natalias 19.09.2009 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2009 Witam jestem nowicjuszką w zakresie uzywania kotła ling 15 kw dom 120 m2: instalacja z siłownikiem zaworem 4D, c.w.u., regulatorem economic premium ( instrukcja do economic 3000 nie pasują więc parametry), regulatorem pogody (wskazuje temp na zewn, wyższą o kilka stopni), sterownik pokojowy euroterm. i juz od samego początku mam z nim problem tj: palę pelletm kocioł w funkcji lato lub auto przegrzewa się temp rosnie do 85* i włacza się zabezpieczenie - siłownik otwiera zawór i puszcza ciepło na c.o. ustawienia wg działu technicznego; czas podawania - 5s przerwa - 17s dmuchawa 80% podtrzymanie - 20min temp. c.w.u. - 50 st temp kotła zależna od regulacji pogodowej Mam wrazenie ze podajnik podaje w systemie ciągłym bez przerw przez ok.1min10s bez względu na to co tam nastawię. poziom pelletu trochę powyzej retorty - wg pana z działu powinien po podaniu być nizej by były widoczne otwory- pomimo recznego ustawienia poziomu pelletu i tak na paleniu automatycznym przy pierwszym podaniu poziom się podnosi. Nie wiem co jest prawidłowe. Na razie spala mi pellet w zastraszającym tempie proszę o pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
natalias 20.09.2009 09:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2009 wczoraj wyłączyłam ustawienia pogodowe, dałam opcje zima i podajnik załączał sie wg zaleceń, rano przestawiłam na opcję lato i znowu podaje w systemie ciągłym a temp. na kotle rośnie. Czy jest możliwe że regulator jest zepsuty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts