Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Boisko do siatkówki

Gość wojtek.zielinski

Recommended Posts

Gość wojtek.zielinski

Witam,

Chciałem na swojej działce wybudować boisko do siatkówki plażowej, ale zależy mi na jak najniższych kosztach. Największym z nich jest zapewne piasek. Ze wstępnych obliczeń wynika, że będę potrzebował jakieś 62 tony. Czy macie jakieś doświadczenia w tego typu budowach? Skąd najlepiej wziąć piasek w okolicach Poznania? Ile powinien kosztować?

Wojtek

liczyłem na konkrety

Jeśli nie ma w okolicy piaskowni,czy jak to się tam nazywa szukałbym w składach budowlanych.Może wujek Google coś wyszuka.

A tak nawiasem mówiąc dosyć ekstrawagancki pomysł.Jeśli bym miał robić boisko do siatkówki to zdecydowałbym się na trawnik a nie na wielką kuwetę dla okolicznych kotów.

Jakoś gra w kupach i kocich sikach to dziwny pomysł ;)

Eeeee noooo! Chłopaki do plażówki MUSI być BARDZO DELIKATNY piaseczek! Bez kamyszków , bo grozi to 30- ma razami wygrabiania. A jak bedzie twardy, gruby to kolana do krwi zdarte przy pierwszym lądowaniu! Przetestowałam taki na własnych - nic przyjemnego.

Spytam Dużego, jaki to piasek, może będzie wiedział z bardziej fachowej nazwy.

A gdzie go znaleźć? Najlepiej popytać, pojeździć po wsiach. Czasem można trafić na "prywatną" piaskownicę :wink: I nie wierzyć na słowo, tylko obejrzeć na własne oczy.

Jak duże będziesz miał boisko? Bo na tony piasku, to nie bardzo umiem sobie wyobrazić :oops: :wink:

MirekSza żadne tam kupy kocie! Mamy 2 profesjonalne boiska i nigdy takiej nawet w pobliżu nie widziałam! A mieszkamy na wsi.

Eeeee noooo! Chłopaki do plażówki MUSI być BARDZO DELIKATNY piaseczek! Bez kamyszków , bo grozi to 30- ma razami wygrabiania. A jak bedzie twardy, gruby to kolana do krwi zdarte przy pierwszym lądowaniu! Przetestowałam taki na własnych - nic przyjemnego.

A gdzie go znaleźć? Najlepiej popytać, pojeździć po wsiach. Czasem można trafić na "prywatną" piaskownicę :wink: I nie wierzyć na słowo, tylko obejrzeć na własne oczy.

Jak duże będziesz miał boisko? Bo na tony piasku, to nie bardzo umiem sobie wyobrazić :oops: :wink:

MirekSza żadne tam kupy kocie! Mamy 2 profesjonalne boiska i nigdy takiej nawet w pobliżu nie widziałam! A mieszkamy na wsi.

Chyle czoła przed fachowością :D

Nigdy bym nie wpadł na to że potrzebny jest specjalny piach na takie boisko.

Jeśli chodzi o koty to jestem przewrażliwiony bo do mojej na zaloty przychodziły kiedyś tuziny zalotników.Musiałem przygarnąć kocura żeby zrobił z nimi porządek.Ale to już trochę nie na temat.

Chyle czoła przed fachowością :D

Nigdy bym nie wpadł na to że potrzebny jest specjalny piach na takie boisko.

Jeśli chodzi o koty to jestem przewrażliwiony bo do mojej na zaloty przychodziły kiedyś tuziny zalotników.Musiałem przygarnąć kocura żeby zrobił z nimi porządek.Ale to już trochę nie na temat.

żadna tam fachowość :wink: 4 lata temu chłopaki się zebrali i w czynie społecznym machnęli boisko do plażówki. Po 2 latach postarali się o dofinansowanie z Unii i zrobili konkretne profesjonalne boisko. teraz są już 2 takie :lol: :lol: :lol:

Warunek - co roku turniej. I co roku jest organizowany. W tym roku atrakcją był pokaz autek na pilota, takich zabawek dla dorosłych, w zeszłym modele samolotów :wink:

Mogę podesłać linka, jak znajdę :wink:

A tak nie na temat....następne ma być boisko do tenisa ziemnego :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Gość wojtek.zielinski
Jak duże będziesz miał boisko? Bo na tony piasku, to nie bardzo umiem sobie wyobrazić

Myślałem o 16x8, ale miałoby być wyłącznie rekreacyjne, bez ambicji na prowadzenie zawodów ;)

To jak już mam fachowca pod ręką - jakie powinno być głębokie, żeby nie zaryć kolanem w ziemię? i czy ten rodzaj piasku ma jakąś szczególną nazwę?

Dzieki za odpowiedzi,

Wojtek

Wyciąg z regulaminu

Boisko

* wymiary boiska to 16 X 8 m , czyli dwie połowy po 8 X 8 m .

* nie ma linii środkowej.

* linie wyznaczające boisko, to taśmy o szerokości 5 - 8 cm

* słupki są umieszczone w odległości 0,7 - 1,0 m od linii bocznych

* teren do gry musi być przygotowany na zniwelowanym piasku, o możliwie płaskiej i jednorodnej powierzchni, wolnej od kamieni, muszelek i innych przedmiotów mogących spowodować kontuzje zawodników

* dla oficjalnych spotkań międzynarodowych warstwa piasku musi mieć co najmniej 30 cm głębokościmy mamy więcej

* piasek musi być drobnoziarnisty

* boisko nie może stwarzać dla zawodników niebezpieczeństwa kontuzji

* linie muszą być koloru kontrastującego z piaskiem (zalecany ciemnoniebieski)

* linie powinny być wykonane ze sznurków lub taśm o dużej trwałości

* siatka posiada długość 8,5 m , a umieszczone na niej taśmy po 5 - 8 cm . Na taśmach dolnej i górnej mogą być reklamy sponsorów.

Piłka jest z innego materiału niż piłka do gry na hali. Ma mniejsze ciśnienie wewnątrz piłki, które wynosi 0,175 - 0,225 kg/cm2. Pozostałe parametry piłki są podobne. Zalecany jest kolor żółty lub inny jasny. Piłka do oficjalnych rozgrywek siatkówki plażowej: MIKASA VLS 200