tomaszekSL 18.09.2009 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2009 Witam wszystkich,mam mały dylemat odnośnie szmba to mam w projekcie, a właśnie się dowiedziałem, że przydomowa oczyszczalnia jest tańsza pod kadym względem. Czy ktoś mógłby mi podpoiwedzieć na czym to wszystko polega, może jakieś wskazówki co do firmy i wykonawcy.Z góry dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kar_ma 20.09.2009 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2009 Na pewno jest o wiele tańsza w eksploatacji (wywóz raz do roku/ raz na dwa lata). Z całą pewnością nie jest tańszy zakup i montaż (chyba że jakieś chińskie badziewie), a koszty rosną w przypadku trudnych warunków gruntowych (glina, wysoki poziom wód gruntowych, spadki terenu). No i trzeba mieć odpowiednio dużo miejsca na działce na dreny rozsączające. Niemniej jednak zdecydowanie warto. Ja będę mieć POŚ, w życiu bym się nie zdecydowała na szambo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barto307cc 21.09.2009 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2009 Nam właśnie zamontowali oczyszczalnię biologiczną,wstępnie też miało być szambo ale urząd zgodził się na oczyszczalnię i czym prędzej ją zrobiliśmy .Nie fajnie by było jakby co 2 tygodnie szambo trzeba opróżniać ,no i te koszty . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mikołajek 26.09.2009 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2009 A może ktoś powiedzieć jakie dokładnie koszty można ponieść przy montażu takiej instalacji. Załóżmy, że przy zakładaniu nie będzie większych problemów, które podwyższą cenę. Jakie są koszty eksploatacji ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barto307cc 27.09.2009 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2009 My płaciliśmy za oczyszczalnię 7150zł z montażem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ROLMAN 27.09.2009 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2009 witaj,za dobry, szczelny na zbiornik szambo o pojemności 15m3 (czyli mniej więcej tyle ile miesięcznie zużywa normalnie myjąca się rodzina) zapłacisz co najmniej kilkanaście tysięcy. miesięcznie za wywóz tego szamba to ok. 300 zł. tak w dużym skrócie: oczyszczalnie są różne - drenażowe, ze złożem biologicznym i osadem czynnym.drenażowe montuje się na glebach przepuszczalnych i niskim poziomie wód gruntowych. woda w oczyszczalni jest jedynie podczyszczana (w ok.50%) i drenami odprowadzana jest do gruntu, gdzie odbywa się właściwe doczyszczanie."urządzenia" takie są stosunkowo tanie - kosztują kilka tysięcy złotych, koszty podnosi montaż. trzeba dodawać co jakiś czas bakterii, rocznie to koszt kilkudziesięciu złotych. plus raz na rok, półtora wywóz 1-2 m3 osadu jednak po kilku, kilkunastu latach grunt się wysyci i przestanie przyjmować ścieki, dreny się zapchają i trzeba będzie pruć trawniczek i robić wymianę gruntu. w europie odchodzi się od drenażówek. w europie.za cenę ww. szamba można mieć przydomową oczyszczalnię ścieków z osadem czynnym. cały proces oczyszczania się w zbiorniku, a wypływa z niego ściek oczyszczony w 95-97%, bezwonny i bezbarwny. odprowadzenie robi się do studni chłonnej, rowu, cieku wodnego, dreny. oczyszczalnie takie zajmują mało miejsca. koszt eksploatacji to 100-200zł za prąd plus wywóz osadu jak wyżej.szambo jest najdroższym rozwiązaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts