Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zużycie gazu płynnego - wróżenie

paul997

Recommended Posts

Dosyć długo już przeglądam forum, ale znalazłem bardzo mało przykładów rocznego zużycia gazu płynnego.

Proszę w takim razie o powróżenie, jak to może wyjść u mnie. Dom parterowy, 80 m2 powierzchni podłóg, wysokość pomieszczeń 2,65 m, na planie prostokąta, pustak 24 cm + 12 cm styropianu 0,38 (czyli właściwie minimum). Na podłodze 10 cm styropianu, strop również przykryty 10 cm styropianu, pomiędzy krokwiami na nieużytkowym strychu wełna mineralna 14 cm. Możliwe mostki termiczne przy oknach, na nadprożach, na łączeniu tarasu z domem. Nie pilnowałem tego specjalnie uważnie z braku czasu.

Pomijamy fakt wygrzewania domku w pierwszym sezonie. Kociołek będzie miał około 10 kW mocy. Zużycie może być z dokładnością do 500 litrów, chodzi mi bardziej o rząd wielkości, czy obstawialibyście np. 500, 2000 czy 3000 litrów.

Chętnie też poczytam wpisy z rzeczywistym zużyciem gazu w takich niewielkich domkach.

Ja już pisałem wczesniej na forum o moim zużyciu dla domu z poddaszem 134 m2 + garaż nieogrzewany, model SOPRAN 4, z tym że mam lepiej ocieplony dach.

U mnie w skosach dachu jest 25 cm isovera , na sufitach 25 + 20 cm, sciany protherm 30 + 12 cm styro frez, okna 5-komorowe ( ok.30 m2 powierzchni).

Całoś ogrzewanie podłogowe temp.wewn. 21,5 st.C

a zuzycie to ok 750 kg gazu prop-butan z butli ( pierwszy sezon : 1 list do 5 kwietnia)

Przy czym 1kg= 1,8 l gazu ,a na 1m3 gazu wychodzi ok. 4 litrów.

U ciebie powinno przy takich warunkach temp. powinno wystarczyć ok 1300 - 1500 litrów/ sezon

Dzięki wielkie za pomoc. Zużycie zakładam 1000-2000, po szybkiej rozmowie z jednym z forumowiczów, sprzedających i montujących butle (Redrum, polecam, nie wciskał kitu, szczerze porozmawiał), wychodzi mi, że opcja 'własna butla' raczej nie będzie mi się opłacać (zakładana oszczędność roczna 1000-2000 zł, koszt instalacji przekroczy 5-letnie oszczędności). Teraz uderzam do Shella, Gaspolu i Dragona. Zobaczymy, co ciekawego powiedzą.

Mam jeszcze sporo czasu na ostateczną decyzję.

Nie, chciałbym jednak nowy zbiornik. A dlaczego? Bo nie miałem jeszcze z nimi do czynienia. Pewnie za 5 lat stwierdzę, że był to zbędny wydatek, ale na razie upieram się przy swoim.

Chwilowo jestem po rozmowie z Gaspolem. Sprzedawca strzelił zużycie na poziomie 1800 l, więc z kim bym nie rozmawiał, dostaję liczby 1500-2000, które są dla mnie akceptowalne. Warunki Gaspol ma dosyć ciekawe. Postawienie zbiornika i instalacji 6000 zł, udzielają 4000 zł rabatu (zwracanego w razie rezygnacji, dodatkowo przy wycofaniu się, około 1000 zł koszty demontażu zbiornika). I co najlepsze, umowa na czas nieokreślony zawierana na 12 000 litrów gazu. Ciekawe, co na to Shell.

• 2 weeks później...
Po rabacie 2 tyśki. W Shellu wychodzi niecały tysiąc (bez rabatu 4 tyśki), ale są jakieś różnice w zakresie prac, który wykonują. Na razie nie wnikałem w szczegóły. Lepiej jest przy rozwiązaniu umowy, bo Shell procentowo oblicza ilość zużytego gazu i odejmuje od rabatu. I nie doliczają kosztów wywozu butli. Ale to są tylko informacje z rozmów telefonicznych, żadnych konkretów w postaci umowy nie miałem w ręce.

• 1 year później...
  • 4 weeks później...

70m2 suporeks 24 + 12 + 10styro,nowe okna. Powyżej piętro ogrzewanie jak im jest zimno a w nocy mają zimno że szkoda gadać, pod spodem piwnica nie ogrzewana dobrze ocieplona praktycznie cały rok 16stopni.

Przez rok czasu od 1list - 1list wyszło 963m3 gazu za CO + CWU + gotowanie. W mieszkaniu temperatura nocna 19, dzienna 20, wieczorem 21.