Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ściana 2-warstwowa czy 3-warstwowa

Gość Jerzy Podgorski

Recommended Posts

Mam dwuwarstwową (PTH 30 P+W, wełna mineralna Fasoterm 12 cm) i następnym razem zrobiłbym tak samo. Powód?

1. Doskonale zakryłem wszystkie potencjalne mostki termiczne,

2. Będę miał ciągły wgląd na to, co się dzieje z moją izolacją termiczną a przez to 100% pewność, że wełna nie zgnije (w 3-warstwowej- kto wie???).

W świeżo zbudowanym domu mam trówarstwową.

Po doświadczeniach robiłbym dwuwarstwową. Jest kłopot z dopilnowaniem robotnków, by dobrze układali izolację. Gdyby budowali najpierw całą ścianę wewnętrzną, potem dokładali izolację i dopiero stawiali zewnetrzną to byłoby O.K. - mógłbyś sprawdzić. Ale ciągną od razu trzy warstwy.

Poza tym izolacja jest nabijana na kotwy łączace ściany i jest to jej jedyne mocowanie (występuje luz-szpara między izolacją i obiema scianami). Dlatego w przypadku silnego wiatru, na skutek różnicy ciśnień powietrze może przepływać od strony zewnątrznej izolacji na jej stronę wewnetrzną przez dziury na kotwy i styki płyt izolacyjnych (w moim przypadku styropian na przekładkę, może wełna będzie mniej na to podatna?) i jeśli znajduje jakąś dziurę w ścianie wewnętrznej (np nieuszczelniony na styku izolacji i muru glif otworu okiennego) to dmucha jak ...

W obecnym mieszkaniu ma 3 warstwy z wełną, Ale wełna się obsypała i 1/2 wysokości ścianyjest ciepła, a 1/2 zimna.

Może wlewać w mur piankę PU to byłoby O.K.?

sw