Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Okucia ROTO - Opinie

Recommended Posts

ja mam Avante z profilem Maxima. Brak zawiasów wygląda fajnie ale mam wrażenie że ukryte zawiasy są delikatniejsze od klasycznych. Otwarte drzwi balkonowe lekko ruszają się przy górnych zawiasach

To troszkę w błąd wprowadziłeś pytającego, masz Designo a pytanie było o NT :wink: A Roto NT jest jednym z najlepszych, choć pewnie zaraz pewnie objadą mnie zwolennicy Winkhausa :wink:

Pozdrawiam

ja mam Avante z profilem Maxima. Brak zawiasów wygląda fajnie ale mam wrażenie że ukryte zawiasy są delikatniejsze od klasycznych. Otwarte drzwi balkonowe lekko ruszają się przy górnych zawiasach

To troszkę w błąd wprowadziłeś pytającego, masz Designo a pytanie było o NT :wink: A Roto NT jest jednym z najlepszych, choć pewnie zaraz pewnie objadą mnie zwolennicy Winkhausa :wink:

Pozdrawiam

no to nawet totlanie a nie troszkę :)

ale ROTO NT też mam - tam gdzie Designo byłyby za słabe - czyli w oknach 140x90 :) są OK

avante / dystrybutor

że niby za duży jest stosunek szerokości do wyskości skrzydła i Designo nie wytrzyma takich naprężeń :( i z biegiem czasu okno się skiepści i "nie będzie Pan zadowolony..."

tak więc w salonie, kinie i kuchni mam "Roto DESIGNO" a w spiżarce i na poddaszu "Roto NT Multi". Z obu jestem zadowolony (jak na razie)

najbardziej jednak szkoda mi okna w kinie które miało być jedną taflą 160x120 a stało sie dwoma skrzydłami (z tego samego powodu - że za ciężkie skrzydło)

aaaa mam pakiet trzyszybowy i faktycznie okna lekkie nie są :)

Przy takim stosunku szerokości do wysokości na opuszczanie skrzydła typ okucia ma wpływ minimalny, chodzi raczej o sztywność profili i zgrzewów.

Choć kiedy tak sobie oglądam zawiasy i rozwórki Designo może coś w tym jest, dość złożona budowa i może się po latach okazać że narobiło się luzów na trzpieniach i faktycznie coś nie gra.

Myślę jednak że ze strony tego producenta na ewentualny serwis nie miałbyś powodów do narzekań :wink:

Pozdrawiam