Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

rekuperator a kominiarz

Recommended Posts

witam

chcialbym dowiedziec sie czy komus udalo sie nie robic kominow wentylacyjnych majac rekuperator

ja bede musial zrobic po konsultacji z kominiarzem bo mam kominek- wiec musze robic wentylacje grawitacyjna wyciagowo

to samo w kotlowni

mam miec piec kondensacyjny wiec musze miec obowiazkowo grawitacyjny wyciag

u was tez tak jest?

• Odpowiedzi 66
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

witam

chcialbym dowiedziec sie czy komus udalo sie nie robic kominow wentylacyjnych majac rekuperator

ja bede musial zrobic po konsultacji z kominiarzem bo mam kominek- wiec musze robic wentylacje grawitacyjna wyciagowo

to samo w kotlowni

mam miec piec kondensacyjny wiec musze miec obowiazkowo grawitacyjny wyciag

u was tez tak jest?

U mnie nie ma kominów wentylacyjnych. Koza ma szczelne podłączenie powietrza z zewnątrz. Garaż ma wentylację grawitacyjną - podłączoną do dachówki wentlacyjnej. Do ogrzewania mam pompę ciepła, więc tu nie ma żadnego problemu.

no to macie luz

ja tez myslalem, ze to nei problem z kominiarzem

ale najpierw uswiadomiono mnie w pobliskim sklepie handlujacym kotlami kondensacyjnymi, ze nie znany im jest przypadek, aby komus kominiarz odebral kociol z zamknieta komora bez kratki wyciagowej

podobno kominiarze podzielili teren i nie wchodza sobie w droge

tak, ze nie ma podobno tak prosto zaprosic kominiarza z innego miasta, co to slyszal juz o WM

zaprosilem znajomego kominiarza i krotka pilka:

mam wszedzie porobic wentylacje grawitacyjna bo takie sa wymogi i juz

nie pomogly podpowiedzi, ze chce miec WM...

nawet w kuchni sugerowal, zeby zrobic grawitacyjna, chociaz tlumaczylem, ze rezygnuje z gazu w kuchni na rzecz elektryki

nie upieral sie ale nie ustawal w rekomendacji... ;)

chcac nie chcac bede murowal kominki (= mostki termiczne) tylko po to aby dostac papierek

no to macie luz

ja tez myslalem, ze to nei problem z kominiarzem

ale najpierw uswiadomiono mnie w pobliskim sklepie handlujacym kotlami kondensacyjnymi, ze nie znany im jest przypadek, aby komus kominiarz odebral kociol z zamknieta komora bez kratki wyciagowej

podobno kominiarze podzielili teren i nie wchodza sobie w droge

tak, ze nie ma podobno tak prosto zaprosic kominiarza z innego miasta, co to slyszal juz o WM

zaprosilem znajomego kominiarza i krotka pilka:

mam wszedzie porobic wentylacje grawitacyjna bo takie sa wymogi i juz

nie pomogly podpowiedzi, ze chce miec WM...

nawet w kuchni sugerowal, zeby zrobic grawitacyjna, chociaz tlumaczylem, ze rezygnuje z gazu w kuchni na rzecz elektryki

nie upieral sie ale nie ustawal w rekomendacji... ;)

chcac nie chcac bede murowal kominki (= mostki termiczne) tylko po to aby dostac papierek

:o :o :o

przypominam, ze mam kominek i tu nie robi kominiarzowi roznicy czy mam podlaczone powietrze z zewnatrz pod wklad czy nie- musze robic kanal wyciagowy

a takze w kotlowni tutaj dla pieca z zamknieta komora spalania gazu nakazal mi zrobic wentylacje wyciagowa.

Gdybym mial otwarta komore spalania gazu to musialbym dodatkowo zrobic zetke

i tak to wyglada w realu ;)

jak mowilem kominiarzowi, ze przy WM zabroniona jest grawitacja, to sie tylko spokojnie usmiechal, nawet nie zaprzeczal, ale obstawal przy swoim

w pismach jak murator wszystko pieknie WM itd

a w rzeczywistosci polska rzeczywistosc, sprzeczne przepisy itd

jak u monty pythona ;)

acha i zeby nie bylo....

to wszystko podobno dla mojego dobra, bo zawsze lepiej miec niez nei miec

na przyklad wyjade na wczasy i wtedy bedzie za mnie pracowala wentylacja grawitacyjna i bede mial malo wilgoci w domu... itd ... itp

probujac cos nawijac o WM czuje sie jak kosmita na obcej planecie

kompletnie nierozumiany

nikt nie zadaje sobie trudu aby postawic sie w mojej roli i spojrzec na zagadnienie z punktu widzenia kogos kto nie chce miec grawitacyjnej wentylacji

po prostu kominiarze mysla, ze maja obowiazek czuwac nad tym bysmy nie robili jakis glupot...;)

wszystko w dobrej wierze;)

to może ja zadam pytanie na zaś. Mam w garażu kotłownie, w kotłowni kondensat z zamkniętą komora spalania. Pomieszczenia podpiete pod WM. Czy ja na kominie musze wystawiac kratkę wentylacyjną, bo się o to mało ostatnio nie pobilam na budowie ;). Skoro z pieca z zamkniętą komorą spalania wyprowadzana jest rurka ze spalinami przez komin to w jakim celu ta kratka? Czy ktoś mi to wyjaśni?

Swoją drogą to też się boję odbioru kominiarskiego przez rekuperację, braku wyłazu na dach w parterówce(jest okno którym można wejc od biedy). A ponoć kominiarze przynoszą szczęście :roll:

Życzę powodzenia

U mnie jest piec z zamknieta komora spalania, WM oraz zaslepiony stary komin ktory juz do niczego mi nie byl potrzebny. Z kominiarzem nie bylo problemow - przyjechalo dwoch i z ciekawoscia wypytywali jak WM dziala :) Nic nawet nie wspominali o piecu gazowym w kuchni. W protokole napisali ze komin jest nieuzywany.

Tylko serwisant gazowy wspomnial ze trzeba zrobic Z-tke w kuchni skoro tam piec stoi ale tez sie nie upieral przy tym.

chyba ze mnie oswiecisz jak to rozegrac w okolicach katowic aby moc sobie "wybierac" kominiarza

Bez żartów, wybierasz z książki telefonicznej lub Panoramy Firm. Nie jesteś przywiązany do konkretnego kominiarza jak chłop pańszczyźniany do ziemi.

Tylko ze swoim PINBem jesteś związany "na dobre i na złe" ale jak dostarczysz kwit z pieczątkami to nie ma mocnych że go zakwestionują.

obawiam sie, ze kominiarz jest kryty, gdyz z tego co sie orientuje przepis, ktory mowi, ze w pomieszczeniu z kominkiem musi byc kratka wyciagowa nadal obowiazuje (jesli nie to prosze o info)

nawet w 9 numerze muratora jeszcze raz o tym wspomniano (patrz strona 32 w szarej ramce na koncu tekstu) nie wspominajac nic, ze sa jakies wyjatki, np WM