Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

witaj monah :) w końcu się zdecydowałam dołączyć, tylko kiepsko się na razie tu orientuję :)

madzioochno, tak, z tego samego drewna, wykorzystałam zwykłą listewkę - ja po prostu nie lubię listew nablatowych i chciałam mieć coś czego prawie nie bedzie widać. zdjęcia nie dam rady na razie zrobić, bo mamy problem z kablem internetowym, który sprytnie ktos kiedyś zamontował własnie w kuchni i mam tam teraz armagedon :)

• Odpowiedzi 1,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...
My co prawda przenosimy sie jutro, ale kuchnia zamontowana jest juz 2 tygodnie. Mamy polaczenie bialych akrylowych frontow (blyszczacych) z fornirem palisander (dosyc ciemny) lakierowanym na wysoki polysk. Cala kuchnia jest bezraczkowa na tip ony wiec dotykac szafki trzeba. W miedzy czasie trwaly wszystkie prace wykonczeniowe w tym poprawianie scian, kladzenie cegiel na kilku scianach i ich impregnacja. Jak wchodzilam do kuchni to nie widzialam sladu brudu, dopiero jak dotknelam palcem widzialam sciezke bezkurzowa :) Zrobilismy rowniez bialy matowy blat i szczerze go polecam, non stop sa po nich przesuwane jakies walizki, lampki, blaszki i nie ma sladu uzytkowania. Mysle, ze w naszej koncepcji niesprawdzilyby sie czarne lakierowane szafki, poniewaz ja do pedantek nie naleze - ale wszystko jest dla ludzi. Porownujac w sklepie matowe fronty z polmatem i frontem na wysoki polysk uwazam, ze zdecydowanie mniej slady widac (przynajmniej na kolorze bialym) na tych na wysoki polysk - moze to kwestia odbijajacego sie swiatla nie wiem, na macie dla mnie byla masakra :)

• 3 weeks później...

Hej :)

Od roku odkładaliśmy z mężem decyzje o zrobieniu własnej kuchni (teraz dzielimy z teściami :p ) i w końcu się zdecydowaliśmy. Od razu zakochałam się w białej kuchni, urzekła mnie nowoczesność :) Meble mamy już zamówione, teraz musimy zrobić remont pokoju, który zmieni się w moją białą kuchnię.

Zastanawiam się nad kolorem płytek (będzie gres, duże płytki), co myślicie o jasnych? I kolorem ścian. Myślałam o jakimś szarym delikatnym, może jedna ściana jakaś inna żeby nie było tak szaro, nijak. Ten pokój ma wymiary 3 x 4 m. Po drogiej stronie mebli (tam gdzie płyta) jest okno na 2 m.

Na projekcie jest narożny zlew, którego tu nie widać :D Klamki są poziome wszystkie i dłuższe. Szyby takie białe. Oświetlenie panelowe. Korpusy mają kolor szary grafit a blat arabeska :) Za meblami będzie szklana płyta (biała, od góry i dołu pasek szarego).

http://img171.imageshack.us/img171/6907/kitchenz.jpg

i blat

http://img263.imageshack.us/img263/5596/arabeska.jpg

Poradzicie? :) Z góry dzięki za pomoc

Plus białej kuchni jest taki, że pasuje do niej wszystko :) Kolorystycznie możesz poszaleć :) Mnóstwo jest białych kuchni tutaj, na wątku, może warto obejrzeć, żeby zobaczyć, co Ci się podoba? Bo teraz to trudno doradzić. Ja do ciemnego blatu obstawiałbym jasne płytki na podłodze i ścianie, a kolor ścian - szarości ewentualnie greige. Baza spokojna (co wcale nie oznacza nudy!), kolory w dodatkach.

Ok :) Więc będzie szary tak jak ja chciałam :p Pokazała mężowi rady mądrzejszych :D i musiał to zaakceptować :)

A co myślicie o płytkach? Na początki myśleliśmy o podłodze z korka ale kasa :( więc zostajemy przy gresie jakimś jasnym bardzo :)

I nie wiem co lepsze z połyskiem (ja osobiście bardziej za :p ) czy matowy?

Białe są NAJLEPSZE :p

Ja jeszcze poczekam, bo meble będą w lipcu dopiero :) Ale do tego czasu prawie remont w tym pokoju, w którym kuchnia będzie zrobimy.

Wiesz coś na temat funkcjonalności zlewów w rogu? Bo ja też taki będę miała

http://image.ceneo.pl/data/products/425103/productToCategory.jpg

gdzieś czytałam, że płyty w rogu nie polecali, a zlew? :p

My mamy taki zlew:

http://fotoforum.gazeta.pl/photo/4/vi/kg/qp4n/lY5uwceHzwWKJlKEdB.jpg

Jeżeli szafka jest ścięta to nie ma takiego problemu z użytkowaniem. My mamy akurat w tym miejscu szafkę 45cm. Jedyny problem jest z dostępem do miejsca za zlewem, jest poprostu daleko ale jakoś tak bardzo nie przeszkadza.

W starym mieszkaniu mieliśmy zlew w rogu ale szafka nie była ścięta i kąt był 90 stopni. To był koszmar!!!

Z płytą w rogu nie mam doświadczenia.