Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Okna ze szprosami???

Recommended Posts

Szprosy złote w Aluplaście wycenili po 12 zł za kratkę.

te 8mm są najtańsze, im grubsze tym drożej za pole, u nas było jeszcze drożej za dwukolorowe szprosy, bo one są w sprzedaży w jednym kolorze, a my chcieliśmy białe od środka, szpros 26mm (22zł za pole) a pól było ponad 200.

Regut1, ja tam szukałam przed zakupem okien i nic poza jednymi z dobrze widocznymi szprosami w kolorze orzech nie znalazłam, więc może lepiej kontynuować, choć mnie się już ten temat nie przyda (no chyba, że podziwiać okna innych) :wink:

Super!!! Właśnie o takich marzyłam! Wnioskując po kasie jaką zapłaciliście to nie było ich chyba zbyt wiele, ja za pcv w najtańszej opcji zapłaciłam 33tys. :( ale i okien mam 33szt. w tym 8 balkonowych, a te jak wiadomo najkosztowniejsze :(

nawiązywałaś do mnie?

może nieprecyzyjnie się wyraziłem - 10kpln DOPŁATY za szprosy :),

te 8mm są najtańsze, im grubsze tym drożej za pole, u nas było jeszcze drożej za dwukolorowe szprosy, bo one są w sprzedaży w jednym kolorze, a my chcieliśmy białe od środka, szpros 26mm (22zł za pole) a pól było ponad 200.

Regut1, ja tam szukałam przed zakupem okien i nic poza jednymi z dobrze widocznymi szprosami w kolorze orzech nie znalazłam, więc może lepiej kontynuować, choć mnie się już ten temat nie przyda (no chyba, że podziwiać okna innych) :wink:

Dardurdko,

Nie ma jak obejrzeć w naturze, a nawet wtedy okno/szprosy potrafią wyglądać różnie w różnych porach dnia. Dlatego zachęcam jechać na nowe osiedla podziwiać i wybierać. Jareko kiedyś na swoich stronach obiecał wkleić różne sposoby podziału okna . Ja też w drodze do pracy oglądam okna z bardzo niekonwencjonalnymm podziałem pól. Zawsze brakuje mi czasu żeby zrobić zdjecie. Moim zdaniem śmiało możesz wkleić tam swoje. Mi osobiście bardzo sie podobają. Ja też jestem już po montażu stolarki okiennej, ale przed wyborem drzwi zewnętrznych.

Pzdr

Regut, jeździłam i oglądałam, ale nawet te w naturze potrafią wyglądać różnie, zresztą właśnie dzięki takiemu oglądaniu w ostatniej chwili zmieniłam z orzecha na złoty dąb :lol: Wiem, że bardzo oklepany, zresztą sama nie mogłam już na takie okna patrzeć, ale jednak ożywiają cały dom i każde wyglądają inaczej, zależy ten od rozmiaru okna i jak piszesz podziału :wink: Drzwi też jeszcze nie wybrałam, ale najprawdopodobniej będą dwuskrzydłowe... Może wrzucisz fotkę swojego domku???

Sql, no właśnie to i tak nie dużo, bo mnie na te moje 33szt. szprosy (i dodatki) kosztowały ponad 8tys. :( Ale pewnie masz dużo mniej okien, więc nie ma co porównywać, pcv są duuużo tańsze...

Regut, jeździłam i oglądałam, ale nawet te w naturze potrafią wyglądać różnie, zresztą właśnie dzięki takiemu oglądaniu w ostatniej chwili zmieniłam z orzecha na złoty dąb :lol: Wiem, że bardzo oklepany, zresztą sama nie mogłam już na takie okna patrzeć, ale jednak ożywiają cały dom i każde wyglądają inaczej, zależy ten od rozmiaru okna i jak piszesz podziału :wink:

Też mam złoty dąb. Miałem identyczne doświadczenia i dylematy na koniec doszedłem do podobnego wniosku. Nie ma uniwersalnego rozwiązania. A sam wybór jest zawsze indywidualny.

Opiniami o oklepaniu, wiejskości lub oglądaniu świata przez kraty się nie przejmuje. Ważene żeby mi się podobało i spełniało moje założenia, bo to ja będę mieszkał w tym domu i to ja mam sie w nim dobrze czuć.

Drzwi też jeszcze nie wybrałam, ale najprawdopodobniej będą dwuskrzydłowe... Może wrzucisz fotkę swojego domku???

Ja drzwi też jeszcze nie wybrałem.

Nie mam cierpliwości dla prowadzenia dziennika, a zdjecia robię przy dokumentowaniu kolejnych etalów prac ale specjalnie dla ciebie w uznaniu konsekwencji i pracy włożonej w prowadzenie własnego dziennika :)

ZIMA

http://foto2.m.onet.pl/_m/0642b6fd91a3037930216aabfecf2c72,10,19,0.jpg

LATO

http://foto2.m.onet.pl/_m/095928df5b873cb4d5f0ee962f8c3c7a,10,19,0.jpg

Regut, domek masz przepiękny, a złote szprosy są idealne do ceglastej dachówki!!! Gratuluję!!! Bardzo mi się podoba :wink: a pomysł na drzwi, może zerknij do mojego dziennika albo najlepiej do Beauty, ona ma przepiękne drzwi z łukiem przeszklonym u góry :D

Dziękuję,

Wybór nie był łatwy. Z drewna musieliśmy zrezygnować bo utrzymując pełny konserwatyzm, budowali byśmy się przez całe życie.

Z jednej strony były pewne własne założenia, wizyty na budowach i wnioski wynikające z obserwacji z drugiej obiegowa opinia również u znajomych o "wiejskości" tego rozwiązania. Górę wzięło założenia że jest to NASZ dom, który budujemy dla siebie, a nie dla opinii innych.

Dworkami i Nowym Narodowym Romantyzmem z uwagi na pewne więzi rodzinne jestem zafascynowany od dziecka. Teraz realizuje swoje marzenie. Dzienniki przeglądam i kibicuje wszystkim dworkowym pasjonatom. Tym konserwatywnym, jak i tym którzy w swoich projektach do tego stylu jedynie nawiązują.

Na priv przesyłam wygląd od strony ogrodu, która jest bardziej współczesna. Tam moim zdaniem szprosy lepiej się komponują. Zdjęcie niestety nie nadaje się do opublikowania

na forum.