Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Opaska wokół domu z kamyczków - jak zrobić?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 43
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

nie potrzeba krawężników /wystarczą obrzeża chodnikowe/

obrzeża osadzasz na betonie

głębokość i szerokośc warstwy kamieni zalezy od Ciebie - wg gustu

mogę tylko doradzic aby z wzoru na objętość obliczyć tak wykop - aby Ci kamienia wystarczyło ...

wkopać, bez betonu nic się nie porozjeżdża, chyba, że bezpośrednio przytulone do drogi

szerokość im większa tym lepsza, min 40cm

głębokość?

nawet parę centów starczy, byleby wyłożyć spód folią budowlaną, zielsko nie będzie wtedy rosło (ino wywinąć tylko lekko na ścianę, z drugiej strony płasko, coby baseniku nie robić)

wkopać, bez betonu nic się nie porozjeżdża, chyba, (...)

Taaa - nie porozjeżdża się - mrzonki ... - zwłaszcza że tam piach i pyta jak zamocować w piachu ...

Czy na beton czy po prostu wkopać w piach

Osadź na betonie - będziesz miał na wieczność spokój , a nie za rok, dwa od nowa robota jak się obrzeża rozjadą i powypaczają ...

A "kamyczki" :) ? Macie jakieś zdjęcia - co i jakiej frakcji najładniej wygląda?

Ja u siebie zrobiłem z 2 stron 8-16mm a z dwóch 16-32 - bo tak mi pasowało.

Z 8-16 mam zrobioną szerszą opaskę która zastępuje także chodnik dookoła domu a z 2 stron gdzie nie ma potrzeby chdzić po opasce dałem 16-32. Moim zdaniem większe wyglądają lepiej.

U mnie opaska od dołu wygląda tak:

Wpierw był drenaż: piasek, kliniec 16-32, rura, kliniec,

( niestety fachowcy zasypali mi to trochę gliną :evil: )

dalej piasek gruboziarnisty - kilka cm dla wyrównania,

geowłóknina,

różne niewielkie kamienie z działki,

keramzyt,

szerokość opaski 80 cm i to troszkę za mało względem okapu, gdyż okap domu jest szerszy i tuż przy obrzeżach słabiej rośnie latem trawa - zwyczajnie opad deszczu słabiej tam operuje.

Obrzeża 100cm x 20cm x 8 cm ( o ile dobrze pamiętam ) osadzane w piasku z cementem.

Keramzyt ok. 8-10 cm grubości - gdyż pasowal kolorystycznie żonie do elewacji, a mnie ponieważ dodatkowo izoluje cieplnie obszar wokól domu.

Keramzyt ok. 8-10 cm grubości - gdyż pasowal kolorystycznie żonie do elewacji, a mnie ponieważ dodatkowo izoluje cieplnie obszar wokól domu.
masz jakieś zdjęcie opaski?

mogę zrobić za tydzień w sobotę, własnie wróciłem z ranchoo :p . Jeśli masz takie życzenie daj znać na prw.

P.S.

obrzeża obecnie dałbym równo z okapem dachu, to tak informacyjnie dla tych, którzy chcieliby mieć za nimi ładną trawę.

Teraz muszę dodatkowo dbać i podlewać ten odcinek trawnika

Na około domu mamy zrobione krawężniki czerwone (bo pasują do wszystkiego u nas :D ) 100 x 20 x 6. Zostały zabetonowane na dole, żeby się trzymały.

Szerokośc opaski 40 cm. Tam jest trochę pasku, wyłożymy to geowłókniną (taką szarą) i na to kamyczki. Tak na wysokośc ok. 5-6 cm.

Teraz tylko szukam kamyczków w naszym rejonie. Ładne takie zeby mi się podobały i żeby nie kosztowały za dużo.

Ale frakcja powyżej 32 mm mnie nie interesuje.

tutaj można sobie pooglądać kamyczki wpierw wirtualnie, przed wyprawą na łowy :wink:

http://www.kruszywa.bielsko.pl/index.php?malysz=oferta

P.S.

jeśli macie dużego ruchliwego psa, bądź żywotne małe dzieci, to keramzyt może się rozsypywać, gdyż jest stosunkow lekki, z kamyczkami jest mniejszy problem, ale też czasem trzeba je pozbierać. Kamyki o frakcji 16-32 mam w, oraz przy oczku.