rudolfo78 20.09.2009 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2009 Witam. Jestem w trakcie budowy domu (kończę sso) i mam pewien problem. W trakcie kończenia fundamentów okazało się, że w miejscu w którym przewidziana jest brama wjazdowa (na wprost garażu) stoi słup TPSA. Słup stoi na mojej działce ale poza ogrodzeniem (jakieś 30 cm). Słupa tego nie było na żadnych mapach, w tym na mapie do celów projektowych przygotowanej dla mnie przez geodetę (powinien zaznaczyć istniejący słup) i na projekcie zagospodarowania działki a jakoś nie zwróciłem na to uwagi, że wyjdzie wprost przed garażem. Napisałem do TPSA pismo o przesuniecie tego słupa w róg działki (jakieś 3m) - odpisali, że nie ma warunków technicznych do przesunięcia - bzdura nic nie stoi na przeszkodzie. Wysłałem kolejne pismo, że daję im 2 tyg. na pozytywne rozpatrzenie sprawy inaczej występuję do PiNBu o rozbiór samowolki i do sądu o bezumowne korzystanie z nieruchomości - brak odpowiedzi 4tyg. Moje pytanie czy walczyć z TPSA i jak pokazuje życie czasami z PiNBem już teraz? czy zaczekać na odbiór budynku i dopiero później walka? Ktoś miał taką sytuację?Co doradzacie? Z góry dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daszum 20.09.2009 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2009 co tam jeden mały słup! U mnie całej linii wysokiego napięcia 110 kV nie ma na mapie!!! Żadnego słupa, na mapie zupełnie czysto a w terenie sterczą ogromne wieże, do tego bezprawnie postawione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin714 20.09.2009 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2009 A co to słupa nie widać za dnia, że jeśli go nie ma na mapie to traktowałeś go tak jakby go nie było. Tak można myśleć o kablu w ziemi. Zobacz co masz zapisae w planie miejscowym lub w WZ bo prawie zawsze jest coś takiego ,że jeśli na działce budowlanej występuje kolizja z urządzeniem infrastruktury technicznej to jej usunięcie leży po stronie inwestora realizującego zamierzenie budowlane. A kiedy masz zacząć walkę z TPSA? Możesz zacząć jż dziś bo i tak zakończysz ją za kilka lat. Właściciele sieci nie przestawiają słupów na wezwanie bo gdyby zaczęli to robić to już nic innego by nie robili bo każdy chciałby mieć zaraz słupa gdzie indziej a po kilku miesiącach spowrotem w poprzednim miejscu i tak w koło macieju. Dlatego takie zapisy w planie miejscowym i takie stanowiska właścicieli sieci. Poprostu zainteresowany usunięciem kolizji robi to na własny koszt i na własne ryzyko po uprzednim otrzymaniu warunków technicznych usunięcia kolizji od gestora sieci. Kto ma czas i ma amputowane nerwy może rozpocząć batalię i pewnie po kilku latach przestawią taki słup lub zabiorą go sobie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daszum 20.09.2009 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2009 Absolutnie nie słuchaj Marcina z postu powyżej. Ja już od kilku miesięcy wiem, że to przedstawiciel lobby energetycznego więc nie jest bezstronny.Jeśli słupa nie było na mapie to jest bardzo prawdopodobne, że jest postawiony bez wymaganych zgód i decyzji. Zacznij działac już teraz, bo przed tobą droga daleka.Nie daj się spławic brakiem odpowiedzi. Jeśli słup jest postawiony nielegalnie, to TPSA musi go przestawic na własny koszt. Żądaj dostępu do dokumentów, jeśli nie udostępnią to idź z tą sprawą do sądu.Ja właśnie walczę z ZE o wynagrodzenie za służebnośc przesyłu, bo mam linię 110 kV nad działkami. Marcin na początku był aktywny w moim wątku, ale teraz już nic nie komentuje, kiedy wychodzą na jaw krętactwa ZE. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rudolfo78 20.09.2009 17:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2009 A co to słupa nie widać za dnia, że jeśli go nie ma na mapie to traktowałeś go tak jakby go nie było. Tak można myśleć o kablu w ziemi. Owszem widać ale nie każdy ma taką wyobraźnie przestrzenną aby wyobrazić sobie, że będzie kolidował z wjazdem na działce. Nie każdy lata z mapą miarą po działce od tego są geodeci za to dostają pieniądze (zastanawiam się też czy nie przesunąć słupa na własny koszt i nie obciążyć geodety) Zobacz co masz zapisae w planie miejscowym lub w WZ bo prawie zawsze jest coś takiego ,że jeśli na działce budowlanej występuje kolizja z urządzeniem infrastruktury technicznej to jej usunięcie leży po stronie inwestora realizującego zamierzenie budowlane. W MPZP nie ma takiego zapisu. Jest zato taki : dla jednostek, przez które przebiegają główne przewody sieciowe infrastruktury technicznej (wg rysunku planu) ustala się konieczność przeprowadzenia szczegółowych uzgodnień ze względu na wymaganą strefę ochronną. Nie ma na planie - urządzenie nielegalne - nie ma konieczności uzgodnień Właściciele sieci nie przestawiają słupów na wezwanie bo gdyby zaczęli to robić to już nic innego by nie robili bo każdy chciałby mieć zaraz słupa gdzie indziej a po kilku miesiącach spowrotem w poprzednim miejscu i tak w koło macieju. Dlatego takie zapisy w planie miejscowym i takie stanowiska właścicieli sieci. Właściciele słupów nie są właścicielami gruntu. Powinni się cieszyć, że zgadzam się aby słup stał na mojej działce. Kolega jest chyba pracownikiem TPSA lub innego monopolisty skoro wypisuje takie brednie!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rudolfo78 20.09.2009 17:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2009 Absolutnie nie słuchaj Marcina z postu powyżej. Ja już od kilku miesięcy wiem, że to przedstawiciel lobby energetycznego więc nie jest bezstronny. Widać to "gołym okiem" Dzięki za radę. Czas wybrać się do PiNB i sprawdzić legalność linii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szef23 20.09.2009 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2009 co tam jeden mały słup! U mnie całej linii wysokiego napięcia 110 kV nie ma na mapie!!! Żadnego słupa, na mapie zupełnie czysto a w terenie sterczą ogromne wieże, do tego bezprawnie postawione. Podobna sytuacja U mnie slup sredniegonapiecia na mapie byl ale po wytyczeniu dzialki okazalo sie ze stoi jakies 5m nie w tym miejscu Jazda do gminy szperansko w dokumentach odnosnie pozwolenia na budowe slupa-nie ma do starostwa - nie ma Pisma do ZE - ciagle przepychanki, spychologia az do momentu gdy zaczalem naliczac sobie po 300zl miesiecznie za dzirzawe gruntu dla ZE pod tym slupem i co miesiac informowac ich ozadluzeniu Doszlo do kwoty 50tys Dzis ZE juz sie zgodzil na usuniecie i slupa sredniego napiecia i niskiego napiecia pod warunkiem pozwolenia im na polozenie kabla energetycznego wzdluz jednej z granic Teraz walcze jeszcze o zwrot zaleglych pieniazkow Zobaczymy co z tego wyjdzie ale puki co idzie ku dobremu. Przeze mnie zmieniali caly projekt elektryfikacji terenu gdyz moj slup jest glownym i jedynym od ktorego mozna bylo to wszystko poprowadzic Wniosek: Jak sie czlowiek uprze to wszystko da rade zalatwic Trzeba tylko sukcesywnie wysylac pisemka a raczej dostarczac osobiscie i skladac na dziennik z potwierdzeniem odbioru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 21.09.2009 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2009 A co to słupa nie widać za dnia, że jeśli go nie ma na mapie to traktowałeś go tak jakby go nie było. Tak można myśleć o kablu w ziemi. Bardzo często nie zgadzam się zarówno z interpretacją jak i poglądami głoszonymi przez marcin714. Jednak w tym przypadku, podaje, może nie wprost, możliwość, że ten słup już jest „prawny” – czyli grunt pod nim może być zasiedziany, podając brzmienie art. 292 k.c. Dlatego wpierw sprawdź, kiedy i w jakich okolicznościach ten słup został postawiony. To, że nie ma go na mapie nie stanowi okoliczności „obciążającej” TPSA. Również cytowany zapis z MPZP nie dotyczy tej sytuacji bo w zasadzie nie występuje tu strefa "ochronna" dla tego rodzaju sieci. Ps. W zasadzie - ciała dał geodeta i to na całej linii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rudolfo78 23.09.2009 17:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2009 Właśnie dostałem list z TPSA, że jeżeli wyrażę zgodę to przewieszą linię na istniejący już słup energetyczny, który stoi w rogu mojej działki i zupełnie mi nie przeszkadza. Raczej się zgodzę chociaż trochę nerwów mi napsuli pierwszą olewającą odpowiedzią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oskar0259 23.09.2009 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2009 Myślę, że to rozsądny kompromis. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts