adrianad 18.01.2015 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2015 Mój ekspres jest z ikei i to chyba whirlpool, sprawuje się naprawdę ok a jak na darmowy sprzęt to wręcz rewelacyjnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agami 18.01.2015 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2015 Powiem Ci, że ceramiczne też nie są ponoć idealne, niestety A co w nich takie złe? Fakt - też się brudzi, jak wszystkie Jednak, niestety, jeszcze nie wynaleziono materiału, który się nie brudzi, a ja już się wybrudzi, to sam się zmyje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lucecita 18.01.2015 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2015 Ja pokażę też swoją maleńką kuchnię w bloku[ATTACH=CONFIG]299476[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]299477[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]299478[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]299479[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]299480[/ATTACH] Ankaban Czy ten blat to consuela kronopol? jak się sprawuje? Co masz na podłodze w kuchni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marysia Ro 19.01.2015 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2015 A co w nich takie złe? Fakt - też się brudzi, jak wszystkie Jednak, niestety, jeszcze nie wynaleziono materiału, który się nie brudzi, a ja już się wybrudzi, to sam się zmyje Tak, wydaje mi się, że ceramiczne jednak są najlepsze. Ciekawe tylko, czemu są takie drogie? Przecież wszystkie umywalki są ceramiczne, a przecież nie powalają kosztami. Czy jednak te ceramiki różnią się od siebie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agami 19.01.2015 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2015 Tak, wydaje mi się, że ceramiczne jednak są najlepsze. Ciekawe tylko, czemu są takie drogie? Przecież wszystkie umywalki są ceramiczne, a przecież nie powalają kosztami. Czy jednak te ceramiki różnią się od siebie? To inny materiał niż w dobrej jakości zlewach ceramicznych. Najprościej porcelanka (http://pl.wikipedia.org/wiki/Porcelit ) kontra kamionka szlachetna (która cechuje się bardzo dużą gęstością w porównaniu do materiałów "porcelanowych" - dlatego zlewy ceramiczne są tak ciężkie w porównaniu do lekkiej ceramiki łazienkowej). Oczywiście szczegółowe składy i technologia wykonania są tejemnicą producentów W wcześniejszych katalogach SC było ładnie napisane, jak mniej więcej powstają zlewy, w najnowszych już nie widzę, a szkoda. Stary mogę podesłać na meila. Na samym początku zlewy granitowe też były bardzo drogie, bo były mniej popularne. To samo pewnie teraz wpływa dodatkowo na cenę ceramiki SystemCeram czy V&B - mniejszy popyt, co sprawia, że zlewy są prawie zawsze sprowadzane na zamówienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adrianad 19.01.2015 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2015 Ja czytałam opinie użytkowników ceramiki i też pisali, że zachodzą brudem i ciężko domyć, że robią się mikro pęknięcia no i jak sie ma pecha to taki zlew może pękać przy uderzeniu ciężkim garnkiem i gorącego garnka tez nie można postawić... Dokładając do tego kosmiczne ceny - ja się nie zdecydowałam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marysia Ro 19.01.2015 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2015 adrianiad, cykniesz fotkę z bliska, jak wygląda Twój zabrudzony zlew? Czy to bardzo razi w oczy i naprawdę ciężko się czyści? Podliczyłam oszczędności i jednak nie mogę się szarpnąć na zlew ceramiczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adrianad 19.01.2015 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2015 Marysia, poszłam spróbować ale nijak nie umiem tego na zdjęciu uchwycić :/ To jest taki jakby osad. W oczy się nie rzuca bardzo bo najbardziej się brudzi dno, no ale jak się nachylisz to widać. Czyści się dobrze sodą, no ale chwilkę poszorować trzeba. Ja własnie chciałam poszukać czy taki zlew da się jakoś zaimpregnować żeby tak łatwo tego brudu nie łapał... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agami 19.01.2015 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2015 Ja czytałam opinie użytkowników ceramiki i też pisali, że zachodzą brudem i ciężko domyć, że robią się mikro pęknięcia no i jak sie ma pecha to taki zlew może pękać przy uderzeniu ciężkim garnkiem i gorącego garnka tez nie można postawić... Dokładając do tego kosmiczne ceny - ja się nie zdecydowałam. Chciałbym zobaczyć te opinie i jakich modeli zlewozmywaków dotyczą (nie pomylę się, jeżeli napiszę, że pewnej znanej sieciówki?) ? Mam zlew SystemCeram, jaśniutki jasmin. Myję go dosłownie w 2 minuty bez jakiegoś specjalnego szorowania (choć aby było szybciej, to z użyciem mleczka) . Pielęgnacja ultra szybka i łatwa, bo zlew jest gładziutki i nic się nie osadza. Mogę na noc zostawić wylaną herbatę, kawę, czy (jak wczoraj) sok z figi, który został na nożu i się odbił na zlewie, i nie mam stresa, że go nie domyję dnia następnego. Mikropęknięcia - nie dostrzegam - mimo, że mam do zlewu podwieszanego podłączony młynek, który, podobno wywołuje takie drgania, że zlewy pękają (kolejny mit). "Łomotam" w zlew normalnie przy myciu szklanek czy garnków, znaczy jak coś tam się obije przy myciu garnka, to nic się nie stanie. Nie próbowałam oczywiście walić na siłę, czy specjalnie upuszczać, ale też nie cackam się z nim, jakby to było szkło. Użytkuje najnormalniej w świecie. Upadła mi już szklanka (która pękla) i sztućce. Pęknięcia brak. To na granicie nie postawisz gorącego garnka (bo może się odbić), na tej prawdziwej ceramice (SC czy V&B) możesz to zrobić bez problemu. Nic jej się nie stanie. Przetestowałam. Podobno wytrzyma szok termiczny (czyli lód, a później gorący garnek), ale tego jeszcze nie miałam okazji sprawdzić. Cena - tak, wysoka. Ale ten akurat zlew jest wart swojej ceny. Handluję tymi zlewami od 7 lat, sprzedałam sporo ( ), a jakoś tak miesiąc temu miałam pierwszą w historii reklamację tego zlewu z powodu jakiegoś dziwnego pęknięcia/rysy (notabene reklamacja uznana w 24 godziny). Zlew jest najczęściej (tuż po baterii i stale chodzącej lodówce) używaną rzeczą w kuchni, a o wiele więcej potrafimy wydać na często rzadziej używany piekarnik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ankaban 19.01.2015 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2015 Ankaban Czy ten blat to consuela kronopol? jak się sprawuje? Co masz na podłodze w kuchni? Lucecita, masz rację, blat to consuela kronopol i sprawuje się bardzo dobrze, nie mam żadnych zastrzeżeń. Na podłodze mam płytki ceramiki gres, storm kolor szary wymiary 40x40, powierzchnia lappato i jestem zadowolona jeżeli chodzi o efekt wizualny i to że nie widać szybko brudu na płytce, ale średnio jeżeli chodzi o mycie płytek. Brud wchodzi w płytkę i nie wystarczy sama ściereczka ale szczoteczką z twardym włosiem w niektórych miejscach muszę szorować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agathas 20.01.2015 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2015 adrianad dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
roxcod 20.01.2015 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2015 Jestem w trakcie remontu nowego mieszkania maży mi się biała kuchnia w połysku ale chciałbym ją ocieplić blatem tak aby pasował do narożnika który posiadam (w załaczniku zdjecie narożnika.) Jaki blat zastosować aby to dobrze wyglądało szarość czy ciepłe drewno blat będzie laminowany. Upieram się na ciepłe drewno i szkło lacobel pomiędzy szafkami w kolorze turkusu delikatnego, ale zastanawia mnie czy to będzie dobry pomysł. Kuchnia będzie w kształcie niepełnej litery U wychodzącą na otwarty salon. Jakieś pomysły? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
roxcod 20.01.2015 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2015 Cześć! Muszę się chyba pochwalić w każdym wątku, bo jestem kompletnie zakochana w nowej kuchni IKEA Lidingo http://imageshack.com/a/img673/169/jh1FES.jpg http://imageshack.com/a/img538/7830/yT7C3l.jpg http://imageshack.com/a/img745/9879/9OfZ2L.jpg http://imageshack.com/a/img673/570/yuDDGp.jpg http://imageshack.com/a/img540/8442/9uN3cQ.jpg http://imageshack.com/a/img538/2466/6Vi9uI.jpg http://imageshack.com/a/img674/7240/DCtzGP.jpg http://imageshack.com/a/img661/7194/19l5xJ.jpg http://imageshack.com/a/img673/3933/CPQxO6.jpg Pytanie Ile pozostało miejscna na stół od rogu kuchni do ściany ? Z góry dziękuje za odpowiedz. I jaki rozmiar zostosowany w głebi kuchni standardowe 120 cm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Oleandri 20.01.2015 22:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2015 Ja również chciałabym urządzić kuchnię m.in w bieli, stąd moje pytanie: zakładając, że mamy 3 m ciąg zabudowy kuchennej w kolorze białym (bez uchwytów), do tego pomiędzy czarna mozaika z białą fugą: http://mozaikowe.pl/128-thickbox_default/arabeska-duza-czarna-szkliwiona-plytki-kuchenne-plytki-lazienkowe.jpg i biały blat, a z przodu: granatowa wyspa z białym blatem - czy czarny z granatem nie będą się gryzły? Koniecznie pragnę wyspy w innym kolorze i stylu niż zabudowa ścienna. Proszę o pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marysia Ro 21.01.2015 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2015 Granat - chyba nie bardzo. Może coś bardziej kontrastowego? Albo zostań przy tym, co masz w kuchni - biel lub czerń. A ja mam pytanie też odnośnie kolorów. Mam białe fronty, boczki oraz blat drewnopodobne, biały piekarnik, białą płytę i... miał być też biały zlew, ale ponieważ doszedł kawałek czarnej ściany tablicowej i czarne stołki, to może zlew też zrobić czarny? Tutaj prowizoryczna wizualizacja: Pomóżcie w wyborze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fajna kobieta 21.01.2015 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2015 Oleandri a ta kuchnia otwarta na salon? Jeśli tak to moze wprowadź kolor ktory będzie tez w salonie? Myśle ze dobrze wyglądałaby wyspa w kolorze dębu.To dość neutralny kolor i skoro juz koniecznie chcesz wprowadzić kolor do tej biało czarnej kuchni to moze wlasnie naturalny kolor drzewa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agatah 21.01.2015 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2015 Granat - chyba nie bardzo. Może coś bardziej kontrastowego? Albo zostań przy tym, co masz w kuchni - biel lub czerń. A ja mam pytanie też odnośnie kolorów. Mam białe fronty, boczki oraz blat drewnopodobne, biały piekarnik, białą płytę i... miał być też biały zlew, ale ponieważ doszedł kawałek czarnej ściany tablicowej i czarne stołki, to może zlew też zrobić czarny? Tutaj prowizoryczna wizualizacja: [ATTACH=CONFIG]300167[/ATTACH] Pomóżcie w wyborze Zdecydowanie czarny zlew. Biały "granitowy" fatalnie się utrzymuje w jako takiej czystości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Oleandri 21.01.2015 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2015 Marysia Ro - ja też potwierdzam, że biały granitowy strasznie ciężko się utrzymuje.. Dzięki za sugestie - wkleje może inspirację: Tylko zamiast szarych płytek czarne a podłoga jasna. fajna kobieta - kuchnia jest otwarta na salon. I co myślicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adrianad 21.01.2015 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2015 Co do zlewu to zależy jaka woda, jeśli twarda to czarny zlew będzie prawdziwym koszmarem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agatah 21.01.2015 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2015 Co do zlewu to zależy jaka woda, jeśli twarda to czarny zlew będzie prawdziwym koszmarem. Nie U mnie jest twarda i jeśli raz na jakiś czas (pewnie z raz na miesiąc) zlew porządnie wyczyszczę (CIF czy coś podobnego) i przeciągnę olejem, to nic mu nie straszne Codzienna pielęgnacja sprowadza się do przetarcia gąbką po użyciu jeśli coś zmywam ręcznie, i wytarciu krawędzi. Koniec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.