Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przebudowa bud. gospodarczega a zmiana wysokości - poradźcie

Chuck_S

Recommended Posts

Witam wszystkich. Mam małą zagwozdkę tzn. u siebie na działce mam stary budynek, który był używany do celów rolnych. Jestem na etapie projektowania domu i część budynku stojącego obok projektowanego tj. wspomniany wyżej bud. gospodarczy chcę wykorzystać jako przyszły garaż oraz pomieszczenia gospodarcze. Inwentaryzacja została wykonana i właśnie dowiedziałem się od mojego architekta, że przy zmianie więźby dachowej będę też musiał obniżyć budynek gdyż plan zagospodarowania dla tej okolicy mówi, że wysokość bud. gospodarczych może być max. 6 m a ja mam 7,5. W sumie mi się to nie podoba gdyż w znacznym stopniu obniży to walory użytkowe tego budynku związane z późniejszym wykorzystaniem poddasza. Czy jest jakaś możliwość ominięcia tego obniżenia i wymiany samej więźby bo mój architekt twierdzi, że trzeba obniżać.

Z góry dziękuje za wszelkie wskazówki.

Czy jest jakaś możliwość ominięcia tego obniżenia i wymiany samej więźby bo mój architekt twierdzi, że trzeba obniżać.

Z góry dziękuje za wszelkie wskazówki.

Zrób zdjęcia i daj skan mapki i dokładnie opisz jakie będą zmiany. Bo z tego wynika czy robisz rozbudowę, przebudowę, czy tylko remont konstrukcji dachu. Wszystkie te roboty są na pozwolenie na budowę, ale nie każda wymaga warunków zagospodarowania.

Obecnie wygląda to następująco-

http://images43.fotosik.pl/201/b62fbc2e93164dcdmed.jpg

a tu zrobiłem jak sobie to mniej więcej wyobrażam (sorki za marną przeróbkę zdjęcia :o :oops: ale sens ujęty, że się tak wyrażę)

http://images38.fotosik.pl/197/c6efb76d888ff9b3med.jpg

Natomiast ostatnie to właśnie mapka sytuacyjna. Czerwonym zaznaczyłem co zostanie, co mniej więcej pokrywa się z załączonymi zdjęciami. Czarnym obrysowana jest sytuacja istniejąca a czerwonym projektowana. No i właśnie chodzi mi o to mniejsze czerwone.

http://images37.fotosik.pl/197/eb6ee580b045cf17med.jpg

W razie jak by co to jestem pod klawiaturą. :D

Kiepsko - zmieniasz wymiary zewnętrzne budynku czyli nie jest to remont ani przebudowa. IMHO można jednak spróbować:

1) najpierw wystąpić o pnb na sam remont dachu

2) po zakończeniu robót wystąpić o pnb na wyburzenie części budynku

3) po wyburzeniu wystąpić o pnb na nowy budynek