Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Budowa kanalizcji bez zgody

rafal2681

Recommended Posts

Witam

Posiadam dzialke 10arpod budowe przez którą przebiega kanaliczacja ( prawie w połowie działki )na która sie nie godziłem w tym miejscu(brak mojego podpisu), tylko mojej mamy na której wcześniej miała przebiegąc gdzie ona nie nie jest właścicielem (wcześniej miała przebiegac około 50m dalej, teraz posiadam działkę budowlana ale brak możliwości budowy, wiele razy interweniowałem do urzędu gminy ale oni udawali glupka i mnie zbywali, kilka krotnie zmieniły sie dezycje pozwolenia na budowe kan.(oraz mapki)jest kanalizacja wykona w dosłownym znaczeniu na dziko, jesli by to było z mojej strony to napewno była by rozbiórka i grzywna, A teraz moje pytanie co mam zrobic z tym problem,i co najlepsze że nie mam na szerokiej dziłace żadnej studzienki a koszt wstawienia studzienki to ok.1000

pozdrawiam

Urząd gminy nie jest dobrym adresatem skargi. To on jest właścicielem sieci kanalizacyjnej (poprzez miejską spółkę komunalną) i raczej nie będzie zainteresowany zmianą. Jeśli na twojej działce nie było do czego budować przyłącza to nie istniało też uzasadnienie wstawiania studzienki. Opisz dokładniej historię, bo nie chce mi się wierzyć by nagle pewnego dnia znikąd pojawiły się na twojej działce koparki. Nie było wcześniej żadnych pism o wszczęciu procedury uzyskiwania pozwolenia na budowę ?

Witam

Powiem tak, zgoda na budowe kanalizacji byla np. na dzialce nr.500 i na to moja mama sie godzila, pozniej zaszly jakies zmiany(ktos mial budynek ktory nie legalnie wybudowany a reka reke smaruje, wiem ze nasz radny w tym rece maczal ) i przesuneli sie na dzialke nr 501(moja 10 ar ja tylko jestem wlascicielemi zgody nie dalem ) widzac takie zmiany zaczymalismy na kilka dni budowe kanalizcji udalismy sie do urzedu gminy by wyjasnic te zmiany, pod nasza nie obecnosc wjechaly koparki wkopali rury i wtedy klapa ( jak kazdy wie z urzedem nigdy nie wygrasz, kilka razy mapki sie nie zmienialy to jest jedna mafia,na mapie po wykonaczej w granicy od mojego sasiada jest studzienka betonowa o srednicy powyzej 1m a na mapie jest narysowane jako studzienka PCV, wiem ze takich studzienek nie mozna dawac przy granicy a na mapie jest narysowane w odleglosci ok 1m.

pozrawiam

Co do studzienki to nie ma problemu by była i w granicy. Proponuję zacząć od PINB i normalnego zgłoszenia do protokołu zawiadomienia o możliwości popełnienia przestępstwa - samowoli budowlanej lub uzyskania pozwolenia na budowę bez zgody właściciela. Co kilka dni odwiedzaj ich, żądaj wglądu do akt sprawy (masz do tego prawo) by obserwować postępowanie. Pisanie do gminy raczej nic nie da bo tak jak już mówiłem po pierwsze byłoby to działaniem na szkodę prowadzonej przezeń spółki a po drugie gmina nie zajmuje się budowlanką (tylko zagospodarowaniem przestrzennym co jest często mylone).