Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piece DuoHeat - czy warto??

braza

Recommended Posts

Przymierzam się do instalacji pieców akumulacyjnych w całym domu (130m2 powierzchni). Zainteresowały mnie bardzo akumulacyjne piece DuoHeat firmy Dimplex. Czy ktoś ma może jakieś doświadczenia właśnie z tymi piecami? Czy warto je instalować? Jak wygląda sprawa poboru energii, czy mogą pracować w II taryfie? Jeśli ktoś użytkuje te piece to bardzo proszę o opinie!!

Ja tez zamierzam nabyc te piece,ale z tego cosie orientuje one dzialaja na innej zasadzie jak piece akumulacyjne ktore moga ladowac sie w drogiej taryfie a oddawac cieplo w dziennej drozszej.Duohaety nie akumuluja ciepla poprostu dzialaja na zasadzie zadanej temperatury i po spadku jej zalanczaja sie i podnosza ja do zadanej tejze temperatury,ale specem nie jestem moze zapytaj w salonie sprzedazy.

Zacytuję tu fragment opisu tych pieców mówiący właśnie o oszczędzaniu energii:

Inteligentne wykorzystywanie energii:

Zasadniczo, około 95 % całego zapotrzebowania na energię cieplną pokrywa energia elektryczna pochodząca z taniej taryfy nocnej. Oszczędności wynikające z ekonomicznego wykorzystania energii zgromadzonej w module akumulacyjnym kompensują koszty względnie małej ilości energii pobieranej przez panel promiennikowy pod koniec dnia. Dzięki temu koszty eksploatacji oraz zużycie energii elektrycznej są niższe w porównaniu z innymi rodzajami systemów grzewczych. Tania energia nagromadzona wewnątrz pieca DuoHeat jest uwalniana w ciągu dnia, zapewniając uczucie ciepła oraz utrzymując stałą temperaturę przez cały dzień. Jeśli zachodzi taka potrzeba, promiennikowy panel grzewczy wspomaga utrzymanie temperatury otoczenia, podnosząc ją do żądanego poziomu.

Na tej stronie można przeczytać cały opis: http://www.interex-katowice.pl/piec-akumulacyjny-duo-300i-dimplex-13028kw-p-171.html

Noż qurczę, to w końcu jak to jest?? Czy one pracują w II taryfie, czy nie???

DuoHeat to piece statyczne z dodatkowym elementem grzewczym - promiennikiem, czyli jak za zimno to grzeje w drogiej taryfie (tylko dwie taryfy mają sens przy ogrzewaniu akumulacyjnym) katalog - http://www.eko-instal.pl/php/jpg/techniczne/duoheat_katalog.pdf. Szczerze mówiąc to "takie sobie" rozwiązanie, lepszy byłby piec dynamiczny.

Mówisz takie sobie ... ale dynamiczne piece są o 100% droższe w zakupie! Ile czasu potrzebowały grzejniki dynamiczne na "odrobienie" tej różnicy?? poza tym wszędzie w opisach jest, że DuoHeat głównie pracują na energii taniej.

Czy mógłby się wypowiedzieć ktoś, kto użytkuje te piece już jakiś czas?? Dla mnie to naprawdę ważne!!

ProStaś, bardzo dziękuję! Mam zamiar ocieplić porządnie tę moją leśniczówkę, ale to w przyszłym roku. W tym przypadku pewnie muszę się przygotować na wyższe rachunki za energię w tym roku, ale jakoś to przeboleję.

Dziękuję za linka, idę czytać :D

• 1 year później...
  • 1 month później...

ProStaś,

jak dobierałeś DH do swoich sypialni, widzę iż masz b.mocno ocieploną chałupkę i dużą akumulacyjność, jakiej mocy piece na jaką kubaturę lub m2 dobrałeś ?

w jaki sposób sterujesz piecami aby chodziły tylko w II taryfie ? zewnętrzny zegar, w tablicy rozdzielczej ?

z góry dzięki za odp.

może ktoś jeszcze podpowie jak steruje duoheatami i jak dobierał ich moc

ProStaś, wielkie dzięki za odpowiedź.

Pls napisz jeszcze czy w II taryfie działa Ci także moduł promiennikowy czy tylko akumulacyjny (w ustawieniu domyślnym piszą iż promiennik będzie działał do 2 h po rozpoczęciu II taryfy ale można to wyłączyć zdejmując zworkę opóźnienia czasowego w płytce zasilania) i jak masz nastawione progi w trybie Komfortowym (ciepło z panelu promiennikowego) oraz Podstawowym (ciepło z modułu akumulacyjnego) - chodzi o te słupki w panelu sterowania.

Wcześniej napisałeś iż "Oba moduły mam na jednym programatorze choć na 2 bezp. Albo działają oba, albo żaden. A nie powinno tak być. Moduł akumulacyjny winien chodzić na zegarze, moduł promiennikowy non-stop."

Grzejnik posiada 4 żyły (ochrona, zero, faza, sterowanie). Z powyższego wynika iż Twój zegar załącza zasilanie do całego grzejnika a nie steruje tylko modułem akumulacyjnym poprzez żyłę sterowania, czy dobrze zrozumiałem ? Po co te 2 bezpieczniki ?

Dzięki ProStaś za wyjaśnienia. Jednak nie do końca kumam Twoją instalację, faktycznie masz tam mocno namieszane.

Jeszcze jedno pytanko do Ciebie, a właściwie dwa - czy grzejnik mocno nagrzewa się z tyłu obudowy oraz czy jest możliwość ustawienia na panelu grzejnika minimalnej wartości w trybie Komfortowym (ciepło z panelu promiennikowego) na jedną "kreskę" czy całkowicie na "zero" (bez podświetlenia żadnej kreski).

Ja rozważam zakup dedykowanego do DH sterownika centralnego RXPW4 http://www.ekonergia.com.pl/Instrukcje/Inst_RXPW4.pdf , planuję w sumie 5xDH, na razie chcę zacząć od 300i i zobaczyć czy się sprawdzi dla sypialni 14m2 (mam gorszą izolacyjność ścian zew. niż Ty ale zapewne większą akumulacyjność), jak będzie za mały to mam go gdzie przenieść (do pokoju gościnnego 12,5m2 po podłodze, użytkowa 9,2m2 - tam na pewno da sobie radę).

Pzdr

Edytowane przez eRaf

Kazdy grzejnik ma dwie wtyczki, akumulacja i promiennik+elektronika, proste jak drut.

U ProStasia prawdopodobnie to, ze grzejnik jest pozbawiany jakiegokolwiek zasilania ma to wplyw na "inteligencje".

Robisz odzielne podwojne obwody do grzejnikow, jeden w skrzynce pod zegar, drugi bez.

Ja tak mam.

Jako, ze w tej chwili nie mam czasu podac szczegolowych danych, mam na caly dom 7 grzejnikow:

- 2* 500i na pow ok. 45 m2

- 2* 400i na pokoje 12 m2

- 3* 300i na pokoje na poddaszu ok. 10-12 m2

Edytowane przez kurt76

kurt76 - "proste jak drut" to jest jak masz grzejnik przed nosem. Dzisiaj pofatygowałem się do jednej firmy, gdzie takowy DH był na miejscu i wszystko się wyjaśniło. Rzeczywiście, tak jak napisałeś, grzejnik ten ma dwa kable, wcześniej to przeoczyłem na schemacie, jeden 3 żyły do modułu akumulacji (ochrona, zero,faza), drugi 4 żyły do modułu promiennikowego (ochrona,zero,faza,sterowanie) więc wzorowa instalacja do takiego grzejnika powinna być oparta o 2 kable j.w. Jednakże w wersji minimum można użyć jednego kabla 5 żyłowego - wtedy od strony grzejnika trzeba zmostkować z oryginalnych kabli wchodzących w wyposażenie grzejnika 2 żyły ochronne i 2 żyły zerowe. Ja mam wszędzie przygotowany kabel 3-fazowy (5 żył) więc zmuszony będę właśnie tak zrobić.

Pozdrawiam oraz dzięki kurt76 i ProStaś za info

Edytowane przez eRaf

• 7 months później...
  • 6 months później...
rok minął ;) możemy poprosić o twoje uwagi i przemyślenia dotyczące użytkowania DUOHEATów?

A wiec co moge powiedziec?

System sprawdza sie b. dobrze, grzejniki sa bardzo estetyczne - podobaja sie.

Od strony praktycznej, pelna automatyka, zero obslugi, zadnych "nastawów", krzywych grzania, etc.

Ja grzalem tylko w II taryfie, modul promiennika wylaczylem (tzn. ustawilem niska temp.) godzac sie na male wahania temp. w ciagu dnia, ale mam dobrze zaizolowany dom.

Urzadzenia sa ciche, lekko slychac moment zalaczenia i jest lekkie buczenie w modelach z literka "n" (te nowsze), starszy model z literką "i" jest absolutnie bezglosny (lepsza elektronika, nieco trudniejszy montaz).

Polecam polaczenie elektryczne bezposrednio w puszkach za grzejnikiem, wszystko jest zamaskowane.

Rozwiazanie z gniazdkami obok wg mnie jest mniej estetyczne i drogie.

Jezeli sa jakies pytania odpowiem.

Edytowane przez kurt76

A wiec co moge powiedziec?

System sprawdza sie b. dobrze, grzejniki sa bardzo estetyczne - podobaja sie.

Od strony praktycznej, pelna automatyka, zero obslugi, zadnych "nastawów", krzywych grzania, etc.

Ja grzalem tylko w II taryfie, modul promiennika wylaczylem (tzn. ustawilem niska temp.) godzac sie na male wahania temp. w ciagu dnia, ale mam dobrze zaizolowany dom.

Urzadzenia sa ciche, lekko slychac moment zalaczenia i jest lekkie buczenie w modelach z literka "n" (te nowsze), starszy model z literką "i" jest absolutnie bezglosny (lepsza elektronika, nieco trudniejszy montaz).

Polecam polaczenie elektryczne bezposrednio w puszkach za grzejnikiem, wszystko jest zamaskowane.

Rozwiazanie z gniazdkami obok wg mnie jest mniej estetyczne i drogie.

Jezeli sa jakies pytania odpowiem.

Piece DuoHeat coraz więcej osób interesują głównie za sprawą udanego wzornictwa jednak aby świadomie podjąć decyzję o ich zakupie ważne a wręcz bezcenna jest opinia użytkownika.Dlatego cieszę się że wróciłeś do wątku.

Jakie masz konkretne modele na jaką powierzchnię,

czy te które masz są wystarczające mocowo czy może teraz byś zmienił na inny model,

dlaczego wyłączyłeś promiennik i jakie on daje odczucie,

jakie są koszty eksploatacji,

dogrzewasz jeszcze czymś,

na salon wystarczy jeden wiekszy czy lepiej dwa małe,

co z łazienką i kuchnią,

czy przedsionek też ogrzewasz,

czy teraz rozważałbyś piece dynamiczne,

ile kWh poszło na sezon na ogrzewanie,

czy duże masz zyski ze słońca i jak wpływa to na pracę pieca,

jak sterujesz,

ile czasu piece sie ładują,

czy temperatura mocno się waha ,????

katarzynarzutparteru.jpg

W pokojach grzejnik 400, na salon, komunikacje, kuchnie, wiatrolap dwa razy "500" w sumie na ccaly parter 4 grzejniki w lazience dodatkowo drabinka elektryczna 500W.

Podczas najwiekszych mrozow dogrzewalo do 21 st w taniej taryfie (rano) do wieczora spadalo do 20,3 st. Na pietrze brak grzejnikow, tak, ze mozna powiedziec, ze te 4 grzejniki grzaly caly dom.

Czy wolalbym dynamiczne? Chyba nie bo jednak szumia, poza tym wymiary zwyklych piecow akumulacyjnych sa dla mnie nie do przyjecia.

Edytowane przez kurt76