Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

No to jak już weszliśmy na rozmowę o cenach kosztach itp. to i ja mam pytanie.

Mianowicie zastanawiam się jakie mogą być różnice cenowe przy budowaniu metodą pseudo gospodarczą (znaczy sam dbam o materiały, zatrudniam ekipy do poszczególnych prac itp) a budowaniem z pomocą firmy która świadczy kompleksowe usługi (ich ekipa, materiały itp.).

Ktoś z Was coś takiego analizował?

Dla ułatwienia powiem, że z najświeższych informacji wybudowanie domu:

- do stanu surowego otwartego to ok 700 PLN za m2 powierzchni całkowitej (bez pokrycia dachowego)

- do stanu deweloperskiego 1600-2200 PLN za m2 pow. całkowitej

Wszystkie elementy i uwzględniając niemierzalne koszty (czas zmarnowany na jeżdżenie na budowę, telefony, benzyna itp.) skorzystanie z usług takiej firmy nie jest głupie?

Napiszcie proszę jak Wy to widzicie.

Aaaa mam tu na myśli dom z poddaszem użytkowym (te firmy drożej sobie liczą za parterówkę)

https://forum.murator.pl/topic/1302-piaseczno-i-okolice/page/316/#findComment-1770291

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Osobiście buduję się w systemie ściśle gospodarczym (jak na razie na fachowców wydałem nie więcej jak 10 tyś - woda i prąd), ale moim zdaniem tu może nie być dużej różnicy. Wynikać to może z tego, że ekipa może załatwiać sobie materiały taniej bo np. ma już umowy z dostawcami itp. Jednak mogą sobie ceny podwyższać za to właśnie że oni dbają o materiał.

Jeśli ty dostarczasz materiały to może niektóre uda ci się załatwić taniej, ale no właśnie, trzeba się czasem najeździć.

https://forum.murator.pl/topic/1302-piaseczno-i-okolice/page/316/#findComment-1770312

Lukasz Te ceny to faktyczne oferty, jakie otrzymałeś od firm na wykonanie razem z materiałami?

Stan surowy brzmi nieżle,ale stan deweloperski to wielka niewiadoma - co w to wchodzi? Zazwyczaj tylko wylewki, może kanaliza, w każdym razie nic drogiego, a koszt skaczy 3 razy (sic!).

Betsi Podłogi liczę średnio 100 razem z robocizną. W niektórych miejscach będzie drożej (jakiś wypasiony gres) w innych taniej (panele, wykładzina, płytki z Obi po 15zł) - więc średnio ok. 50 za materiał i 50 za ułożenie. Płtyki będą raczej duże, żadnych mozaik ani tym podobnych... Żadnego drewna chyba nie będzie.

Fakt, że nie uzwzględniłem całej otoczki- tarasów, ścieżek, podjazdów. Kurka wodna.

To mi przypomina - może jednak zrobimy spółkę produkcyjną do kostki brukowej? :-)

https://forum.murator.pl/topic/1302-piaseczno-i-okolice/page/316/#findComment-1770361

Łukasz

Budowanie z firmą cłościowo jest znacznie łatwiejsze ale i droższe ( myślę, że ok. 15-20%)

Jeśli jesteś człowiekem zapracowanym to lepiej zlecić wszystko firmie.

To oni martwią sie o materiał, skoordynowanie prac poszczególnych etapów i specjalistów. Na pewno musisz mieć swojego, dobrego kierbuda. Nie daj się namówić, ze firma da ci swojego..

Problem może pojawić się na etpie wstępnego wykańczania ( okna, drzwi, bramy garazowe) ponieważ załózny ze umówiłeś się na jakieś okna z wykonawcą a nagle zmieniasz zdanie i chcesz inne ( co wiąże się ze zmianą ceny). Chyba że podpiszesz super dobrą umowę, która będzie zawierała bardzo szczegółowy opis wszystkich prac, materiałów i możliwość zmian.

Można by jeszcze dużo pisać na ten temat. Jak bedziesz miał jakieś pytania to chetnie odpowiem na PW, że nie zamęczyć innych. :wink:

Ja budowałam stan surowy z dachem właśnie z firmą ( nie mieliśmy z mężem za bardzo czasu aby zajmować się szczegółowo każdym elementem budowy).

Było dobrze do czasu.............. :evil: :evil:

Jak budujesz systemem gospodarczym, musisz sam to wszystko robić. Jeszcze kupowanie materiałów nie jest takie straszne jak koordynacja poszczególnych etapów. Tu już masz zaklepany termin u kogoś a nagle okazuje się, że u poprzednich jest opóźnienie i "leżysz" bo teraz o fachowców trudno i terminy mają napięte jak struna w gitarze. Ponadto tez bardzo dobry kierownik budowy wskazany ( może też wyliczać ilość potrzebnego materiału i na kiedy).

Wydasz majątek na telefony lub bedziesz musiał spedzć duzo czasu na budowie i w składach.

Teraz, dalszy etap budujemy " półgospodarczo" ( tzn: mteriały-my, niekórzy fachowcy-my). Jest to strasznie czasochłonne.

Myslę, że mam świetne porównanie. :lol:

https://forum.murator.pl/topic/1302-piaseczno-i-okolice/page/316/#findComment-1770387

[

Fakt, że nie uzwzględniłem całej otoczki- tarasów, ścieżek, podjazdów. Kurka wodna.

To mi przypomina - może jednak zrobimy spółkę produkcyjną do kostki brukowej? :-)

Depi

Zapomniałam Ci jeszcze napisać o drzwiach zewnetrznych ( drogawa inwesycja) :wink: i schodach na wyższe pietro/poddasze ( to już droga inwestycja - 10-15k z barierkami musisz liczyć).

A tak wogóle to do swoich wycen dodaj jeszcze z 10% na nieprzewidziane przypadki. ( ja na przykład nie brałam pod uwagę wcale odprowadzenia deszczówki i drenażu opaskowego i właśnie z to płacę)

A propos kostki, to właśnie mam zamiar poprosić o wycenę moich tarasów i podjazdów z kostki ( bo jakby cena mnie zabiła to jest czas wylać betonowe i obłozyć jakimś gresem) :roll:

:cry:

https://forum.murator.pl/topic/1302-piaseczno-i-okolice/page/316/#findComment-1770415

Betsi No to mnie nie stać na dom w takim razie :-(

Jadę do Brukseli pracować - jak zarobie, to sobie pobuduję...

Drzwi wejsciowe MOGĄ być za 15 kzł, ale nie muszą. Całkiem OK są za kilka. A że nikły procent włamań jest przez drzwi, to nie ma sensu pakować tam kasy.

Moim zdaniem ceny kostki betonowej są chore - 30 zł/m2? Za zwykły beton? Dlatego mam ten pomysł z wykonaniem samemu - narzędzia i maszyny do tego sa proste i tanie i przy kilkuset metrach kw. myslę, że by sie opłacało.

Ale to znowu czas i zabawa.

Elektryka szukam i ja - kolejni mi mówią, że w Powsinie to oni nie robią. Co to się dzieje z tymi ludźmi? Na robotę chwilową tzn. podłączenie prądu budowlanego (no i skrzynke by zrobił).

https://forum.murator.pl/topic/1302-piaseczno-i-okolice/page/316/#findComment-1770432

Depi,

Betsi troche uzupelnila ta Twoja liste wydatkow, ale nie doliczyles jeszcze:

1. Kominka z automatyka i innymi duperelami jak np. UPS + obudowa kominka.

2. Kosztow zabudowy KG - jesli takowa bedziesz robil

3. Kaloryferow tam gdzie nie ma podlogowki

4. Bramy garazowej, ewentualnej automatyki do niej i do bramy wjazdowej

5. Domofonu lub wideodomofonu

6. Malowanie moze i bedzie pare zlotych od metra, ale farba emulsyjna. Jesli bedziesz chcial gladzie, lub farby strukturalne to koszty podskocza. Jesli zamarzysz o okladzinach kamiennych to musisz sie liczyc z kosztami ok. 300 zeta/1m2

7. Schody wewnetrzne + balustrada (to dopiero sa koszty :roll: )

8. Lazienki z ceramika i aramatura. Koszty moga byc tak rozne, jak rozne sa gusta i potrzeby.

9. Garderoby - zabudowa na zamownie tez tania nie jest :(

10. Ewentualne parkiety, jakies lepsze gresy tez duzo kosztuja

11. Pstryczki-elektryczki, halogeniki, lampeczki i inne duperelki.

W moim arkusze Exela wyglada to tak, ze czasami az mi sie nie chce zagladac :evil:

Betsi,

Przy wycenie tych drzwi dostalam wizytowke. Musze ja odszukac, bo robilam ta wycene jakies dwa miesiace temu.

https://forum.murator.pl/topic/1302-piaseczno-i-okolice/page/316/#findComment-1770484

Lukasz Te ceny to faktyczne oferty, jakie otrzymałeś od firm na wykonanie razem z materiałami?

Stan surowy brzmi nieżle,ale stan deweloperski to wielka niewiadoma - co w to wchodzi? Zazwyczaj tylko wylewki, może kanaliza, w każdym razie nic drogiego, a koszt skaczy 3 razy (sic!).

Podaję za Dombudem3 (firma nie polecana z tego co na forum widziałem, ale może służyć jako baza do rozważań ;) )

Stan surowy obejmuje:

* prace ziemne, wykopy

* ławy fundamentowe

* ściany fundamentowe

* chude posadzki wraz pozioma kanalizacją, nawiezieniem i zagęszczeniem

* piasku, zasileniem budynku w wodę

* izolacje termiczne i p. wilgociowe

* ściany zewnętrzne, wewnętrzne, działowe

* słupy żelbetowe, podciągi

* stropy ze schodami wewnętrznymi

* więźbę dachową (bez pokrycia dachowego)

* kominy wewnątrz budynku

* kominy klinkierowe ponad więźbę dachową

* schody zewnętrzne, tarasy

Prace deweloperskie obejmują:

* pokrycie dachowe

* instalacje elektryczne, TV, tel., alarmowe

* instalacje ciepła i zimna woda, kanalizacja

* instalacja c.o., ogrzewanie podłogowe

* tynki wewnętrzne

* tynki zewnętrzne (elewacja)

* posadzki cementowe z izolacjami

* ocieplenie dachu

* płyty k-g

* okna i drzwi zewnętrzne, brama garażowa

* szambo szczelne lub oczyszczalnia przydomowa

700PLN / m2 - stan surowy

1400 PLN / m2 - prace deweloperskie

Betsi

Z jakiej firmy korzystałaś?

Napisz może na PW parę zdań o Waszych spostrzeżeniach ;)

https://forum.murator.pl/topic/1302-piaseczno-i-okolice/page/316/#findComment-1770510

Betsi,

My nawet za wycene tarasu i podjazdu sie nie zabralismy. Tez bedzie z kostki, a dodatkowo taras musi byc podniesiony do poziomu drzwi tarasowych, czyli o jakies 0,5 m.

Jesli dostaniesz wycene, to podziel sie kosztami ;) Dla nas to sprawa przyszlosci, poniewaz czeka nas wielkie kopanie pod rure z gazem, ktore nastapi dopiero w sierpniu 8)

Lukasz,

Bez zgledu na to jaki system wybierzesz to i tak musisz kims madrym z budownictwa nadzorowac 8) Niewyobrazalne jest to, na jakich etapach moga Ci odwalic fuszerke :evil: Wczoraj dowiedzialam sie, ze na poddaszu przy jednych Veluxach mam specjalna siatke, a przy innych nie. Tam gdzie siatki nie ma, juz zaczelo pekac. Nie musze pisac, ze to niby taki drobiazg, ale te poprawki sa najbradziej wkurzajace i niestety kosztowne :evil:

https://forum.murator.pl/topic/1302-piaseczno-i-okolice/page/316/#findComment-1770531

Depi

Mam nadzieję, ze Cię nie załamaliśmy :wink: i mimo wszystko nie poddasz się

( przynajmniej nie od razu). Ale tak jak pisze Amber - dane z excela nie oszukują - tam są żywe fakty :cry:

U mnie w pliku " szacunkowe koszty do poniesienia", pomimo, że są duże dziury w danych to i tak jest to tyle co wydałam na stan surowy-a nawet wiecej !!!!!!!!!!!!!!) - zauważ, że mam juz zrobione dużo ze stanu zamknietego.

Naprawdę przygotuj się na koszt 6-6,5k za 1m2 domu.

Amber

Ja też będę musiała podnieść poziom trsu o ok. 0,5m.

Jak skończe z kuchnią to zajmę się kostką brukową i innymi ( np ogrodzeniem, choć pierwsze podejście miałam już w zeszłym roku i... załamka)

.Oczywiście, że podzielę się wycenami. :lol:

Mnie za to czeka jeszcze kopnie kabla od prądu, gaz już przekopali.

Zuber, Depi

Elektryków wyślę wieczorkiem.

https://forum.murator.pl/topic/1302-piaseczno-i-okolice/page/316/#findComment-1770586

Betsi,

Jesli chcesz, moge sie dowiedziec gdzie robiono nasze ogrodzenie. Z tego co wiem, to raczej nie przeplacono, a ogrodzenie jest solidne, z kutych elementow. Musialabys tylko znalezc ekipe do montazu.

U nas juz cztery domy maja ogrodzenia z tej firmy. Poki co nie mam adresu, bo ten "detal" byl w cenie domu 8)

https://forum.murator.pl/topic/1302-piaseczno-i-okolice/page/316/#findComment-1770602

Naprawdę przygotuj się na koszt 6-6,5k za 1m2 domu.

Strasznie brutalne liczby podajesz - a większość buduje dom, żeby było taniej niż mieszkanie od dewelopera.

Ta "brutalna" cena to z wykończeniem ( glazury, podłogi, kuchnia, schody)

Devloperzy budują przynajmniej za 6-8k za 1m2 bez wykończenia ( tylko tynki i szlichta)

Więc dom jest nadal tańszy niż mieszkanie w W-wie. :lol:

https://forum.murator.pl/topic/1302-piaseczno-i-okolice/page/316/#findComment-1770626

ms

Ja będę stawiać systemowca, niekoniecznie schiedla, są jeszcze inne firmy zwykle ok 10% tańsze.

Uważam że warto, przynajmniej nie muszę szukać nikogo kto by robił komin i zastanawiać się czy jest dobrze czy nie, a podobno postawić go może byle kto.

https://forum.murator.pl/topic/1302-piaseczno-i-okolice/page/316/#findComment-1770970