Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Uff, to rzeczywiście nie wygląda na takie banalne jak sądziłam :)

A co do "zera" - my też mieliśmy ciekawe przejścia z "zerem" przy pozwoleniu na budowie. Na każdym rysunku zaznaczony był punkt 0, a w legendzie przy każdym rysunku była wysokość bezwzględna tego punktu. I co? I źle! Trzeba było przy każdym "zerze" na rysunku dopisywać "=798 m.n.p.m." :)

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Trzeba było przy każdym "zerze" na rysunku dopisywać "=798 m.n.p.m." :)

savee, ale to jest grupa piaseczyńska, a te 798 m. npm to już co najmniej Beskid Niski :D . Ja nie pamiętam już dokładnie, ile wynosi u nas "zero" (mam je wyskrobane na słupie), ale jest zdecydowanie niżej. Nie wkręcali was w tym urzędzie?

Trzeba było przy każdym "zerze" na rysunku dopisywać "=798 m.n.p.m." :)

savee, ale to jest grupa piaseczyńska, a te 798 m. npm to już co najmniej Beskid Niski :D . Ja nie pamiętam już dokładnie, ile wynosi u nas "zero" (mam je wyskrobane na słupie), ale jest zdecydowanie niżej. Nie wkręcali was w tym urzędzie?

No wlasnie cos to za wysoko, strasznie drogo was schody wyniosa :) U mnie jest 126 z teg co pamietam.

:) zanim buczyna rozwinie liście... i tym stromym podejściem od przeł. Beskid.

Heh, a jak już trochę rozwinie, takich pogniecionych, pomarszczonych jeszcze... Auuuuu! Hm - but form the other hand - wiele wskazuje na to, że jak buczyna na Lackowej zboczach się zazieleni, to nasz domek będzie już biały! Znaczy ocieplony i otynkowany. Mała rzecz a cieszy:) Ale do Lackowej i Izb tęskno.

Ojej :) No i wyszło, że jestem zielona z geografii :D

A tak serio - nie bardzo wiem, skąd mi akurat te 798 do głowy przyszło :oops: Powiem więcej, kompletnie nie mam pojęcia :) Teraz siedzę z projektem w ręku i to jest zdecydowanie 118,05 m.n.p.m :D Tylko jakieś 780 metrów niżej, ale co tam.

U mnie właśnie nie ma takiej jasnej granicy między humusem a ziemią właściwą, na moje oko laika i to ziemia, i to ziemia.. Chyba faktycznie zdam się na pana koparkowego.

Z ekipą się umówiliśmy, że wykopią fundamenty własnoręcznie, łopatami, nie chcą koparki.

A ile kosztowało Cię wykopanie fundamentów, na jaką głębokość i ile m2 masz dom ??

Ja zastanawiam się czy samemu nie wykopać aby trochę przyoszczędzić :D

Hm, no jeszcze nie mam tych fundamentów :)

Płacę ekipie za całość prac związanych ze stanem surowym otwartym i nie pamiętam w tej chwili, ile wychodzi za samo wykopanie fundamentów - w domu mam gdzieś dokładniejszą kalkulację, to sprawdzę. Z tego co pamiętam, całość stanu "0" wychodziła między 8 a 10 tys za robociznę. Powierzchnia użytkownika domu ok 170 m.kw. plus garaż dwustanowiskowy, ale dom jest piętrowy. Głębokość fundamentów - coś około 110-120 cm.

Szczerze - ja po wykopaniu dołu na sławojkę nie podjęłabym się kopania fundamentów. Choć co prawda najgorsza część tej pracy, czyli zdejmowanie roślinności, i tak byłaby wykonane koparką, i fundamenty na pewno trochę łatwiej się kopie niż jeden głęboki dół. Ale i tak myślę, że to są minimum 2-3 bite dni roboty dla kilku osobowej ekipy, i to dość ciężkiej roboty - a trzeba też wziąść pod uwagę, że to są ludzie wprawieni w tego typu pracy.

Zależy mi na twojej cenie za wykopanie bo ja pracuję za biurkiem i w ramach sportu pomachac lopatą mogę :)

Wiem że to ciężka robota i dla kilku osób na parę dni, ale jak koszt kopania byłby w okolicach 2 tys to lepiej zrobić samemu i się wspomoc lokalna tania sila roboczą albo wypozyczyć minikopareczke :)

No jednak nie mam tego tak szczegółowo rozpisanego, żeby móc powiedzieć, ile kosztuje samo kopanie. Popatrzyłam trochę na listę płac wykonawców i tam takich szczegółów też nie znalazłam, ale możesz spojrzeć:

http://forum.muratordom.pl/45-tysiecy-za-fundamenty-z-materialem,t122305.htm

http://forum.muratordom.pl/fundamenty-jakieceny-w-2007,t92944.htm - ale to ceny z 2007

Z tego co kojarzę z dziennika ms., ona kryła dach właśnie Euronitem.

My chyba tu konserwatywnie: dachówka ceramiczna, najprawdopodobniej rupp ceramika, sirius, najchętniej antracyt.

Ale właśnie sobie uświadomiłam, że w planie zagosp. mamy napisane: "w odcieniach od ciemnej czerwieni do czerwonawego brązu". Hm, to dużego pola do popisu nam nie zostawiają. W projekcie, który poszedł do pozwolenia na budowę, było bodajże ceglasty. Czy ceglasty mieści się między ciemną czerwienią a czerwonawym brązem? Moim zdaniem też nie :/

Hm, w innym miejscu mam napisane: nakazuje się stosowanie na elewacjach materiałó tradycyjnych. Ciekawa jestem, co to są materiały nietradycyjne.

A ja tak z innej beczki :D Czym kryjecie dach? My myślimy o dachówce betonowej Euronitu. Na początku myśleliśmy żeby deskować + papę ale po wczorajszej wizycie u człowieka, który będzie kładł dachówkę chyba zostaniemy przy folii. Dach mamy dwuspadowy.

Przemyślcie jeszcze raz sprawę czy nie pozostać przy deskowaniu i papie, sąsiedzi skarżą się że jak ostro wieje to folia (membrana) szeleści, co jest nieco drażniące jak się śpi, a w zasadzie próbuje spać :-) . U mnie jest deskowanie i papa (a w zasadzie płyta OSB i papa), co prawda jeszcze nie nocowałem ale w trakcie ostrych wiatrów jest dość cicho na poddaszu.