Martinezio 23.09.2009 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2009 U mnie tynki (c-w) były robione wczesną wiosną (marzec), ale jeszcze mrozy były. Efekt jest taki, że jest sporo skurczów i rys. Co prawda tynkarze posiłkowali się nagrzewnicą, która chodziła non-stop (oj zabolał mnie rachunek za prąd, zabolał...), ale i tak zimne ściany wciągały wilgoć za szybko i tynkarze narzekali, że za szybko wysycha.Myślę, że jesień to optymalna pora na tynki, bo ściany nie są przemarznięte po zimie. Oczywiście tylko pod warunkiem, że w zimę będzie jakieś ogrzewanie budynku, aby tynki mogły dobrze wyschnąć (ale nie za szybko).Optymalna temperatura dla tynków to ok. +5 do +10 st. C. W tych warunkach powinny dobrze schnąć (nie za szybko, bez gwałtownych skurczów). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bombel79 23.09.2009 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2009 ja po wielu watpliwosciach zdecydowalem ze tynki robimy juz teraz... tzn. 5 pazdziernika wchodzi ekipa... maja to zrobic w 2 tygodnie... potem szybko hydraulik i na przelomie pazdziernika/listopada wylewki... mam nadzieje ze sroga zima nie pryjdzie zbyt wczesnie... gaz bede mial w okolicach grudnia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tynkarz-kraków 24.09.2009 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2009 A co z przemarzaniem ? Czy jak mróz zetnie wodę nie będzie beee ? Bo już widywałam tu zdjęcia tynków popękanych jak sieć pajęcza. BTW - u mnie w wodu nie zadziałał jeden kaloryfer. I jedna, jedyna ściana ma właśnie taką pajęczynkę ( na fragmencie, żeby było śmieszniej) Pajeczyna pojawia sie wtedy gdy narzuci sie za grubo tynku lub gdy nie ma zachowanego procesu technologicznego (zbyt szybkie narzucanie 1 warstwy na druga)Jest to powazny blad tynkarski. Przemarzniecie tynku-tynk odpada i sypie sie ale dopiro jak przyjda cieplejsze dni.Jak bedzie mroz to beda sie trymac. Nieraz juz tynkowalem w zimie i tynki sie trzymaja i wszystko z nimi okej.Trzeba tylko dobrze uszczelnic budynek i go ogrzewac,nawet glupia koza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts