Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dodam jeszcze sam widok z kuchennego okna (lato 2014, z lewej strony dzika róża o białych kwiatach, pośrodku olbrzymia, zimozielona mahonia, wiosną kwitnie na żółto). Widoczny na zdjęciach stół poszedł do bloku :)

http://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/ab/zc/m1sg/e861HROm1atbxB6O7B.jpg

http://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/ab/zc/m1sg/0A4wv60pNY5eeqCpvB.jpg

Z pokoi jest jeszcze ładniejszy. I wbrew inspiracjom architektów wnętrz uważam, że do takich widoków nie można odwracać się tyłem, lokując wypoczynek, stół, biurko czy łóżko w sypialni w ten sposób, aby widzieć ścianę, kominek, bądź TV.

No sorry, ostatnie zdjęcie, bo zaraz pogonicie mnie do działu ogrodowego.

http://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/ab/zc/m1sg/fvTJbT1ZtlvSZVH6QB.jpg

zamierzam urządzić kuchnię na biało, fronty lakierowane, podłoga płytki szare plus do tego czarna lodówka ze szklanym frontem, czarny okap. Zastanawiam się nad kolorem blatu i płyty indukcyjnej. Albo blat z czarnego konglomeratu, ale wtedy biała płyta indukcyjna by nie pasowała. A jeśli biała płyta indukcyjna, to jaki blat polecacie?

zamierzam urządzić kuchnię na biało, fronty lakierowane, podłoga płytki szare plus do tego czarna lodówka ze szklanym frontem, czarny okap. Zastanawiam się nad kolorem blatu i płyty indukcyjnej. Albo blat z czarnego konglomeratu, ale wtedy biała płyta indukcyjna by nie pasowała. A jeśli biała płyta indukcyjna, to jaki blat polecacie?

Czy posiadasz zdjęcie płytek? Czy zależy Ci na kontrastach (ciemny blat podkreśli biel zabudowy)? Płyta indukcyjna może się różnić odcieniem bieli od frontów, światło będzie też na nią padać pod innym kątem, czy to wchodzi w grę?

Mnie się właśnie podoba, że kuchenka jest wolnostojąca. Przynajmniej w tym względzie wreszcie coś innego w tym wątku.

Bardzo ładna kuchnia, szczególnie mi się podobają podziały i szkło w zabudowie koło wejścia.

Kierowałam się i ceną i funkcjonalnością. Zabudowana kosztuje 2 x tyle co zwykła, sama płyta ok.500 zł, piekarnik ponad 600 najtańsza, najprymitywniejsza wersja. A poza tym nie uświadczysz białej płyty gazowej. Boki blatów stolarz obił blachą i nie ma opcji, żeby coś tam spadło czy się osmoliło, a przy kuchence na dole są 2 wymienialne panele. Jak te zżółkną pomaluję albo kupię nowe. Kredensik spieprzył; okap miał być niższy, witrynki inaczej miały się otwierać, lepiej wyglądałoby 7 szuflad zamiast 9, uchwyty też dał za wysoko, bo się piszpannie nie chciało kropek postawić na projekcie, a oświetlenie przywiózł i ciepnął na parapet z tekstem, że oni "nie podłączają elektryki". Bo rzekomo jedna pani do sądu go podała, że nieuprawniony elektryk oświetlenie podłączał. Więc wrzasnęłam, że ja go do sądu podam jak nie podłączy :) Ale decydującym argumentem była zapisana w umowie wypłata po montażu (2/3 ceny mebli) I to zadecydowało :) Myślałam też o białej mikrofali, ale taka w Ikei za 1500 zł chodzi i ma 2 lata gwarancji, więc na razie wstawimy zwykłą, białą, sprawną, w idealnym stanie, 10 lat temu z...Londynu przywiezioną. Są ważniejsze potrzeby...

Mysiu, a jaki czajnik byś polecała? I żeby nie cupieć przy nim w oczekiwaniu na zagotowanie się wody, tylko wyjść chociaż do salonu czy na taras i stamtąd gwizdek usłyszeć. Ten gwiżdże tak, że w ogrodzie go słychać , 40 m. od domu. Oczywiście przy otwartym oknie.Jest zielony, bo zależało mi również na tym, żeby kakofonii kolorystycznej nie wprowadzać. Nawet to czerwone pudełko Twinings już zgrzyta. Nie ma za to jedynej rzeczy, której po przeprowadzce nigdy nie schowam - fajansowego czajniczka do herbaty z XIX w. w drobne kwiatuszki, po prababci.Wszyscy jesteśmy fanami herbaty. Kawa może dla nas nie istnieć. No i używanej na co dzień krajalnicy do wędlin, serów i chleba. Stanie ona na zmywarce a pudełko na pastylki też pójdzie do szafki.

A jeśli biała płyta indukcyjna, to jaki blat polecacie?

Chyba na rynku jest większy wybór czarnych płyt indukcyjnych niż białych, a do tego zlewozmywak i blaty też czarne. Blaty białe? Hm...kusiły mnie, ale jakoś nie miałam odwagi. Teraz trochę żałuję, że nie dałam czarnych blatów, ale tu na forum pisano, że każdy pyłek znać na nich i szybko się niszczą. Niestety, to co ślicznie wygląda w inspiracjach nie zawsze sprawdza się w realu. Np. biały pokój.

ha to przy takim rozumowaniu moja kuchnia nie zżółknie bo już jest waniliowa. Ale teraz zrobiłabym białą z drewnianymi blatami, podobną do tej jaką ma leda16.

Leda16 piękny ten twój stół i taboreciki. Też planowałam swój stół przemalować na biało ale podobno do wanilii to :no:

Piszesz, że nie ma płyty gazowej białej- ja mam taką mastercook'a. Mimo, że kuchenka nie jest w zabudowie kuchnia jest piękna