Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Alternatywa do listwy przyblatowej - istnieje?

aniaitomek

Recommended Posts

Taki drobiazg, ale mi zawraca głowę...

Czy oprócz tradycyjnych listew przyblatowych do wykończenia blatu w kuchni są jakieś alternatywy?

Na wielu zdjęciach mam wrażenie, że nie ma nic, czy to możliwe?

Czy ktoś ma doświadczenie z listwą jak poniżej w linku?

http://www.meble.pl/akcesoria,nowosc-listwa-przyblatowa-compact-line,2.html

Dodam tylko, że planuje w kuchni blat mdf i ścianę malowaną farbą (czyli bez płytek)

OOOO!!!, chyba muszą być do takiego rozwiązania równe ściany, hm???

No dobrze by bylo :), warto wyrownac sobie sciane (jesli jest nie-rowna) i pomalowac dobra farba (jesli nie ma byc plytek). Ogolnie rozwiazanie - sam silikon - mi odpowiada, nie ma problemu z czyszczeniem listew, jest prosciej i wygodniej. Mozesz tez zrobic tak, ze dasz sobie pas plytek "w scianie", czyli skuc troche tynku, tak zeby plytki byly na rowni ze sciana i bedzie jeszcze mniej problemu, ze sie sciane zachlapie. Ja tak mam, tylko ja z gory zalozylam, ze bede miec i biale duze plytki (30x90) i biala sciane, wyglada to tak jakby ich nie bylo, a sa :lol:.

Ja mam blat z konglomeratu i z niego zrobioną listwę cokołową na 12 cm - tam gdzie nie ma płytek na ścianie (czyli większość). Przy płycie grzejnej mam płytki, blat jest wsunięty pod nie, a połączenie uszczelnione silikonem.

Mój stolarz mówi, że od chyba 3 lat już w ogóle nie stosuje listew przyblatowych...