktyce masz rację bo wtedy nawet placisz mniej za to ogrzewanie bo np. w taniej taryfie go uzywasz ale nie tak do końca też pod względem teoretycznych obliczeń i sprawdzenia litrowości domu bo żarówki sa zyskami i dzięki temu wychodzi nam mniejże OZC niż przy żarówkach energooszczędncych ale różnice to male, nie istotne jak juz pisaliśmy.

... energooszczędnych?

Czy cały bilans energetyczny domu nie legnie w gruzach w takim domu po założeniu świetlówek energooszczędnych?

Tak sobie trolluje... :oops: :lol: :lol:

Ty nie trolluj, Ty szybciutko pisz wniosek do łunii, żeby pilnie rozpatrzyli produkcję nowoczesnych, łunijnych świetlówek energooszczędnych z dobudowanym specjalnym grzejnikiem wyrównującym bilans cieplny :lol:

J.