Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zaczynamy przygodę z budową.

Gość Konto usunięte na żądanie

Recommended Posts

• 5 months później...
  • Odpowiedzi 256
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Do tej pory tak szło ale teraz już nie ma co tak ciukać bo to jeszcze by trwało i trwało. W planie jest kredyt na dokończenie i miejmy nadzieję, że wiosna 2014 zamieszkamy :) byłoby super. Edytowane przez Konto usunięte na żądanie

• 1 month później...

Wczoraj t.j. w sobotę popracowaliśmy trochę nad oknami- 1 zostało zamurowane, w kuchni - to po stronie jadalni- przesunięte o 20cm tak aby zmieściła się tam lodówka. Na górze w pokoju ze słupem z drzwi balkonowych (nad wykuszem) zrobiliśmy okno. W sypialni nad salonem zamurowane drzwi balkonowe (te środkowe) oraz przerobione drzwi balkonowe od balkonu nad tarasem na okno. Zrobię zdjęcia to wstawię.

W środę kopiemy szambo- następnie pomiar okien i zlecenie. Na ten rok wystarczy.

Dalej jest problem z prądem. Niestety. W marcu wstawiamy okna i trzeba będzie zrobić alarm- zasilanie?- jeśli nie będzie prądu wymyśliłem, że kupie ogniwo fotowoltaniczne najwyżej się je do czegoś później wykorzysta.

• 2 weeks później...

Przy okazji zmieniliśmy kilka okien.

No i wybraliśmy okna profil GEALAN 83mm pakiet 3 szyby okucia Winkhaus ActivPilot ze wszystkimi bajerami. Fabryka DOMEL.

Zamówiliśmy bramy 2x Wiśniowski w cenie 2400zł/szt

IMG_8731.JPG

IMG_8719.JPG

Edytowane przez Konto usunięte na żądanie

• 2 weeks później...

Jednak nie mogę usiedzieć bezczynnie:)

Odbyło się spotkanie z hydraulikiem- zaklepany termin rozpoczęcia robót przełom lutego i marca

W ten sam dzień załatwiłem sprawę z tynkami- z maszyny, gipsowe- cena za 1m2 z materiałem 21zł (bo równe ściany)

Wylewki również umówione- 11zł/m2 w tym układanie styropianu - bez podłogówki.

Załatwiona elewacja i ocieplenie poddasza :)

Czekamy na wiosnę z utęsknieniem.

• 1 month później...

03.01.2013

Jednak dalej nie da się siedzieć:

Zrobiona studnia spustowa do pompy ciepła- 28m

IMG_0789.JPG

Zamurowane okno i drzwi w kotłowni za garażem oraz w kuchni:

IMG_0792.JPG

IMG_0795.JPG

Zamówione:

paleta kleju do styropianu,

84 paczki styropianu Knauf 15cm, lambda 0,031, siatka, kołki i inne bajery.

• 3 weeks później...

Dokładnie tak planujemy :) złamana biel i szare wykończenie. Zastanawiam sie tylko czy robić bonie czy tylko dookoła okien. U nas na osiedlu jest domek w tym właśnie kolorze wygląda miodzio. Okna złoty dąb. Ale na razie będzie klej w kolorze białym, a właściwa struktura i kolor dopiero na końcu jak starzy kasy :)

Tymczasem zima :)

P1040291.JPG

P1040287.JPG

P1040286.JPG

P1040285.JPG

P1040284.JPG

to jestem spokojna ze nie jakis "sprany majtkowy" :lol: my mamy biala z wstawkami janej szarosci i o ton ciemniejsze bonie nie bonie tzn. tylko takie na grubosc tynku, tak jak byla 1 wersja archonowej elewacji nowoczesnej - teraz jakas inna jest wstawiona

u was bialy kolor bedzie super wygladal w otoczeniu tych brzoz i w ogole jasne biale domy sa zawsze takie jakby ladniejsze :D ale ja mam skrzywienie na biel, u nas w srodku tez jasno, w przeciwienstwie do wiekszosci pokazywanych rodkow mamy bardzo jasna w typie bielonym podloge, schody i drzwi wewnetrzne

fajny domek troszkę podobny do naszego:) i w fajnym miejscu lasek, świeżutkie powietrze:) na grzyby blisko:) super dziennik życzymy wytrwania i dużo zaparcia:) w budowie Domku:)

p.s ile wyszedł Was dach (więźba, dachówka, rynny, okucie kominów, okna dachowe i robocizna oczywiście jeżeli można wiedzieć:)

Witaj! Przeczytałam cały dziennik :) Pytanko mam odnośnie szamba- ile kosztowała całość z robocizną?

Pozdrawiam serdecznie- piękny Wasz Rodosek :)

Zbiornik 10m3- 2500 zł

koparka- 300 zł

rury do podłączenia budynku ok 200zł

CAŁOŚĆ- 3000

p.s ile wyszedł Was dach (więźba, dachówka, rynny, okucie kominów, okna dachowe i robocizna oczywiście jeżeli można wiedzieć

Etap 1

Więźba, deski, papa + robocizna ok 20 000

Etap 2

obróbki, rynny, dachówki etc. + robota 39 600

CAŁOŚĆ prawie 60 000 zł

Dziś po roztopach pojechałem na działem na działkę zobaczyć jak szczelność dachu bo miałem obawy co do 1 komina- niestety cieknie- na szczęście, że na zewnętrzną stronę domu- ale cieknie. Majstry już powiadomione i mają się w 1ej kolejności zająć poprawką..

P1040288.JPG

Najlepsze, że to co na zdjęciu to nie zaciek, a brak kleju. Przeciek jest na tym kominie ale po środku tej szerokiej części.

Chociaż, analizując poniższe zdjęcie zaczxynam się zastanawiać czy nie nawiało śniegu za tą siatkę i teraz topnieje- stąd zaciek

P1040289.JPG

Z dobrych wieści:

Za tydzień w piątek montujemy okna.

Za dwa tygodnie w piątek bramy

Prawdopodobnie od 12 wejdzie hydraulik

Od 19 wejdą z rekuperatorem

Potem inwestor z elektryką :)

Oj się będzie działo :)

GOSIK

daleko od pola kempingowego u Pana Krzyśka się budujecie? :)