Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jaki kominek do M2 40m2

christoffvan

Jaki kominek do M2 40m2  

6 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki kominek do M2 40m2

• powietrzny 12-14 kW
    • powietrzny 16-18 kW
    • powietrzny DGP (grawitacja)
    • powietrzny DGP (elektr.nawiew)
      0
    • z p
      0

Recommended Posts

Witam wszystkich.

Zamierzam zamontować kominek do mieszkania w kamienicy 40m2. Wysokość pomieszczeń 260cm.

Szkic mieszkania w linku: http://christoffvan.fm.interii.pl/szkic.JPG

Kominek umieszczony będzie w narożniku w dużym pokoju.

Proszę o pomoc i informację czy sam kominek powietrzny o mocy 12-14 kW ogrzeje mieszkanie o łącznej powierzchni 40m2 (duży pokój, mały pokój, kuchnia przedpokój, łazienka).

Czy różnica temperatur między dużym pokojem a resztą mieszkania będzie duża??

Czy instalacja systemu dystrybucji gorącego powietrza (DGP) jest konieczna przy tak małej powierzchni (w dodatku nie posiadamy drzwi do salonu)???

Dziękuje za pomoc

Biorąc pod uwge jednynie pow lokalu to moc nawet 12 kW jest sporo za duża. No chyba że ta kamienica jest bardzo zimna a do tego masz nad sobą strych i kiespką izolacje to moze i wyjdzie zapotrzeboanie 12kW.

Jeżeli chodzi o orzchodzenie sie ciepła, to ja bym na twoim miejscu myslał nad jakimiś rurami,(bez turbiny) niby masz małą powierzchnie ale same otwory drzwiowe nawet otwarte dośc skutecznie bedą zwalniały przepływ ciepła. Efekt bedzie taki że w salonie bedziemsz miał 30-35 stopni a w łazience ledwo 20.

Tak właśnie, mam nad sobą tylko strych (nieogrzewany). Myślałem nad takim rozwiązaniem aby poprowadzić rurę do łazienki i małego pokoju, oczywiście bez żadnych turbin z uwagi że odległości od kominka do punktów rozprowadzenia to tylko około 3-4m.

Myślałem także nad innym rodzajem kominka - z płaszczem wodnym poniważ posiadam istniejącą instalację. W mieszkaniu mam rozprowadzone c.o. z pieca węglowego. Kaloryfery, rurki PCV, zbiornik wyrównywaczy i pompka już są. Obawiam się jednak że taki kominek za często by się przegrzewał z uwagi na krótki obieg wody. Nie wiem także jak zachowywały by się plastikowe rurki PCV??

Jeżeli zamontuję sam kominek w salonie, bez DGP, a okaże się że ciepło jest tylko w salonie a np. w łazience jest wręcz zimno to czy istnieje możliwość późniejszego przerobienia instalacji i obudowy tego kominka do rozprowadzenia gorącego powietrza??? Jak to wygląda w praktyce?

Maksymalna moc znamionowa kominka nie może przekraczać na każdy 1kW musi być 4m3 pomieszczenia w którym ma być zainstalowany kominek, lecz nie mniej niż 30m3.

To jest odpowiedź jakiej mocy może byc kominek, a ponadto:

Musisz dostarczyć nie mniej niż 10m3/h powietrza na każdy zainstalowany 1kW kominka.

Budynek nie może mieć więcej niż 3 kondygnacje - łącznie.