Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

dach odwrócony

TokotaAnia

Recommended Posts

Tez mi sie wydaje rozwiązanie z płytą osb jakieś dziwaczne. Rozwiązanie z wylewka na pewno jest najpewniejsze (tylko musisz mieć przewidziane przez konstruktora takie obciążenia). Powszechnie się teraz robi bez wylewki, z wełna mineralna i na nia zgrzewaną papą, albo ze styropapą.

My w zeszłym roku robilismy ze styropapą- styropapy było tylko 5 cm na wierzchu, a pod nią jeszcze 20cm styropianu. Styropapa w praktyce zabezpiecza Ci tylko stropian, nie jest szczelna. Bardzo ważne jest wtedy dobre zgrzanie wierzchniej warstwy papy (my mieliśmy partaczy i były problemy). A tak w ogóle, to najbardziej niebezpieczne dla szczelności sa wszystkie "wywijki" któych zwykle jest dużo.

Rozwiązanie z krokwami też braliśmy pod uwagę, zamiast osb byłyby deski z szalunków ale jakoś ten pomysł upadł.

joankie: rozumiem, że na styropapę poszła 2x papa termozgrzewalna, podkład i wk. Jak z wejściem na taki dach? Można np wejsć w zimie z łopatą, zrzucić zalegający śnieg?

a czemu odradził wylewkę?

moim zdaniem zaproponował rozwiązanie co najmniej niefortunne

Uzasadnij mi prosze czemu niefortunne?

Po mojemu jest tak, że równie dobrze mogę zamiast osb dać deski - będzie wtedy jak na normalnym dachu krytym papą. Wydaje mi się jednak, że jeśli spadki mam mieć do środka to jednak jest to lepsze rozwiązanie niż wylewanie w taki dziwaczny sposób betonu. Nie jestem fachowcem i zdana jestem niestety na innych, którzy się na tym znają. :-?

joankie: rozumiem, że na styropapę poszła 2x papa termozgrzewalna, podkład i wk. Jak z wejściem na taki dach? Można np wejsć w zimie z łopatą, zrzucić zalegający śnieg?

Nie wiem co to podkład i wk? Ale na pewno tego nie mam :wink:

mamy zwykły najprymitywniejszy=najtańszy dach. Być moze pojawi sie na nim żwirek. Na dach oczywiscie można wejść, ale wątpie, żeby ktokolwiek z niego zrzucał śnieg.

Styropian jest oczywiście twardy i oczywiscie mocowany kołkami do stropu (kołki to jest dopiero temat :wink: ) Papy na styropapę jest położona jedna warstwa , za to z górnej półki. Chodzi się po tym jak po placu zabaw z nawierzchnia bezpieczną.

Po mojemu jest tak, że równie dobrze mogę zamiast osb dać deski - będzie wtedy jak na normalnym dachu krytym papą. Wydaje mi się jednak, że jeśli spadki mam mieć do środka to jednak jest to lepsze rozwiązanie niż wylewanie w taki dziwaczny sposób betonu. Nie jestem fachowcem i zdana jestem niestety na innych, którzy się na tym znają. :-?

a czym uzasadnił projektant odrzucenie wylewki?

propozycja dachu z krokwiami, deskami, osb i czym tam sobie wymarzysz, moim zdaniem wymaga stropodachu wentylowanego, papranie się w materiały mało trwałe biologicznie (przy takim układzie dachu) nie da gwarancji na trwałość takiego rozwiązania

a czym uzasadnił projektant odrzucenie wylewki?

propozycja dachu z krokwiami, deskami, osb i czym tam sobie wymarzysz, moim zdaniem wymaga stropodachu wentylowanego, papranie się w materiały mało trwałe biologicznie (przy takim układzie dachu) nie da gwarancji na trwałość takiego rozwiązania

No tak tylko czemu konstrukcja wsporcza do takiego dachu jest wykonywana min najczęściej też z drewna? I to ona tworzy tu w końcu przestrzeń wentylacyjną pomiędzy termoizolacją a hydroizolacją. Powstaje wtedy stropadach wentylowany dwudzielny. Nigdzie też przy tego typu dachach nie potkałam się z przeciwwskazań do stosowania krokwi czy desek. Nie spotkałam też przy lekkich dachach na samej górze wylewki z betonu.

• 2 years później...

Odświeżam trochę już wiekowy wątek o dachach odwróconych.

Dach odwrócony użytkowy

images?q=tbn:ANd9GcRDfPEtVZ2eaqKJ7xvvMTVLPKPz-_H7BtqWG5LskDDGOPxPPD5q4w

umówione mam z wykonawcą tak:

hydroizolacja-papa

warstwa ocieplenia

warstwa dociskowa

geowłóknina

dach w formie basenu

Mam dylemat co położyć jako warstwę użytkową,czy żwir i docisnąć płytami czy wypuścić stopy pod deski?

Co ile lat taką geowłókninę trzeba wymieniać?

Nie wiem na co się zdecydować ,bo jak rzucę na to żwir to przy jej wymianie będzie kupa roboty :wink: