Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

PRZYDOMOWE OCZYSZCZALNIE ŚCIEKÓW, SZAMBA, ZBIORNIKI NA WODĘ

Recommended Posts

Witam,

Oferuję sprzedaż, montaż i serwis:

PRZYDOMOWYCH OCZYSZCZALNI ŚCIEKÓW

-z osadem czynnym,

-SBR-ów,

-ze złożem biologicznym,

-ze złożem obrotowym (tarczowym),

-drenażowych

ZBIORNIKÓW NA SZAMBO LUB DESZCZÓWKĘ

-z prefabrykatu żelbetowego

-z tworzyw sztucznych

ZBIORNIKÓW NA WODĘ PITNĄ

(z atestem PZH)

SEPARATORÓW

-substancji ropopochodnych

-tłuszczu

-skrobi

PRZEPOMPOWNI I STUDZIENEK WODOMIERZOWYCH,

ZBIORNIKÓW PRZECIWPOŻAROWYCH I RETENCYJNYCH,

INDYWIDUALNYCH SYSTEMÓW ZAGOSPODAROWANIA DESZCZÓWKI,

SYSTEMÓW GROMADZENIA I PODCZYSZCZANIA WÓD OPADOWYCH,

Oferuję sprawdzone produkty wiodących producentów.

Działam na terenie całego kraju.

"Trygort" Roman Stromidło

[email protected]

kom. 508 10 14 14

• 1 month później...

witaj,

musisz podać kilka podstawowych informacji: jaki rodzaj gruntu masz na działce, jaki jest maksymalny roczny poziom wód gruntowych, jaki są wymiary działki, jaki typ oczyszczalni Ciebie interesuje, jakie jest rzeczywiste dzienne zużycie wody (przyjmuje się ok. 150 l/os./dobę, ale z tym różnie bywa).

Witam,

Ja także prosiłabym o poradę..

Działka ma 1000m2, gleba piaszczysta, wody gruntowe na poziomie ok 4 metrów.

Dopiero zaczynamy budowę, więc nie wiem ile wody będziemy zużywać, jest nas 5 osób (w tym troje dzieci). Zależy mi na oczyszczalni w miarę bezobsługowej..

dzięki z góry

Pozdrawiam :D

• 2 weeks później...

witam

i przepraszam za opóźnienie, ale nie dostałem powiadomień o odpowiedzi. do rzeczy:

Mam solidną glinę, ciężko jest wbić szpadel. Woda gruntowa jest głęboko 3-4 metry pod powierzchnią. Działka 25 arów, z niewielkim spadkiem. Miesięcznie zużywamy około 16-17 metrów sześciennych wody.

Marta G.

w Twoim przypadku, z uwagi na litą glinę, wchodzi w grę wyłącznie poś, w której cały proces oczyszczania odbywa się w zbiorniku -a więc z osadem czynnym lub złożem biologicznym. na zewnątrz wychodzi już bezbarwny, bezwonny ściek (wciąż nazywa się to ściekiem), oczyszczony w 90-97%. pozostaje jeszcze rozwiązać kwestię odprowadzenia ścieku. czy będzie to studnia chłonna, rów melioracyjny, ciek wodny, czy jakaś kępka roślinna. oczko wodne i wykorzystanie do celów gospodarczych dyskretnie odradzam, z uwagi na obecność w oczyszczonym ścieku różnych niefajnych bakterii. już lepiej łapać deszczówkę.

ceny przyzwoitych oczyszczalni z osadem czynnym lub złożem biologicznym zaczynają się od ok 10 tys. montaż do uzgodnienia -w zależności od zakresu robót. można kupić i zamontować sobie samemu, ale wówczas żaden producent nie udziela gwarancji.

Witam,

Dopiero zaczynamy budowę, więc nie wiem ile wody będziemy zużywać, jest nas 5 osób (w tym troje dzieci). Zależy mi na oczyszczalni w miarę bezobsługowej..

dzięki z góry

witaj,

w Twoim przypadku (z wagi na przepuszczalny grunt) oprócz tego co napisałem powyżej, w grę wchodzi jeszcze oczyszczalnia z drenażem lub pakietami (tunelami) rozsączającymi. urządzenia są dużo tańsze, ale koszty podnosi np. zakup żwiru i roboty ziemne. ze zbiorników wypływa ściek podczyszczony w ok. 50%. właściwe oczyszczanie odbywa się w gruncie. takie oczyszczalnie są wciąż dopuszczane do obrotu, ale ponoć już niedługo nie będzie można ich montować.

ja osobiście też mam do nich stosunek raczej przerywany, gdyż tak naprawdę po kilku latach użytkowania nie wiadomo jak one faktycznie działają. czasem drenaż lubi się zapchać. moim zdaniem warto zainwestować w porządne urządzenia.

a co do bezobsługowości - każda oczyszczalnia wymaga chociażby wywiezienia raz na kilkanaście miesięcy osadu z dna zbiornika.

pozdrawiam

• 2 months później...
Witam,

dzięki z góry

Witam ponownie,

Czy dane powyżej wystarczą do sporzadzenia szczegółowej oferty? Jak tak to poproszę, a jak nie to prosze o info na pw co powinnam uzupełnić..

Pozdrawiam,

• 2 weeks później...
  • 3 years później...
Witam! Rozpoczynam budowę domku, świeżo po ślubie.. Działka położona jest blisko lasu, stąd moje pytanie - czy to koliduje z założeniem oczyszczalni drenażowej? Słyszałam, że na drenaż potrzebne jest miejsce na działce...

• 3 months później...
Witam miałem podobny problem jak Pani. Więc umówiłem się na spotkanie z przedstawicielami firmy Bio-Ecology (spotkanie było całkowicie darmowe). Sami wyznaczyli miejsce na planie działki gdzie bez problemu można było zamontować przydomową oczyszczalnię. Od 5 lat posiadam już tą oczyszczalnię i ani razu mnie nie zawiodła. Montaż także trwał parę godzin, a nie jak u innych firm parę dni z tego co słyszałem. Mam nadzieję że jakoś pomogłem. Pozdrawiam