Gość Jerzy Podgorski 17.12.2003 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2003 zdecydowałem się na ścianę z ceramiki ocieplaną wełną lecz muszę szybko podjąć decyzję czy 2 czy 3-warstwowa. Proszę o pomoc! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aru 17.12.2003 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2003 A co na elewacji? jakaś wyprawa, okładzina? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArtMedia 18.12.2003 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2003 Witam. Mam dwuwarstwową. Następnym razem robiłbym trzywarstwową.Jest lepsza i tańsza, jeśli jesteś w stanie od razu wyłożyć kasę. Jeśli chcesz rozkładać koszt ścian na lata, wtedy musisz robić dwuwarstwową. Sebastian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz63 18.12.2003 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2003 Mam dwuwarstwową (PTH 30 P+W, wełna mineralna Fasoterm 12 cm) i następnym razem zrobiłbym tak samo. Powód?1. Doskonale zakryłem wszystkie potencjalne mostki termiczne,2. Będę miał ciągły wgląd na to, co się dzieje z moją izolacją termiczną a przez to 100% pewność, że wełna nie zgnije (w 3-warstwowej- kto wie???). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 18.12.2003 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2003 W świeżo zbudowanym domu mam trówarstwową. Po doświadczeniach robiłbym dwuwarstwową. Jest kłopot z dopilnowaniem robotnków, by dobrze układali izolację. Gdyby budowali najpierw całą ścianę wewnętrzną, potem dokładali izolację i dopiero stawiali zewnetrzną to byłoby O.K. - mógłbyś sprawdzić. Ale ciągną od razu trzy warstwy. Poza tym izolacja jest nabijana na kotwy łączace ściany i jest to jej jedyne mocowanie (występuje luz-szpara między izolacją i obiema scianami). Dlatego w przypadku silnego wiatru, na skutek różnicy ciśnień powietrze może przepływać od strony zewnątrznej izolacji na jej stronę wewnetrzną przez dziury na kotwy i styki płyt izolacyjnych (w moim przypadku styropian na przekładkę, może wełna będzie mniej na to podatna?) i jeśli znajduje jakąś dziurę w ścianie wewnętrznej (np nieuszczelniony na styku izolacji i muru glif otworu okiennego) to dmucha jak ...W obecnym mieszkaniu ma 3 warstwy z wełną, Ale wełna się obsypała i 1/2 wysokości ścianyjest ciepła, a 1/2 zimna. Może wlewać w mur piankę PU to byłoby O.K.?sw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts