plutek 20.09.2009 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2009 WitajcieChcę zabudować lechme pryzme dzieloną 15kW w układzie zamkniętym.Na dzień dzisiejszy będzie tylko i wyłącznie kominek. Podłączone będzie oczywiście c.o. i c.w.u..Czy w takim układzie musi być zamontowane naczynie przeponowe i jaka powinna być temperatur na powrocie, bo słyszałem że jak jest za niska to należy zrobić zawór 3 drogowy na powrocie aby podnieść temperaturę czynnika grzewczego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariankossy 20.09.2009 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2009 Chcesz sam zabudować kominek bez naczynia przeponowego? To nie dziwie się że potem kominki wybuchają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plutek 20.09.2009 08:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2009 A jak się dobiera takie naczynie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plutek 20.09.2009 08:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2009 A jak się dobiera takie naczynie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 20.09.2009 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2009 jesli chcesz zamontować kominek w układze zamkniętym to trzeba mieć:1. Wężownicę schładającą w kominku pracującą niezależnie od mania lub nie mania prądu w domu (czyli najlepiej zasilaną wodą z wodociągu)2. UPS do pompy obiegowej (raczej wskazany, nie wim jak jest w przepisach) Zawór czterodrogowy jest po ty by utrzymać temp na powrocie. raczej warto go mieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plutek 20.09.2009 16:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2009 Oczywiście kominek będzie wyposażony w chłodnicę, która będzie zasilana z wodociągu. Na ups też się zdecyduję. A co do zaworu to dlaczego 4-drogowy, myślałem dać 3-drogowy i pytanie czy ten zawór może być wyposażony w kapilarę czy musi to być jakiś sterownik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 20.09.2009 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2009 Przepraszam ze się wtrącam ale chciałbym się dowiedzieć czemu służy utrzymanie temperatury na powrocie też planuje zamontować kominek z płaszczem tyle się już naczytałem o kominkach i wciąż nie wiem o co biega Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 20.09.2009 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2009 Przepraszam ze się wtrącam ale chciałbym się dowiedzieć czemu służy utrzymanie temperatury na powrocie też planuje zamontować kominek z płaszczem tyle się już naczytałem o kominkach i wciąż nie wiem o co biega O trwałość kominka. i jego sprawność. Lepiej żeby kominek miał na powrocie ok 50 stC. Wtedy zdecydowanie lepiej pracuje. De tego służy właśnie zawór czterodrogowy i tzw podmieszanie powrotu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 20.09.2009 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2009 No to już wszystko jasne Wielkie dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plutek 21.09.2009 05:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2009 ale jak jasne czy ktoś mi doradzi jak sie dobiera naczynie przeponowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariankossy 21.09.2009 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2009 ale jak jasne czy ktoś mi doradzi jak sie dobiera naczynie przeponowe Tu masz linki z doborem naczynia , firma reflex : http://www.reflex.pl/?k=strony_p&m=&ns=13&pns=13 lub http://www.termen.com.pl/dobor_nacz.php A za google to płacisz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts