m.dworek 21.09.2009 06:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2009 o wlasnie pierwek - tego typu argumenty pojawiaja sie podczas prob przeciagniecia kogokolwiek na strone rozwiazania bez grawitacji no i jednak kominek to jedno, a przepis mowiacy o koniecznosci zastosowania wywiewu w kotlowni , gdzie wisi kondensat to osobna sprawa- skoro jest taki przepis to chyba nie da sie go obejsc? jesli ktos mialby jakies solidne argumenty ze mozna zrezygnowac z grawitacji to chetnie poznam a tak to trudno...mozna sobie planowac nowoczesne systemy wentylacji, minimalizacje mostkow termicznych itd a pozniej przychodzi rzeczywistosc i trzeba robic standard.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 21.09.2009 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2009 no i jednak kominek to jedno, a przepis mowiacy o koniecznosci zastosowania wywiewu w kotlowni , gdzie wisi kondensat to osobna sprawa- skoro jest taki przepis to chyba nie da sie go obejsc? jeżeli kocioł kondensacyjny nie jest z zamkniętą komorą spalania to musi być nawiew i wentylacja grawitacyjna. Może trzeba było przemyśleć lepiej sprawę i przy WM zastosować kocioł z zamkniętą komorą spalania oraz nie robić kominka? To tak jak przy kotle na ekogroszek układ kotła powinien być otwarty bo to kocioł na paliwo stałe... każdy kto widział taki kociołek podczas pracy wie że przy braku prądu nic się nie może wydarzyć - tam jest po prostu za mało paliwa - ale stary przepis mówi że kocioł na paliwo stałe musi pracować w układzie otwartym... to się ma podobno zmienić, ale kiedy? Dlatego choć mój instalator krzywił się i pukał w czoło zrobił u mnie instalacjez wymiennikiem płytowym. Pewnie uważał mnie za idiotę który niepotrzebnie wywala 1000zł na wymiennik i parę stów na dodatkową pompę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 21.09.2009 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2009 A wytłumaczcie mi proszę co ma wspólnego zamknięta komora spalania z wentylacja wywiewną? Zamknięta komora oznacza wyłącznie brak "zetki", bo powietrze ciągnie z zewnątrz. A wentylacja ma za zadanie odprowadzić gaz w razie np wycieku, czy też przedostania się spalin do kotłowni (przy propanie dodatkowo obowiązkowa rurka odpływowa). No, ale jak ktoś jest mądrzejszy i chce kominiarza zmieniać... może niech popyta tych co w grobach właśnie leżą, bo "wentylacja wyciągała ciepełko i trzeba było zatkać" - tak, tak są , a właściwie byli tacy. Co do rekuperacji - to oczywiście działa, ale jak jest prąd - w przypadku jego braku nie posiadacie sprawnej wentylacji prawda? w 10000 przypadków nic się nie stanie, ale jeśli ? No, ale to przecież nie moje zdrowie i życie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 21.09.2009 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2009 Szanowni koledzy. Budujecie w zasadzie sami swoje domy. Rozwiązujecie problemy bardzo zawiłe z pogranicza „fizyki kwantowej” (ocieplenia, mostki termiczne, itp.), a ponosicie „porażkę” w „zwykłej codzienności” (brak wiedzy i kompetencji „odbiorców instalacyjnych”). A może zamiast dyskutować z kominiarzem, napiszcie pismo (zdecydowanie „nie” dla zgłoszenia telefonicznego) z prośbą o odbiór „kominiarski”. Jak odmówią odbioru, to musza na piśmie uzasadnić dlaczego. „Moc” i przepisy, są po waszej stronie, Cech Kominiarzy także. .....- ale stary przepis mówi że kocioł na paliwo stałe musi pracować w układzie otwartym... to się ma podobno zmienić, ale kiedy? Już się zmieniło – tj. od sierpnia br. § 133.7. Zabrania się stosowania kotła na paliwo stałe do zasilania instalacji ogrzewczej wodnej systemu zamkniętego, wyposażonej w przeponowe naczynie wzbiorcze, z wyjątkiem kotła na paliwo stałe o mocy nominalnej do 300 kW, wyposażonego w urządzenia do odprowadzania nadmiaru ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 21.09.2009 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2009 A takimż urządzeniem może być np bufor czy wężownica schładzająca... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 21.09.2009 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2009 to może ja zadam pytanie na zaś. Mam w garażu kotłownie, w kotłowni kondensat z zamkniętą komora spalania. Pomieszczenia podpiete pod WM. Czy ja na kominie musze wystawiac kratkę wentylacyjną, bo się o to mało ostatnio nie pobilam na budowie . Skoro z pieca z zamkniętą komorą spalania wyprowadzana jest rurka ze spalinami przez komin to w jakim celu ta kratka? Czy ktoś mi to wyjaśni? skoro nalegasz kratka wywiewna jest po to, żeby w przypadku gdy rozszczelni się instalacja gazowa, miał ten gaz gdzie wyemigrować, i nie ma zmiłuj, albo chcesz żyć i tam mieszkać , albo nie a kratka i tak ma być, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 21.09.2009 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2009 no i jednak kominek to jedno, a przepis mowiacy o koniecznosci zastosowania wywiewu w kotlowni , gdzie wisi kondensat to osobna sprawa- skoro jest taki przepis to chyba nie da sie go obejsc? jeżeli kocioł kondensacyjny nie jest z zamkniętą komorą spalania kondesaty to kotły tylko z zamkniętą komorą spalania to musi być nawiew i wentylacja grawitacyjna. Może trzeba było przemyśleć lepiej sprawę i przy WM zastosować kocioł z zamkniętą komorą spalania oraz nie robić kominka? To tak jak przy kotle na ekogroszek układ kotła powinien być otwarty bo to kocioł na paliwo stałe... każdy kto widział taki kociołek podczas pracy wie że przy braku prądu nic się nie może wydarzyć - tam jest po prostu za mało paliwa - ale stary przepis mówi że kocioł na paliwo stałe musi pracować w układzie otwartym... to się ma podobno zmienić, ale kiedy? to już się zmieniło od 11 czerwca Dlatego choć mój instalator krzywił się i pukał w czoło zrobił u mnie instalacjez wymiennikiem płytowym. Pewnie uważał mnie za idiotę który niepotrzebnie wywala 1000zł na wymiennik i parę stów na dodatkową pompę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 21.09.2009 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2009 Co do rekuperacji - to oczywiście działa, ale jak jest prąd - w przypadku jego braku nie posiadacie sprawnej wentylacji prawda? w 10000 przypadków nic się nie stanie, ale jeśli ? No, ale to przecież nie moje zdrowie i życie... W przypadku braku prądu wentylacja grawitacyjna działa w ograniczonym zakresie, ale działa (tak jak grawitacyjna). Powiem więcej – w określonych sytuacjach może działać sprawniej niż grawitacyjna, bo zawsze ma dopływ świeżego powietrza – co nie zawsze występuje w grawitacyjnej, np. zimą, kiedy nagminnie uszczelniane są wszelkie miejsca skąd „pizga” zimnem. A wytłumaczcie mi proszę co ma wspólnego zamknięta komora spalania z wentylacja wywiewną? Zamknięta komora oznacza wyłącznie brak "zetki", bo powietrze ciągnie z zewnątrz. A wentylacja ma za zadanie odprowadzić gaz w razie np wycieku, czy też przedostania się spalin do kotłowni (przy propanie dodatkowo obowiązkowa rurka odpływowa). No, ale jak ktoś jest mądrzejszy i chce kominiarza zmieniać... może niech popyta tych co w grobach właśnie leżą, bo "wentylacja wyciągała ciepełko i trzeba było zatkać" - tak, tak są , a właściwie byli tacy. .. Właśnie problem z tym, że kominiarz nie rozumie, że wystarczy tylko wentylacja, a nie jakieś inne „twory” Co do przepisów, to może to rozjaśni: 9. W pomieszczeniu z paleniskami na paliwo stałe, płynne lub z urządzeniami gazowymi pobierającymi powietrze do spalania z pomieszczenia i z grawitacyjnym odprowadzeniem spalin przewodem od urządzenia stosowanie mechanicznej wentylacji wyciągowej jest zabronione. Oni (kominiarze) chyba nie znają tego przepisu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 21.09.2009 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2009 SSiwy - to zapytam przewrotnie ( w nawiązaniu do kotła gazowego) - czy można montować okap elektryczny nad kuchenką gazową? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 21.09.2009 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2009 SSiwy - to zapytam przewrotnie ( w nawiązaniu do kotła gazowego) - czy można montować okap elektryczny nad kuchenką gazową? A ja bardzo przewrotnie odpowiem: Są takie sytuacje, kiedy prawo wręcz nakazuje takie rozwiązanie. Tj. stosowanie wentylacji mechanicznej wyciągowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 21.09.2009 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2009 SSiwy - to zapytam przewrotnie ( w nawiązaniu do kotła gazowego) - czy można montować okap elektryczny nad kuchenką gazową? A ja bardzo przewrotnie odpowiem: Są takie sytuacje, kiedy prawo wręcz nakazuje takie rozwiązanie. Tj. stosowanie wentylacji mechanicznej wyciągowej. Nie spotkałem jeszcze normalnego kominiarza, który by takie rozwiązanie odebrał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 21.09.2009 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2009 Są trzy możliwe sytuacje z kuchenka gazową i rodzajem wentylacji: 1. Wentylacja grawitacyjna – zakaz stosowania wyciągu mechanicznego. 2. Wentylacja mechaniczna – nie ma przeciwwskazań do zastosowania wyciągu mechanicznego. 3. Kuchnia bez okna, w domu wielomieszkaniowym i jednolokalowym – nakaz stosowania wentylacji mechanicznej wyciągowej. Uprzedzając. Kuchnia gazowa nie posiada grawitacyjnego odprowadzenia spalin przewodem od urządzenia. Ps. Przepisy zalecają w trakcie używania kuchenki, zwiększenie wymiany powietrza do 120m3/h - tak więc stosowanie okapów wyciągowych ma swoje uzasadnienie w obowiązujących przepisach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 21.09.2009 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2009 § 133.7. Zabrania się stosowania kotła na paliwo stałe do zasilania instalacji ogrzewczej wodnej systemu zamkniętego, wyposażonej w przeponowe naczynie wzbiorcze, z wyjątkiem kotła na paliwo stałe o mocy nominalnej do 300 kW, wyposażonego w urządzenia do odprowadzania nadmiaru ciepła. No! Czyli zwykły kocioł na ekogroszek nie podpada pod tą "ulgę" gdyż nie posiada w/w urządzenia do odprowadzania nadmiaru ciepła. Przynajmniej mój za 7k pln takowego nie posiada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mercik 21.09.2009 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2009 to logiczne, bo jak działa WM w przypadku braku prądu? A jak zrobisz kratkę wentylacyjną to jak ona ma zadziałać skoro mając WM masz dom SZCZELNY? Już wiem trzeba w ścianie zrobić dziurę i w normalnych warunkach zasłonić czymś trzymanym elektromagnesem. identycznie z kratką wentylacyjną. Jak prądu nie dowiozą WM przestaje działać i jednocześnie elektromagnesy puszczają tym samym uruchamia sie działająca grawitacyjna.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pblochu 21.09.2009 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2009 chyba ze mnie oswiecisz jak to rozegrac w okolicach katowic aby moc sobie "wybierac" kominiarza Odpowiedź bardzo prosta Po prostu źle zadałeś pytanie podczas odbioru - powinieneś zapytać ILE? I mieć w sposób tradycyjny spokój Jak sobie przypomnę ostatni odbiór - fajny był Kominiarz - Kominy są Ja- Są Kominiarz - No i dobrze należy się ... Ja - ( w myślach @#$%^&*( !!!!!!!!!!!!) I odbiór był a nawet nie wiedział gdzie ten dom stoi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawciol 21.09.2009 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2009 pytanie które mnie nurtuje czy reku to wentylacja mechaniczna? przecież reku ma tez nawiew(obieg zamknięty)Więc jak to z tym jest? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 21.09.2009 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2009 Wiecie co (?), tak namieszlaiście że ja już nie wiem czy wg prawa musi być kratka w kotłowni wywiewna czy nie, i czy przy mechanicznej z zetki rezygnowac możemy? W przypadku kominka musi by tak samo jak z kotlem bo kominek to tyz kocioł ? pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MCB 22.09.2009 05:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2009 pytanie które mnie nurtuje czy reku to wentylacja mechaniczna? przecież reku ma tez nawiew(obieg zamknięty)Więc jak to z tym jest? Rekuperacja a WM to dwie różne rzeczy. WM ma za zadanie zapewnić prawidłową, sterowalną wentylację pomieszczeń. Może być: nawiewna, wywiewna, nawiewno-wywiewna. Rekuperator ma za zadanie odzyskać jak najwięcej energii z usuwanego z domu powietrza. Rekuperator wpina się do WM nawiewno-wywiewnej. MCB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.dworek 22.09.2009 06:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2009 dzieki za wyjasnienietez tak to rozumiem (i mysle, ze kazdy tez) i dlatego uzywam nazwy rekuperator jako skrotu myslowego oznaczajacego zaawansowyny system nawiewno wywiewny, w tym samym znaczeniu uzywam tu skrotu WM (chociaz tu rzeczywiscie moze nie jest to najszczesliwsze) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawciol 22.09.2009 06:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2009 pytanie które mnie nurtuje czy reku to wentylacja mechaniczna? przecież reku ma tez nawiew(obieg zamknięty)Więc jak to z tym jest? Rekuperacja a WM to dwie różne rzeczy. WM ma za zadanie zapewnić prawidłową, sterowalną wentylację pomieszczeń. Może być: nawiewna, wywiewna, nawiewno-wywiewna. Rekuperator ma za zadanie odzyskać jak najwięcej energii z usuwanego z domu powietrza. Rekuperator wpina się do WM nawiewno-wywiewnej. MCB więc czy mozna mieć Rekuperator mając też wentylacje grawitacyjną, a diokładniej parter grawitacyjna a na poddaszu reku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts