Doki 19.12.2003 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2003 wytlumaczcie mi prosze: jezeli zastosuje sciemniacz dla zarowki na 230V to bedzie mniej pradu zjadala "sciemniajac" sobie otoczenie? paj^ a moze przy okazji co trzeba zrobic w kompie zebym przy kazdym wlaczeniu kompa nie musial sie logowac, mimo tego, ze klikam automatyczne logowanie? co do sciemniacza: tak. Wprawdzie nie zaleca sie sciemniaczy do zarowek halogenowych, bo podobno TEZ obnizaja trwalosc (teoria, ktora za tym stoi, jest taka: zarowki halogenowe zawieraja w bance gaz, ktory wychwytuje wolfram odparowany z zarnika i osadza go z powrotem na zarniku, co pozwala osiagnac wyzsza temperature zarnika i przez to jasniejsze, ladniejsze swiatlo, a mimo to przyzwoita trwalosc. Poniewaz sciemniacz powoduje obnizenie temperatury zarnika, ten proces nie dziala jak nalezy). Zaleca sie, by chociaz od czasu do czasu dac lampom za sciemniaczem popalic sie na maxa. Ja mam te same zarowki od trzech lat, zawsze za sciemniaczem i nadal na chodzie. co do logowania: najpewniej masz zablokowane cookies, albo ustawione wymazywanie cookies na koncu sesji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paj 19.12.2003 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2003 wielkie dzieki Doki:) !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krispodkarpacie 19.12.2003 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2003 Ja raz na suficie w salonie zamontowalem kanluxy no i pech palily sie jeden po drugim jeszcze podczas ostatnich prac przed oddaniem pracy]wiec po rozmowie z inwestorem zalozylem niestety 5 razy drozsze philipsa i dzialaja juz 3 lata i ani jedna sie nie spalila Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 19.12.2003 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2003 Nie wiem czy wiecie ale na rynku pojawiły się "elementy świecące" (bo trudno nazwać to halogenami) w oprawie standardowej żarówki halogenowej z odbłysnikiem. Elementem świecącym są diody "LED". Nowe zabawki mogą świecić różnymi kolorami. Prąd pobierany przez taką "żarówę" jest minimalny, a trwałość bardzo duża. No i te kolorki. Podobno w Zielonce jest jakaś hurtownia, która to sprzedaje, ale nie wiem dokładnie, tylko gdzieś w necie mi się obiło. Myślę że ceny są niestety dość wysokie. Dodam, że nie jest to nowy sposób oświetlania ale za to dopiero teraz zaczyna się rozpowszechniać - takie mam wrażenie. Diody pobierają bardzo mało prądu a ich moc jest sporo niższa od tradycyjnych żarówek. Jasność osiąga się poprzez 2-2,5x większą temperaturę barwową ( światło białe ) w stosunku np. do halogenów ( światło żółte). Żywotność diód to około 100 tys. godz., ale niestety po ok. 6-8 tys. godz. zaczynają zmieniać temperaturę barwową dając poczucie coraz ciemniejszego światła. Sądzę, żę jest to ciekawa propozycja na rynku i chyba ma przyszłość. Cz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartek 20.12.2003 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2003 Niebawem będę musiał oświetlić swoją chałupkę dlatego pilnie śledze ten wątek. Nastawiałem się raczej na halogeny 12v a to dlatego, że w starym mieszkaniu miałem taką lampkę nocną z 2x20W Philipsa.Jeden żarnik przepalił się rok temu po 4 latach świecenia, drugi świeci do dziś. Równiez z transformatorem nie było żadnych problemów.Natomiast bardzo mnie zaciekawiły te diody - tylko gdzie to można kupić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość margo 20.12.2003 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2003 CO do halogenów powiem tylko tyle u siebie mam założone na 12V OSRAM od 1995 roku w całym domu w podwieszanym suficie do dzisiaj wumienilem 4 sztuki bo się przepaliły. Owszem przewody muszą być owiększym przekroju niż te do halogenów wusoko napięciowych.Poprostu trzeba kupować tylko markowe. pozdrowionko... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppp.j 20.12.2003 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2003 Doki przyłączam się do podziękowań paj^ ile nerwów mnie zjadło to wylogowywanie a to tylko zwykłe ciasteczka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doki 21.12.2003 00:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2003 Doki przyłączam się do podziękowań paj^ ile nerwów mnie zjadło to wylogowywanie a to tylko zwykłe ciasteczka Ciesze sie, ze moglem sie na cos przydac. PZDR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
centaur14 25.12.2003 05:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2003 Mam na zewnatrz w nadprozu z styropianu ( podswitlenie bramy segmentowej Hoermanna ) zamontowane 2 szt. na 230 V oprawa brilux od hmmmm moze 2 tyg. pala sie ok 6 godz. dziennie i nic zlego nie zauwazylem. W sklepie mi je polecili bo trafo drogie , a roznica w cenie zarowek ok. 2 - 3 zl na szt. . Sam wszystko zamontowalem , a elektrykiem nie jestem, uwazalem tylko by przy montazu zarowek nie dotknac ich reka. BŁAGAM centaur powiedz, jak to wygląda i jak działa! Zakochałem się w podświetleniu bramy (też mam Hermana) które widziałem w katalogu na okładce i MUSZĘ takie mieć!!! Czy zapalają się razem z oświetleniem zewnętrznym domu? Ten sam obwód? Jakie to rozwiązanie? Dlaczego tylko 2 sztuki? Jak zamontowałeś - w nadprożu bramy, czy dodałeś jakiś siding? (ja chcę podbić nadproże taką podbitką jaką mam pod dachem). Jeśli siding, to ile obniżony od nadproża, żeby się zmieściły oprawki? Jak mocowane? Brama jedno czy dwustanowiskowa? Wyglada miodzio do dzisiaj dzialaja codziennie i zadna sie nie przepalila Ja tez widzialem w katalogu - spodobalo mi sie. Ja nie mialem w garazu nadproza bo przed 96r ( wtedy zamontowalem uchylna hoermanna) mialem drewniana z oscieznica drewniana na samym suficie / stropie ktora cala usunolem w 96r. Jak wiadomo do segmentowki dodaja taka listwe z uszczelka na gorze ktora sie przykreca do bocznych prowadnic. Ja nie majac zadnego nadproza a nawet przeswit nad ta listwa dlugo myslalem co z tym zrobic by od zewnatrz zakryc cala ta listwe az do rantu przy uszczelkach . Mialem gdzies jeszcze z ocieplenia tarasu 3 szt. frezowanego styropianu 8 cm i wtedy wpadlem na mysl ze latwo zamontuje takie dwa halogeniki. Wymierzylem szerokosc swiatla bramy - 2,50 m. oraz glebokosc na syficie od rantu scian (od frontu ) az do tej listwy gornej przy bramie - 42 cm wiec kupilem dwie puszki plastikowe po 8 cm potem podzielilem 2, 5 m. na 3 oraz 42 cm na dwa i wyszly mi punkty z ktorych odrysowalem kolo o srednicy 4 cm co dalo wspomniane 8 cm na puszke do oprawy halogenowej . Ale styropianu bylo malo zeby od gory dojsc do dolnego rantu tej listwy dokleilem jeszcze normalny 3 cm ale bylo jeszcze malo na koniec dalem 1 cm oraz 3 specjalne kolki po 16 cm do przymocowania styropianu ( oprocz tego kazda warstwa byla przykejana klejem do docieplen ASTEX producent tynków szlachetnych i kleji budowlanych http://www.astex-tynki-kleje.wizytowka.pl/ ) , nastepnie przykleilem siatke poczekalem jak wyschnie , potem wmontowalem na klej te dwie puszki . Znowu po jakims czasie wyjalem kable polaczylem wszystko w calosc wlozylem i zapalilem efekt piekny. Jak bedziesz w Ciechocinku to podjec ew.oblukac . Bo cyfraka nie mam . Jeszcze na wiosne pomaluje to co potrzeba na kolor bialy elewacji. Kolor oprawek a'la zloty. Pozdr. P.S. Zyczenia skladalem w innym poscie z dzisiaj. aha brama szer. 2,50 m wiec jedno stanowiskowa . Ja zrobilem wlaczanie wlacznikiem oddzielne . Dalem dwie szt. bo uwazam ze na takie swiatlo wjazdu tyle wystarczy , ale gdyby bylo szersze to kto wie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 26.12.2003 22:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2003 ktoś pytał gdzie - tutaj można kupić oświetlenie LED,( i ciut przeczytać ). http://www.conrad.pl/index.php?gr=96&deep=3 Cz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartek 01.01.2004 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2004 Dzięki za linka Cz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 01.01.2004 22:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2004 a i nie są to najniższe ceny !!! w jakiejś hurtowni widziałem conajmniej 30% taniej jak nie więcej, teraz już nie pamiętam cen bo zapytałem przy okazji kupowania przewodów elektrycznych. A "światełka" to będę robił za pół roku jak nie później. Ale też interesuję sie tym rozwiązaniem. Cz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rari 02.01.2004 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2004 podobniez wszakze niskonapieciowe halogenki (a konkretnie transformator) tworza smog elektryczny (elektromagnetyczny; sorrki: dst z fizyki) i na zachodzie trzymaja dystans do tych rzeczyja stawiam na parafine i wosk pszczeli - fajnie sie czyta pod koldrapzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 15.01.2004 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2004 ... i jeszcze trochę o oświetleniu LED http://www.lighting.pl/vademecu/diody_LED.htm Cz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts