Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tani sposób na ślimaki ?

mariankossy

Recommended Posts

...nie wiem skąd to skur....przywędrowało ale od paru lat jest tego zatrzęsienie. Włazi wszędzie, nawet ze studni wyławiam to cholerstwo. Wystrzelał bym je....

Ślinik luzytański - po raz pierwszy w Polsce zaobserwowano go w okolicach Rzeszowa /Pochodzi z Półwyspu Pirenejskiego, ale stał się plagą całej Europy./

http://www.sionekr.republika.pl/prasa_pliki/s_medi5.jpg

http://www.sionekr.republika.pl/s_prasa.htm

a konkretnie w Albigowej gdzie mieści sie Zakład Doświadczalny Instytutu Sadownictwa i olbrzymie sady

jedni mówią, ze sprowadził je polski uczony aby robiły porządek z opadłymi zgiłymi jabłkami w sadzie ...

inni, ze to przypadek ... trafił do Polski z korzeniami drzewek

Napisałam Ci o pułapkach pod zdjęciem ślimaków.

wiinniczki /te na zdjęciu/ zjadają jajka tym bezskorupowym

tak więc - niszcząc winniczki, pomagasz "nagim" ...

w moich stronach bezskorupowe sa od kilku lat

aby je zwalczyc /oprócz "slimaxu"/ soli sie je, wapnuje glebe, czesto kosi trawe

a są tacy którzy niszczą całą roślinność na działce stosując roundup ...

O nie wiedziałam, że one pożyteczne tak bardzo są :o :-? Na szczęście u mnie golasów nie ma, a zawartość wiaderka wyniosłam na łąkę, 100 metrów dalej :roll: Jakoś nie miałam sumienia ich mordować a na obiad nie było chetnych :)