slawciol 24.09.2009 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2009 A może być jeden wentylator kanałowy sterowany na 3 pomieszczenia? 1 wylot ponad dach Nie bardzo rozumiem o co chodzi. Najprostsze rozwiązanie, to jeden wentylator + przewody wentylacyjne + anemostaty w każdym pomieszczeniu. Uwaga, jeśli np. w łazience jest przewód wentylacji grawitacyjnej, to w przypadku zainstalowania w niej anemostatu, należy ten przewód zaślepić. Oczywiście jeśli zdecydujesz się na „stałą” WM wywiewną na piętrze. Właśnie oto chodzi W łazience nie będzie tego systemu, tam zostanie kratka (grawitacyjna) Oczywiście jeśli zdecydujesz się na „stałą” WM wywiewną na piętrze tylko na upalne dni DZIĘKI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zebacz 08.10.2009 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2009 zaprosilem znajomego kominiarza i krotka pilka: mam wszedzie porobic wentylacje grawitacyjna bo takie sa wymogi i juz nie pomogly podpowiedzi, ze chce miec WM... nawet w kuchni sugerowal, zeby zrobic grawitacyjna, chociaz tlumaczylem, ze rezygnuje z gazu w kuchni na rzecz elektryki nie upieral sie ale nie ustawal w rekomendacji... [CUT] Polecam lekturę http://www.jelwent.pl/pliki/went_mech_zmiany.pdf a dokładnie http://www.wentylacja.com.pl/przepisy/przepisy.asp?ID=1072 art 150 - paragraf 9 a szczególnie 10 !! a z doświadczeń wynika że trzeba rozmawiać z MISTRZEM kominiarskim a nie z czyśćwyciorem. Jeśli nie pomoże to oficjalne stanowisko cechu na PIŚMIE pozdr. zebacz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mercik 13.10.2009 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2009 No to ciekawe co u mnie powie kominiarz, bo u siebie kanałów grawitacyjnych w projekcie w ogóle nie mam (od razu miałem wpisaną mechaniczną)? No bo jak je zrobię za jego "wytycznymi" to będzie chyba samowola Ale odbiór dopiero za rok.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomclav 13.10.2009 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2009 ja u siebie też tylko WM będę miał i na takie coś dostanę PnB więc czy wizyta kominiarza jest mi niezbędna do odbioru domu?? Chyba wystosuję zawczasu pytanko do PINB chyba ze Pan kominiarczyk ma wpisać: kominów nie stwierdzono-chata szczelna jak termos;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomclav 14.10.2009 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2009 no i już wiem: sprawa wygląda tak: 1.PINB niewiele wie:)2.PINB przeczy sobie3.Przy wentylacji mechanicznej nie potrzeba opinii kominiarza chyba że kominiarz ma uprawnienia do odbioru instalacji wentylacji mechanicznej4.Przy WM odbioru musi dokonać osoba z uprawnieniami, wpisana do rejestru prowadzonego przez NOT-naczelna organizacja techniczna ... 5.Stowarzyszenie Naukowo Techniczne przy NOT poinformowało mnie że nie jest potrzebne przy WM żadne dodatkowe pismo jeżeli projekt i pozwolenie budowlane przewiduje WM. Kierownik budowy swoim oświadczeniem gwarantuje poprawność działania a PINB może wysłać kontrole celem sprawdzenia stanu rzeczywistego. Właśnie piszę do PINB o podstawę prawną ich żadań, zobaczymy co odpiszą.pozdrawiam Nadeszła odpowiedź, w niej nr paragrafu i wyjaśnienie że w przypadku WM przy odbiorze domu należy złożyć w PINB protokół podpisany przez uprawnionego "wentylatora" o skuteczności wentylacji mechanicznej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.dworek 16.11.2014 08:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2014 podciagam do gory bo 5 lat minelo zmienilo sie cos? pytam bo nadal stoje przed... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 16.11.2014 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2014 http://www.architektura.info/index.php/prawo/warunki_techniczne_budynki/dzial_iv_wyposazenie_techniczne_budynkow/rozdzial_6_wentylacja_i_klimatyzacja przy równoważnych strumieniach i nadciśnieniu można mieć WM przy kominkach które zjadają powietrze z pomieszczenia ...nie mówiąc już o kominku z zapratą komorą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts