MARJO 17.12.2003 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2003 Uwziąłem się dziś na DGP Proponują mi dwa rozwiązania: 1. Rozprowadzenie pod stropem parteru, przewody później przykryte sufitem podwieszanym - zalety wyloty DGP w pomieszczeniach na poddaszu można zrobić nisko podłogi - rozprowadzenie bardzie zgodne z ogólnymi zasadami fizyki 2. Rurę przeprowadzić nad jętki poddasza i tam rozdzielić na poszczególne pomieszczenia - łatwiejsze do wykonania i rozprowadzenia ale wyjścia DGP będą w suficie i tego się obawiam bo jak krąży ciepłe powietrze każdy wie i nie chcę mieć cieplutko w pokoju na wysokości 2 m a przy podłodze chłód...A może moje obawy są bezpodstawne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pik33 17.12.2003 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2003 3. Położyć w podłodze poddasza płaskie kanały. Mam zamiar coś w tym stylu mieć - na razie mam rury kończące się na poddaszu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARJO 17.12.2003 14:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2003 PIK33: też brałem (i ciagle biorę) takie rozwiązanie pod rozwagę ale... odwiedziłem ostatnio dwóch zanjomych jeden ma tak wykonane rozprowadzenie jak proponujesz drugi rurami spiro fi 100. Ten pierwszy pomimo że zachwala swoje rozwiązanie w bardziej oddalonych pokojach (około 4m od osi kominka) ma po prostu zimno, drugi (ten od fi 100) ma wszędzie ciepło. Obaj nie mają wspomagania turbinką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pik33 18.12.2003 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2003 Nie mam po prostu aż takich odległości, dwa pokoje są przy kominie, więc.. od razu kratka przy podłodze, i tylko do łazienki - będzie płaski kanał pod podłogą korytarza, ok. 2 metry. Jest jeszcze sypialnia. Tam też miał iść taki kanał, ok. 2..3 m ale.... sknocili mi wyprowadzenie tego kanału z komina. Wychodzi on z 6..8 cm nad poziomem stropu. Na szczęście w obrębie jednego z pokoi - zakończę go kratką i tyle. Do sypialni zaś będę chyba musiał poprowadzić rurkę fi 100 - u sufitu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rublow 18.12.2003 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2003 Mam taki sam dylemat. Napisałem o tym wątku o doprowadzeniu dgp do łazienki. Pytanie do praktyków: jak daleko w poziomie może iść od komina rozprowadzenie rurami prostokątnymi, poprowadzonymi w wylewce?W przypadku rur spiro kominkarze, z którymi rozmawiałem, zgodnym chórem mówili, że max przy grawitacyjnym to 2 metry. I jaka musi być wtedy grubość wylewki? Nie bardzo sobie wyobrażam na podłodze poddasza wylewki 15 cm (5 cm kanał, 5 cm izolacja, 5 cm beton). Czy taką wylewkę nad kanałami się zbroi? Tak przy okazji, to "mam pomysła". Gdyby tak zrobić wtedy wylot nie w ścianie na dole, ale przez kratkę umieszczoną w podłodze. Oczywiście odpowiednio mocniejszą, po której można chodzić. Zaleta jest taka, że nie traci się kolejnych cennych cm na przeprowadzenie kanału z podłogi do ściany. Pik, czy tę rurę do sypialni robisz grawitacyjnie? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wukan 18.12.2003 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2003 Ja też mam podobny problem z rozprowadzeniem DGP na poddaszu.Zastanawiam się czy nie można by poprowadzić rozprowadzenia rurami umieszczonymi w podłodze (stropie nad parterem) wewnątrz pustaków w stropie Teriva. Są tam puste przestrzenie i można by tam podczas wykonywania stropu umieścić rury. Problem byłby tylko przy wyprowadzeniach na ściany.Czy ktoś to już u siebie wykonywał, czy jest to w ogóle możliwe.proszę o odpowiedzi.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pik33 18.12.2003 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2003 I jaka musi być wtedy grubość wylewki? Nie bardzo sobie wyobrażam na podłodze poddasza wylewki 15 cm (5 cm kanał, 5 cm izolacja, 5 cm beton). Czy taką wylewkę nad kanałami się zbroi? Mam zamiar mieć deski na ruszcie. A jeśli chodzi o kanał, to: strop - 2cm wełna - kanał - 2cm wełna - deski. Wełna z folią aluminiową. Pik, czy tę rurę do sypialni robisz grawitacyjnie? Tak. Jak nie zadziała, pomyślę o czym innym ale i nie widzę powodu żeby nie zadziałało. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARJO 18.12.2003 13:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2003 PIK33: z tego co piszesz wynika, że grubość warstwy na stropie w Twoim przypadku będzie wynosić 9cm (2+2+5). Mam terivę i podniesienie podłogi o kolejne 9 cm chyba nie wchodzi w grę, projektowana grubość (a stąd już osadzone naproża drzwiowe) to 5 cm atyle to przecież ma sam kanał. Mógłbyś potwierdzić moje wywody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chemik 19.12.2003 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2003 Witam!Ja połączyłem obie metody, tzn. do części pomieszczeń powietrze biegnie kanałami prostokątnymi w wylewce a do części rurami spiro ocieplonymi w podwieszanym suficie. Nie zauważyłem żeby wydajność była różna w tych dwóch systemach przy równych długościach. Co do długości przewodów DGP przy systemie grawitacyjnym to ważne jest prowadzenie tak kanałów aby od kominka do wylotu kratek był stały wznios. Ja zastosowałem około 1-2 cm na metr dł. kanału. Jednak zaobserwowałem, że najdłuższy kanał ( około 3m) ma mniejszą wydajność od pozostałych. Tak więc słuszna jest uwaga aby przy grawitacyjnym systemie przewody miały dl. nie większą niż ok. 2-3m. Prostokątne kanały (wys 5cm) ukryłem w ociepleniu tj. mam styropian a w pobliżu kanałów wełnę. Oczywiście same kanały są również ocieplone. Bez problemów można je ukryć w podłodze. Na początku trochę podkułem strop a na końcu ostateczna wylewka jest trochę cieńsza ( 3 cm zamiast 5cm.) Kanały w wylewce nieznacznie ogrzewają podłogę ( nie zamierzony efekt) mam więc przy okazji ogrzewanie podłogowe. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pik33 19.12.2003 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2003 U mnie w projekcie jest: strop, na nim izolacja i wylewka. Ta izolacja i wylewka ma wg projektu 10 cm. Zmieniłem koncepcję o tyle, że zamiast tego chcę dać podłogę "deski na ruszcie". Więc ten ruszt też będzie miał te 10 cm, i w nim zmieszczą się rurki. Pierwotnie te kanały miały iść w stropie (filigran - cienkie płyty na których kładzie się zbrojenie i zalewa nadbetonem) - ale kanały nie zmieściły się między płyty a zbrojenie i nie było czasu (zamówiona grucha) z tym walczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARJO 19.12.2003 10:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2003 CHEMIK i PIK33: Bardzo dziękuję za wyczerpujące odpowiedzi, na pewno skorzystam z Waszych doświadczeń.Pozdrawiam,MARJO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosia Łódź 19.12.2003 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2003 czy jeżeli jest dobry-większa moc kominek i otwarte pzrestrzenie na parterze : salon z kuchnią i jadalnia to wystarczy do ogrzania bez rozprowadzania rur DGP- wydaje mi się, iz tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artur_071 29.01.2004 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2004 Tak przy okazji, to "mam pomysła". Gdyby tak zrobić wtedy wylot nie w ścianie na dole, ale przez kratkę umieszczoną w podłodze. Witam, Szwagier tak zrobił, tzn wloty są w podłodze, rozprowadzenie jest dołem w obudowie GK. Działa, jest ok. A ta długość max 2-3 metry to chyba jest tylko dla rur fi100, jeżeli da się rurę fi 150-180, to pewnie spokojnie 4-5 m będzie wydajnym ogrzewaniem, można przecież zmniejszać średnicę do fi100 przy kratce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts