m.dworek 20.09.2009 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2009 witamchcialbym dowiedziec sie czy komus udalo sie nie robic kominow wentylacyjnych majac rekuperator ja bede musial zrobic po konsultacji z kominiarzem bo mam kominek- wiec musze robic wentylacje grawitacyjna wyciagowoto samo w kotlownimam miec piec kondensacyjny wiec musze miec obowiazkowo grawitacyjny wyciag u was tez tak jest? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniahubi 20.09.2009 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2009 witam chcialbym dowiedziec sie czy komus udalo sie nie robic kominow wentylacyjnych majac rekuperator ja bede musial zrobic po konsultacji z kominiarzem bo mam kominek- wiec musze robic wentylacje grawitacyjna wyciagowo to samo w kotlowni mam miec piec kondensacyjny wiec musze miec obowiazkowo grawitacyjny wyciag u was tez tak jest? U mnie nie ma kominów wentylacyjnych. Koza ma szczelne podłączenie powietrza z zewnątrz. Garaż ma wentylację grawitacyjną - podłączoną do dachówki wentlacyjnej. Do ogrzewania mam pompę ciepła, więc tu nie ma żadnego problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panda 20.09.2009 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2009 Do mnie przyszedł kominiarz, siadł przed kominkiem i dialog był mniej więcej taki:- powietrze do kominka?- z zewnątrz- a kominy wentylacyjne gdzie?- nie ma, wentylacja mechaniczna- ahaI było po rozmowie (oczywiście odbiór dostałem) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 20.09.2009 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2009 U mnie podobnie, powiadziałem że mechaniczna, popatrzył popytał z ciekawości co i jak, pogadaliśmy chwilkę i odbiór bez problemu. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panda 20.09.2009 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2009 to i tak dobrze że wiedział co to ta wentylacja mechaniczna Dzwoniąc do cechu kominiarzy uprzedziłem co mam i poprosiłem coby kumaty przyszedł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.dworek 20.09.2009 16:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2009 no to macie luz ja tez myslalem, ze to nei problem z kominiarzem ale najpierw uswiadomiono mnie w pobliskim sklepie handlujacym kotlami kondensacyjnymi, ze nie znany im jest przypadek, aby komus kominiarz odebral kociol z zamknieta komora bez kratki wyciagowej podobno kominiarze podzielili teren i nie wchodza sobie w droge tak, ze nie ma podobno tak prosto zaprosic kominiarza z innego miasta, co to slyszal juz o WM zaprosilem znajomego kominiarza i krotka pilka: mam wszedzie porobic wentylacje grawitacyjna bo takie sa wymogi i juz nie pomogly podpowiedzi, ze chce miec WM... nawet w kuchni sugerowal, zeby zrobic grawitacyjna, chociaz tlumaczylem, ze rezygnuje z gazu w kuchni na rzecz elektryki nie upieral sie ale nie ustawal w rekomendacji... chcac nie chcac bede murowal kominki (= mostki termiczne) tylko po to aby dostac papierek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 20.09.2009 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2009 no to macie luz ja tez myslalem, ze to nei problem z kominiarzem ale najpierw uswiadomiono mnie w pobliskim sklepie handlujacym kotlami kondensacyjnymi, ze nie znany im jest przypadek, aby komus kominiarz odebral kociol z zamknieta komora bez kratki wyciagowej podobno kominiarze podzielili teren i nie wchodza sobie w droge tak, ze nie ma podobno tak prosto zaprosic kominiarza z innego miasta, co to slyszal juz o WM zaprosilem znajomego kominiarza i krotka pilka: mam wszedzie porobic wentylacje grawitacyjna bo takie sa wymogi i juz nie pomogly podpowiedzi, ze chce miec WM... nawet w kuchni sugerowal, zeby zrobic grawitacyjna, chociaz tlumaczylem, ze rezygnuje z gazu w kuchni na rzecz elektryki nie upieral sie ale nie ustawal w rekomendacji... chcac nie chcac bede murowal kominki (= mostki termiczne) tylko po to aby dostac papierek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.dworek 20.09.2009 16:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2009 przypominam, ze mam kominek i tu nie robi kominiarzowi roznicy czy mam podlaczone powietrze z zewnatrz pod wklad czy nie- musze robic kanal wyciagowy a takze w kotlowni tutaj dla pieca z zamknieta komora spalania gazu nakazal mi zrobic wentylacje wyciagowa. Gdybym mial otwarta komore spalania gazu to musialbym dodatkowo zrobic zetke i tak to wyglada w realu jak mowilem kominiarzowi, ze przy WM zabroniona jest grawitacja, to sie tylko spokojnie usmiechal, nawet nie zaprzeczal, ale obstawal przy swoim w pismach jak murator wszystko pieknie WM itd a w rzeczywistosci polska rzeczywistosc, sprzeczne przepisy itd jak u monty pythona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.dworek 20.09.2009 16:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2009 acha i zeby nie bylo.... to wszystko podobno dla mojego dobra, bo zawsze lepiej miec niez nei miec na przyklad wyjade na wczasy i wtedy bedzie za mnie pracowala wentylacja grawitacyjna i bede mial malo wilgoci w domu... itd ... itp probujac cos nawijac o WM czuje sie jak kosmita na obcej planecie kompletnie nierozumiany nikt nie zadaje sobie trudu aby postawic sie w mojej roli i spojrzec na zagadnienie z punktu widzenia kogos kto nie chce miec grawitacyjnej wentylacji po prostu kominiarze mysla, ze maja obowiazek czuwac nad tym bysmy nie robili jakis glupot... wszystko w dobrej wierze;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 20.09.2009 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2009 I Ty taki cierpliwy (?), ślę ukłony że tak zgodnie i ze spokojem do niego podchodzisz. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
78mysz 20.09.2009 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2009 to może ja zadam pytanie na zaś. Mam w garażu kotłownie, w kotłowni kondensat z zamkniętą komora spalania. Pomieszczenia podpiete pod WM. Czy ja na kominie musze wystawiac kratkę wentylacyjną, bo się o to mało ostatnio nie pobilam na budowie . Skoro z pieca z zamkniętą komorą spalania wyprowadzana jest rurka ze spalinami przez komin to w jakim celu ta kratka? Czy ktoś mi to wyjaśni? Swoją drogą to też się boję odbioru kominiarskiego przez rekuperację, braku wyłazu na dach w parterówce(jest okno którym można wejc od biedy). A ponoć kominiarze przynoszą szczęście Życzę powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.dworek 20.09.2009 17:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2009 I Ty taki cierpliwy (?), ślę ukłony że tak zgodnie i ze spokojem do niego podchodzisz. pzdr z wiekiem czlowiek traci zapal do walki chyba sie starzeje kominki wybuduje bo musze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbyszek 11719502948 20.09.2009 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2009 A nie lepiej poszukać innego kominiarza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.dworek 20.09.2009 17:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2009 A nie lepiej poszukać innego kominiarza? patrz wyzej... chyba ze mnie oswiecisz jak to rozegrac w okolicach katowic aby moc sobie "wybierac" kominiarza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zulus1 20.09.2009 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2009 U mnie jest piec z zamknieta komora spalania, WM oraz zaslepiony stary komin ktory juz do niczego mi nie byl potrzebny. Z kominiarzem nie bylo problemow - przyjechalo dwoch i z ciekawoscia wypytywali jak WM dziala Nic nawet nie wspominali o piecu gazowym w kuchni. W protokole napisali ze komin jest nieuzywany. Tylko serwisant gazowy wspomnial ze trzeba zrobic Z-tke w kuchni skoro tam piec stoi ale tez sie nie upieral przy tym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panda 20.09.2009 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2009 chyba ze mnie oswiecisz jak to rozegrac w okolicach katowic aby moc sobie "wybierac" kominiarza Bez żartów, wybierasz z książki telefonicznej lub Panoramy Firm. Nie jesteś przywiązany do konkretnego kominiarza jak chłop pańszczyźniany do ziemi. Tylko ze swoim PINBem jesteś związany "na dobre i na złe" ale jak dostarczysz kwit z pieczątkami to nie ma mocnych że go zakwestionują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lazik 21.09.2009 04:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2009 A nie lepiej poszukać innego kominiarza? patrz wyzej... chyba ze mnie oswiecisz jak to rozegrac w okolicach katowic aby moc sobie "wybierac" kominiarza Niech zostanie ten co jest tylko pieprznij mu w łeb ustawą i rozporządzeniami, bo na tym to on chyba się wogóle nie zna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 21.09.2009 05:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2009 Niech zostanie ten co jest tylko pieprznij mu w łeb ustawą i rozporządzeniami, bo na tym to on chyba się wogóle nie zna. i sądzisz że po tej "kuracji" kominiarz będzie bardziej ugodowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.dworek 21.09.2009 05:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2009 obawiam sie, ze kominiarz jest kryty, gdyz z tego co sie orientuje przepis, ktory mowi, ze w pomieszczeniu z kominkiem musi byc kratka wyciagowa nadal obowiazuje (jesli nie to prosze o info)nawet w 9 numerze muratora jeszcze raz o tym wspomniano (patrz strona 32 w szarej ramce na koncu tekstu) nie wspominajac nic, ze sa jakies wyjatki, np WM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 21.09.2009 06:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2009 to logiczne, bo jak działa WM w przypadku braku prądu? (tylko proszę mi tu nie pisać o UPSie, za parę lat nie serwisowany i tak nie będzie działał jak należy). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts