Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

ale gorący październik dla Piaseczna i okolic!

Zazdroszczę wszystkim, którzy już zaczęli. Niedawno rozmawiałam z bratem budowlańcem i od tamtej pory mój entuzjazm przygasł. Firma brata buduje różne duże obiekty przemysłowe. Mają masę zleceń, ale brakuje im ludzi do roboty. Większość podwykonawców, którzy wcześniej przychodzili i żebrali o robotę, teraz nie chce nowych prac "za żadne pieniądze". Branża budowlana to system naczyń połączonych, i jak duży ma kłopot i automatycznie mały też.

Jak pisałam, chcę zacząć w przyszłym roku i już się denerwuję, że nie będzie lekko.

pozdrawiam budujących, marta

PS. A czy tacy, którzy jeszcze nie zaczęli też mogą uczestniczyć w ew. spotkaniu?

Marta hej, ja też będę w przyszłym roku, bo po prostu w tym nie dostanę takiego kredyta :cry:

ale działy szukam już w tym roczku, ludziska pewnie pomogą w szukaniu, co ludziska? pomożecie ?

będziemy się wspierać w działaniu i pchać do przodu, jeszcze tak źle nie będzie.

co do autostrady i dróg znalazłam takie coś http://cmok.free.ngo.pl/pl/ar4.html

Marta hej, ja też będę w przyszłym roku, bo po prostu w tym nie dostanę takiego kredyta :cry:

ale działy szukam już w tym roczku, ludziska pewnie pomogą w szukaniu, co ludziska? pomożecie ?

będziemy się wspierać w działaniu i pchać do przodu, jeszcze tak źle nie będzie.

co do autostrady i dróg znalazłam takie coś http://cmok.free.ngo.pl/pl/ar4.html

Zazdrośnica Ty lepiej tą działkę znajdź w tym roku i zacznij załatwiać formalności przez zimę. O ile oczywiście chcesz zacząć budować w przyszłym roku. No i wszystko zależy pod którą gminę się załapiesz. Ale raczej wszędzie trzeba odstać swoje.

Pozdrawiam wszystkich urzędników z Piaseczna!!!!!!!!!

Oj dzieje sie dzieje w tych okolicach. ja nadal poszukuje - z marnym skutkiem - czyt. zerowym - ekipy :evil:

Pineska32 trzymam kciuki - pogoda ma byc sprzyjająca budowie .

Buziaki dla forum

Kowalik a ja już myślałam, że jak w tym tygodniu zajże na działkę to u Ciebie będzie sie coś działo.

Mam nadzieję, że mimo wszystko uda się Wam znaleźć ekipę.

Przydałoby się kiedyś spotkać na Woli!?

Ja myślę, że to się powinno ustabilizować - skoro mają tyle pracy i za coraz lepsze pieniądze to po co wyjeżdżać z kraju w nieznane, często nie znając języka. Kolega z pracy wyjechał do Norwegii ale do rozbiórek domów, tam nie trzeba znać się na wszystkim, ale co do budowy mają tam duże wymagania i np. inne realia niż nasze, tam domy muszą być np. bardzo ciepłe itp. i nawet sama ekipa jadąc nic nie poradzi na dziko, musi być zarejestrowana i mieć pozwolenie na pracę, to nie pielęgnacja ogródka ani sprzątanie a poważna i odpowiedzialna praca.

Na razie te ekipy się zachłysnęły rynkiem, bo do tej pory wiadomo tyle im płacili, że sciągano górali bo pracowali za niskie stawki i dlatego kasa kasą ale muszą się starać i wyrabiać sobie markę.

Zazdrośnica

Ja będę stawiała z Ytonga , to zdam relacje na bieżąco co i jak , jak na razie więcej jest za , niż przeciw budowaniu z Ytonga . A poza tym miło patrzeć w jakim tempie rosną mury. Sąsiedzi którzy stawiali na działce obok w zeszłym roku , bardzo go sobie chwalą - więc może i my będziemy zadowoleni.

To wszystko prawda co piszesz, tylko kto to powiedział że oni tam będa pracowac w swoim zawodzie?

Z tego co wiem to najpierw łapia sie byle jakiej roboty za jakies "marne" 2-3 tys funtów, w tym czasie sie urzadzaja i rejestrują, przechodzą kursy i egzaminy.

I dopiero po jakims roku zaczynaja parcowac w wybranym zawodzie.

Tyle tylko że tam byle jaki pomagier na budowie zarabia więcej niż u nas szef takiej ekipy!!!!.Wiec nie liczyłbym na to że będzie lepiej, a raczej na to że zamiast się targować o cene z wybraną ekipą, będziemy wybierac ta tańszą.