Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kocioł Vaillant VCW PL 180 XEU H odpala kiedy chce

lukasz77

Recommended Posts

Witam!

Mam ogromny problem z kotłem dwufunkcyjnym, nazwa jak w temacie, Kocioł Vaillant VCW PL 180 XEU H. Objawy najogólniej rzecz biorąc są takie (przy próbie włączenia ciepłej wody, przy czym, jeżeli nie odpala - to nie odpala i na ogrzewaniu):

Kiedy odpala (ostatnio bardzo rzadko, jakieś dwa dni temu miałem ciepłą wodę...)

- wszystko działa niby bez zarzutu, sam się nie wyłącza

- woda jest bardzo gorąca, bardziej niż kiedyś

Kiedy nie odpala (czyli ostatnio prawie zawsze)

- to "coś" ze sprężyną co się naciąga i wciska przełącznik - wykonuje swoją pracę,

- to "coś" z tyłu, za przezroczystą obudową (idą tam kable elektryczne) co powinno się wysunąć - ani drgnie

- pompa jest bardzo gorąca, ale nie "chodzi".

Piec raz działa, raz nie działa. Zawezwany fachowiec tak naprawdę nie wie co mu dolega. Stawia na elektronikę, nie wiem czemu - podobnież jakieś styczniki miały zaśniedzieć i nie łączyć. Może, choć osobiście wydaje mi się to wątpliwe.

Fakt jest taki, że wyjął płytki z elektroniką, przetarł styczniki drobnym papierem ściernym i... piec zaczął działać. Ale na krótko. Mnie raz zadziałał od samego zdjęcia obudowy. A czasami nic się nie robi i nagle reaguje na puszczenie ciepłej wody.

Niestety, tak jak chodził kikanaście lat żadnego problemu, tak od dwóch dni - ani drgnie i nie chce odpalić. Czy ktoś mógłby mnie naprowadzić na jakiś trop? Wyczyścić? Jeżeli tak - to co? Tak ogólnie to go próbowałem czyścić, ale tylko z wierzchu. Fachowiec czyścił coś w środku, ale zabijcie - nie powiem co. W każdym razie - bez rezultatów.

Wydawało mi się swego czasu, że poszła pompa, bo nie działa a diabelnie gorąca. Cóż z tego, jak parę godzin później zadziałał... Nie wiem co o tym myśleć.

pompę można wymontować rozebrać i wyczyścić - jest tam pełno kamienia który uniemożliwia jej prace - po zmontowaniu działa jak nowa

Tak było u mnie też nie chciało ruszyc - diagnoza pompa

Ale co u ciebie to nie wiem - moze zmień fachowca - zdiagnozowanie pompy nie powinno byc trudne - serwis Vaillanta chciał wymeniac (duze koszty) ja wyczysciłem i piec hula

Mówisz, że da się ją domowymi środkami rozebrać?

Może spróbuję w takim razie... Oczywiście czy to na pewno pompa - też nie wiem. A fachowca nie zmienię, bo w miasteczku jest jeden od Vaillanta (w sumie dwóch, ale ten mój chodzi i poprawia po pierwszym - tak mówią wszyscy a i znajomi tak mieli...)

Skoro pompę łatwo zdiagnozować, to może jednak nie wina pompy :/

No nic, na razie planuję wyczyścić wszystko, co dam radę... I czekam na kolejne porady, bo Bogiem a prawdą - fachowiec już czyścił...

Witam!

Piec raz działa, raz nie działa. Zawezwany fachowiec tak naprawdę nie wie co mu dolega. Stawia na elektronikę, nie wiem czemu - podobnież jakieś styczniki miały zaśniedzieć i nie łączyć. Może, choć osobiście wydaje mi się to wątpliwe.

Fakt jest taki, że wyjął płytki z elektroniką, przetarł styczniki drobnym papierem ściernym i... piec zaczął działać. Ale na krótko. Mnie raz zadziałał od samego zdjęcia obudowy. A czasami nic się nie robi i nagle reaguje na puszczenie ciepłej wody.

Wydawało mi się swego czasu, że poszła pompa, bo nie działa a diabelnie gorąca. Cóż z tego, jak parę godzin później zadziałał... Nie wiem co o tym myśleć.

Mój piętnastoletni złom który powisi jeszcze tydzień bo jego następca stoi już w kartonie ma taki przycisk do zapalania świeczki.

Po załączeniu nim świeczki nie odbijał i pozostawał wciśnięty.Nie było wtedy ciepłej wody.Niestety nie znam Twojego pieca i nie wiem jakie ma rozwiązanie załączania świeczki.

Mówisz, że da się ją domowymi środkami rozebrać?

Może spróbuję w takim razie... Oczywiście czy to na pewno pompa - też nie wiem. A fachowca nie zmienię, bo w miasteczku jest jeden od Vaillanta (w sumie dwóch, ale ten mój chodzi i poprawia po pierwszym - tak mówią wszyscy a i znajomi tak mieli...)

Skoro pompę łatwo zdiagnozować, to może jednak nie wina pompy :/

No nic, na razie planuję wyczyścić wszystko, co dam radę... I czekam na kolejne porady, bo Bogiem a prawdą - fachowiec już czyścił...

da sie :)

zakręc wode - bo musisz spuscić wodę z kotła pompa trzyma sie z tego co pamiętam na 4 śrubach na imbusa - wykręcasz je i w twojej ręce zostaje silnik wraz z wirnikiem, ten korpus w którym chodzi wirnik zostaje - u mnie cały wirnik był w kamieniu tak że nie chciał sie obracać - pompa stała jak pompa stoi to piec nie odpali. Ręcznie go poruszałem wyczysciłem z kamienia zmontowałem to wszystko razem. Robiłem to rok temu na jesień i do tej pory żadnych problemów nie ma.

lukasz77

Kocioł VCW 180 XE ma już swoje lata koniec produkcji 1996 r.

Czy kiedykolwiek miał wykonaną konserwację lub duży przegląd ?

W tym modelu jest b.dużo elementów: membrany, rurki impulsowe itd.

Zacząłbym od regeneracji zespołu wodnego, sprawdzenia czujnika przepływu, kontroli pompki membranowej, sprawdzenia drożności przewodów sterujących.

Trochę czasu na konserwacje potrzeba 2-3 godziny powinno wystarczyć.

Moja rada nie rób sam przy kotle zostaw to serwisowi.

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi i podpowiedzi.

Kocioł, teoretycznie przeszedł czyszczenie dwa razy w ciągu ostatnich pięciu lat. Ale... Raczej to była konserwacja zewnętrzna. Robił ją jednakowoż tutejszy "najlepszy fachowiec"* więc przypuszczałem, że to wystarczy.

Postaram się znaleźć kogoś, kto się na tym zna i zrobi to niejako od wewnątrz, zgodnie z Waszymi sugestiami.

Jak się nie da, to klucze w dłoń i zabiorę się sam...

Dziękuję raz jeszcze.

*) to cytat, nie ironizowanie.

Przeczytaj to

Urządzenie nie włącza podgrzewania ciepłej wody.

• automatyka wodna nie uruchamia serwozaworu

• zakłócony dopływ wody, zatkane sito, zawór odcinający nie w pełni otwarty

• mikrowyłącznik na serwozaworze źle ustawiony lub uszkodzony

• zawór przełączający nie przełącza na grzanie c.w .u.

Za gorąca cwu zakamieniały wymiennik lub źle ustawiona moc na cwu.

Czytałem, bo zanim napisałem pytanie (na elektrodzie też) to szukałem rozwiązania :) Ale objawy nie są zbieżne z moimi tak do końca - u mnie piec nic nie próbuje... Choć np. w tej chwili chodzi bez najmniejszego jęku i zgrzytu. Ale wiem, że będzie miał kaprysy coraz częściej i dłużej (ostatni trzy dni trwał) i trzeba przed zimą koniecznie coś z tym zrobić.

Zajmę się drożnością przepływu wody, dziękuję raz jeszcze.