Gość 19.09.2009 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2009 ...nie wiem skąd to skur....przywędrowało ale od paru lat jest tego zatrzęsienie. Włazi wszędzie, nawet ze studni wyławiam to cholerstwo. Wystrzelał bym je.... Ślinik luzytański - po raz pierwszy w Polsce zaobserwowano go w okolicach Rzeszowa /Pochodzi z Półwyspu Pirenejskiego, ale stał się plagą całej Europy./ http://www.sionekr.republika.pl/prasa_pliki/s_medi5.jpg http://www.sionekr.republika.pl/s_prasa.htm a konkretnie w Albigowej gdzie mieści sie Zakład Doświadczalny Instytutu Sadownictwa i olbrzymie sady jedni mówią, ze sprowadził je polski uczony aby robiły porządek z opadłymi zgiłymi jabłkami w sadzie ... inni, ze to przypadek ... trafił do Polski z korzeniami drzewek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tutli_putli 19.09.2009 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2009 Napisałam Ci o pułapkach pod zdjęciem ślimaków. wiinniczki /te na zdjęciu/ zjadają jajka tym bezskorupowym tak więc - niszcząc winniczki, pomagasz "nagim" ... w moich stronach bezskorupowe sa od kilku lat aby je zwalczyc /oprócz "slimaxu"/ soli sie je, wapnuje glebe, czesto kosi trawe a są tacy którzy niszczą całą roślinność na działce stosując roundup ... O nie wiedziałam, że one pożyteczne tak bardzo są Na szczęście u mnie golasów nie ma, a zawartość wiaderka wyniosłam na łąkę, 100 metrów dalej Jakoś nie miałam sumienia ich mordować a na obiad nie było chetnych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wujor 19.09.2009 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2009 ...nie wiem skąd to skur....przywędrowało ale od paru lat jest tego zatrzęsienie. Włazi wszędzie, nawet ze studni wyławiam to cholerstwo. Wystrzelał bym je.... Ślinik luzytański .... Tak , to zdecydowanie ten gad...czyż nie ochydne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts