Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tani sposób na ślimaki ?

mariankossy

Recommended Posts

Tak, ja swoje wiadrowałam :D

http://lh4.ggpht.com/_rI_-_j0BlTk/SrPUpqTWvDI/AAAAAAAABKY/_Dr0S5H07bs/s640/Obraz%20461.jpg

Pdobno barierą nie do pokonania są ustawione przeszkody aby nie mogły dopełznąć do roślin, które chcemy chronić, np. papier ścierny, płytki miedziane, sól itp.

Czy macie jakiś tani sposób na ślimaki bez skorupek?

W tym roku była plaga ślimaków i stosowałem Substral ale on jest bardzo drogi, macie i stosowaliście coś tańszego i skutecznego?

Tak - ja mam i stosowałem z pełnym powodzeniem - ślimaki łaziły mi po elewacji i kostce brukowej opaski - mnóstwo ślimaków - przez kilka dni z rzędu wieczorami po zachodzie słońca robiłem obchód i zbierałem ślimaki - po tygodniu wyzbierałem wszystkie - mam spokój do dzisiaj .

Tak, ja swoje wiadrowałam :D

http://lh4.ggpht.com/_rI_-_j0BlTk/SrPUpqTWvDI/AAAAAAAABKY/_Dr0S5H07bs/s640/Obraz%20461.jpg

Pdobno barierą nie do pokonania są ustawione przeszkody aby nie mogły dopełznąć do roślin, które chcemy chronić, np. papier ścierny, płytki miedziane, sól itp.

To skorupiaki - tematem wątku są ślimaki bez skorup .

Napisałam Ci o pułapkach pod zdjęciem ślimaków.

wiinniczki /te na zdjęciu/ zjadają jajka tym bezskorupowym

tak więc - niszcząc winniczki, pomagasz "nagim" ...

w moich stronach bezskorupowe sa od kilku lat

aby je zwalczyc /oprócz "slimaxu"/ soli sie je, wapnuje glebe, czesto kosi trawe

a są tacy którzy niszczą całą roślinność na działce stosując roundup ...

Nie latwiej bylo je poprostu zdeptac zamiast truc w żrącym domestosie ?? :/

musiałbyś zadeptać również uprawy w których żerują /uwielbiają dopiero co wschodzące rosliny lub młode pędy/

robi sie inaczej, kij ze szpikulcem - i nakłuwasz, tak jak robi sie szaszłyki ...