Darkol 18.09.2009 06:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2009 Witam i proszę o podpowiedź. W wypisie z MPZP w części dot. ochrony i kształtowania środowiska mam wpis "do czasu realizacji systemu kanalizacji sanitarnej dopuszcza się odprowadzanie ścieków do szczelnych zbiorników bezodpływowych, okresowo opróżnianych transportem asenizacyjnym dowożącym ścieki do punktu zlewnego oczyszczalni". Nic o możliwości budowy POŚ zamiast szamba (w MPZP brak wpisu o takiej możliwości). W gminie gościu od ochrony środowiska powiedział że można budować (ale to "na gębę"), bo w rejonie mojej działki nawet nie jest planowana budowa kanalizacji, a poza tym przecież POŚ " to taki zbiornik okresowo opróżniany". Gmina jednak odesłała mnie do Starostwa, do Wydziału Architektury, który zatwierdza PnB. Kierownik tego wydziału określił, że zgodnie z zapisem w MPZP nie mogę budować POŚ, ale z drugiej strony nie jest to zabronione i zamierzają zwrócić się do autora MPZP o interpretację zapisu. Proszę podpowiedzcie jak można "ugryźć" ten problem. Co "podpowiedzieć" autorce lub jakie podjąć działania, żebym jednak mógł legalnie wybudować POŚ. Dodam, że moja działka jest położona ok 150 m od drogi w której, w baaardzo dalekiej przyszłości mogła by być kanalizacja (gdyby była planowana jej budowa), czyli tzw czynnik techniczny i ekonomiczny jest po mojej stronie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 18.09.2009 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2009 skoro PnB wydaje Starosta, to chyba dobrze Cię odesłali przygotować kwity do PnB z wersją posia i takie złożyćjeżeli przejdzie to ok, inaczej wezwą do uzupełnienia/zmiany wniosku jezeli możesz, załatw kwit z Gminy, że Gmina nie wnosi zastrzeżeń co do zastosowania posia (odstępstwo od MPZP nawet na jakiś tam warunkach)może przejdzie, jeżeli nie ma tam samych strachliwych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts