bipop 30.11.2006 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2006 Forsycjo nie podłamuj nas, jak to "Te psy" nie maja numerów, toć to szok Jak my bez necika wytrzymamy? No nie mają. Podobno. Sąsiad mi się żalił. Mi to rybka, bo telefon mam Sferii i bardzo sobie chwalę. Ale internet... No musimy coś wymyśleć. Forsycjo, nie pękaj. Zanim się wprowadzisz wszystko się zmieni, za pół roku iPlus zwiększy transfer, Era tez już coś takiego oferuje a tpsa przyjdzie na kolanach. A i ceny spadną o 30% A... juz gdzieś czytałem że operatorzy nastawiaja sie na peryferia miast bo przeprowadza sie tam cała smietanka ich klientów stąd właśnie te iplusy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bipop 30.11.2006 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2006 Odnośnie "płaskiego dachu" Jeżeli w warunkach zabudowy jest napisane: "dom parterowy z poddaszem użytkowym"to możesz wybudować: dom piętrowy gdzie piętro jest ukryte pod skosami dachu a jeżeli chcesz mieć płaski dach to dom będzie tylko parterowy. Zakładając że chcesz mieć ok 120m pow mieszkalnej + pom gosp + garaż = 170m2 z wygladu wyjdzie pawilon handlowy albo remiza strażacka zależnie od wymiarów boków działki przy 1000 metrów taki dom może zajac prawie cała działkę Sprawdź czy w warunkach zabudowy nie są określone minimalne i maksymalne nachylenia dachów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieply 30.11.2006 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2006 Witam Jutro jadę do Woli Prażmowskiej do gminy wywiedzieć się o szczegóły działki którą chce kupić. Podpowiedzcie mi o co zapytać? Czy nie będąc właścicielem mogę wziąść wypis i czy jest on mi potrzebny? Jeśli wszystko będzie ok to daję zadatek... Przy okazji - jak spisywaliście umowę na zadatek? Pozdrawiam Marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bipop 30.11.2006 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2006 Witam Jutro jadę do Woli Prażmowskiej do gminy wywiedzieć się o szczegóły działki którą chce kupić. Podpowiedzcie mi o co zapytać? Czy nie będąc właścicielem mogę wziąść wypis i czy jest on mi potrzebny? Jeśli wszystko będzie ok to daję zadatek... Przy okazji - jak spisywaliście umowę na zadatek? Pozdrawiam Marcin Jeżeli 100% uważasz ze działka jest wymarzona to spisuj umowe zadatkową i to w jak najwyższej kwocie aby ktoś ci jej nie zwedził-przelicytował. jeżeli sprzedajacy ma stracic na twoim zadatku 1000 zł a na sprzedaży zarobi 3000 więcej to moze sie nie zastanawiać. Ponadto wyższa "kara" bedzie go motywowała do szybszej/lepszej sprzedaży. Tylko zawrzyj w umowie to że sprzedajacy oświadcza że działka jest budowlana, w drodze jest prad, woda itd, itd.... abyś mógł sie wycofać bez strat finansowych jak coś okaże sie nie zgodne A gminie jest fajna atmosferka, na pewno pomoga w kazdej kwestii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betsi2006 30.11.2006 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2006 Witam wszystkich! Jestem od dziś na forum. Naprawde jest to fajna sprawa . Szkoda, że dopiero teraz znalazłem to forum. Jestem na etapie poszukiwania działki. Stwierdzam, że nie jest to prosta sprawa. Od dwóch miesięcy czegoś szukam i jakoś mi to nie idzie. Może zła metoda. Proszę o pomoc!!! Macie jakieś namiary na działkę 1000-1500 m2. Interesuje mnie ogólnie powiat piaseczyński. Witaj Wojti Jeżeli chodzi o działki w okolicach Piaseczna, to bardzo skuteczną metodą jest pojeżdżenie po okolicach, którymi byłbyś zainteresowany i popytanie po sklepach lub szukanie tablic z info "sprzedam" na działkach lub płotach. Osobiście widziałam parę dni temu taką tablicę w Woli Gołkowskiej przy ul. Rybnej ( jeśli poczytasz parę stron wstecz to forum to zobaczysz ile ludzi się tam buduje lub zamierza). Jadąc przez Jazgarzew w stronę Łosia, w miejscowości Wólka Pracka, na wysokości stacji z gazem, buduje się sporo nowych domów, może warto tam podjechać i popytać o działki. Wiem, że w Bogatkch w stronę Grochowej niedawno odrolnili spory pas ziemi, może już zaczeli sprzedwać. W Łosiu też mozna coś znaleść (ale tam chyba nie ma gazu). Sprzwdż jescze koniecznie warunki, ponieważ w niektórych miejscowościach w okolicach Chojnowskiego Parku Kraj. są wymogi co do wielkości działki na której możesz budować. Ponadto, tak jak wczesniej Ci radzono, musisz sprecyzować czy chcesz mieć blisko kolejkę, szkołę, autobus itp. oraz jaka jest odległość do mediów (bardzo ważne, bo koszt przyłaczenia jest dosyć duży) Pozdrwiam i życzę owocnych poszukiwań. Betsi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bipop 30.11.2006 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2006 jeżdżenie to chyba najlepszy sposób jedziesz, widzisz że jest fajnie to stajesz i pytasz odziałeczki. odrazu tez media weryfikujesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
komarek 30.11.2006 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2006 popieram moich poprzedników. Ja osobiście mile wspominam te objazdówki. Zwiedziłam prawie wszystkie okoliczne miejscowości. A ile benzyny zużyłam to tylko ja wiem ale warto było. Także siadaj w auto i ruszaj na poszukiwania swojego miejsca na ziemi. Z tego co się orientuję to trochę taniej jest w okolicach Henryków Urocze, za Ustanowem, no i za trasą krakowską. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bipop 30.11.2006 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2006 Za trasą krakowską? Jeżeli kiedykolwiek kierowałem sie nie przez puławską a krakowską to sie obstałem w raszynie jak za papierem toaletowym w 1982 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieply 30.11.2006 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2006 Hej Jeszcze Was pomęcze... Dzięki za informacje co do zadatku - też myślę, że powinien być wyższy, żeby mieć pewność. A czy jest sens robić to u notariusza? Ktoś z was tak robił? Za ile...? Podpowiedzcie mi jeszcze o co zapytać w gminie? Jutro jadę do Woli Prażmowskiej wywiedzieć się o szczegóły działki którą chce kupić. Czy wiecie, czy nie będąc właścicielem mogę wziąść wypis i czy jest on mi potrzebny do umowy przedwstępnej? Jak spisywaliście umowę na zadatek? Pozdrawiam Marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
komarek 30.11.2006 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2006 Ja umowę przedwstępną spisywałam bez notariusza. tylko zawarłam najważniejsze informacje o wielkości działki, numerze ewidencyjnym, o tym, że jest to działka budowlana, o służebności ( o ile potrzeba), zadatku i określeniu kiedy następną kwotę dostanie właściciel i po spełnieniu jakich warunków, papierów potrzebnych do notariusza i ewentualnie kredytu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bipop 30.11.2006 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2006 jaki wypis? z rejestru gruntów - to tylko włascicielz miejscowego planu zagospodarowania terenu - nie wiem ale chyba tak w gminie sprawdzisz (plan zagospodarowania- jeżeli jest)- co mozesz wybudować np dom z poddaszem- jaka minimalna działka np 1000m2- jakie jest przeznaczenie tego terenu: np budownicto jednorodzinnewtedy jeżeli nawet działka jest rolna to zostaje przekwalifikowana z automatu - w przeznaczeniu terenu dowiesz sie takze czy ci sasiad nie wybuduje za granica składu budowlanego. o media najlepiej sie pytaj sąsiadów /szukaj u kogoś mapki z mediami.bedziesz miał wszystko dokładnie gdzie jaka rura i jakiej grubości.bo jak sasiad podłaczył wode z wodociagu rurą 40mm to się do niego nie podepniesz O prąd pytaj sasiadów ale i w "elektrowni" bo moze sie okazać, jak u mnie ze wszyscy mają ale nowych nie podłaczaja po linia niewydolna i czekam na nowa linie. Przed zakupem sprawdź księge wieczystą jeżeli jest- służebności, hipoteki itd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gregwolff 30.11.2006 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2006 Forsycjo nie podłamuj nas, jak to "Te psy" nie maja numerów, toć to szok Jak my bez necika wytrzymamy? No nie mają. Podobno. Sąsiad mi się żalił. Mi to rybka, bo telefon mam Sferii i bardzo sobie chwalę. Ale internet... No musimy coś wymyśleć. W woli gołkowskiej jest radiowka -http://www.wg.waw.pl/ - tylko nie wiem czy nie za daleko, powodzenia. sprawdz tez kajetany.net Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
komarek 30.11.2006 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2006 Gregwollf jak tam domek. Dawno nie przejeżdżałam Gościńcem bo zazwyczaj skręcam w Rybną ale chyba przejadę sie koło Was żeby odebrać stan robót.Zdązyłam zauważyć, ze coraz więcej ludzi planuje na wiosnę budowę w Woli. jak miło bedzie w grupie rozpocząć drogę ku dobremu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gregwolff 30.11.2006 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2006 Gregwollf jak tam domek. Dawno nie przejeżdżałam Gościńcem bo zazwyczaj skręcam w Rybną ale chyba przejadę sie koło Was żeby odebrać stan robót. Zdązyłam zauważyć, ze coraz więcej ludzi planuje na wiosnę budowę w Woli. jak miło bedzie w grupie rozpocząć drogę ku dobremu. No, Wola budowami stać będzie. Jak 5 lat temu zaczynałem dojeżdżać do stolicy z Piastowa to jechało sie maks 15 - 20 minut. Teraz minimum 25 minut jeśli wyjedziesz 6.50. Oczywiscie piszę o samochodzie. Teraz z Woli wyjeżdzamy ok 6.30 i na dojazd do centrum potrzebuję 35-40 minut. Tak sobie myślę co to bedzie za te 10 lat... sznur samochodów sunących wolno ulicą Gościniec, potem przez Wilczą Górę i kolejka do świateł sięgająca skrzyżowania równorzędnego w Bobrowcu, hihihi Domek stoi, my w domku, mgła na zewnątrz wiec bałaganu we mgle nie widać. Jakby tak jeszcze z tysiąc metrów z tyłu dokupić to już by fajnie było - wtedy sad i drzewa posadzone w rzędy... Cisza, spokój tylko samochody mkną jak przecinaki i sąsiadka na godzinie 11.00 puszcza wiazankę czasami. To jedyne wady mieszkania w I szeregu. Ale z drugiej strony i dzieci zwiększą zasób słów. A ostatnio jechałem kawałek Rybną, a potem tą uliczką równoległą do Gościńca i tam całkiem fajnie jest. Jeszcze spokojniej i jeszcze bardziej cicho. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ms. 30.11.2006 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2006 treść umowy przedwstępnej na zakup działki poszukaj w internecie. Kiedyś zadałam w googlach i wyrzuciło mi parę gotowców. Takiego gotowca można rozszerzyć o dowolne ustalenia np. dostępne media. Jeśli właściciel partycypował w kosztach przyłączeń, poproś o pokazanie dokumentów - tam powinno być określone jaka moc i przepustowość.1. Najważniejsze to księgi wieczyste. Nasz XIII wydział k.w. jest na szczęście skomputeryzowany. Oprócz służebności, hipoteki, to przede wszystkim właściciela działki i czy przypadkiem nie ma współwłaścicieli.2. wypis i wyrys z rejestru gruntów - faktycznie tylko właściciel. Ten dokument będzie potrzebny do aktu notarialnego, więc właściciel prędzej czy później będzie musiał o niego wystąpić. 3. o wypis z mpzp może wystąpić każdy. Trochę to kosztuje, ale i tak będzie potrzebne przy akcie notarialnym i przy adaptacji projektu. My kupując naszą działkę załatwialiśmy wszystkie rzeczy sami, właścicielka dała nam upoważnienie. Nam akurat było łatwiej, bo właściciele mieszkali w innym mieście.4. Pozostałe media, na które właściciel nie ma dokumentów, sprawdzaj w gminie, żeby nie mieć niespodzianek opisanych przez bipopa.5. Zadatek lepszy wyższy, żeby właścicielowi nie opłacało się zrywać umowy.6. Jeśli coś ma być przelane na konto to wpiszcie też numer konta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
komarek 30.11.2006 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2006 No, Wola budowami stać będzie. Jak 5 lat temu zaczynałem dojeżdżać do stolicy z Piastowa to jechało sie maks 15 - 20 minut. Teraz minimum 25 minut jeśli wyjedziesz 6.50. Oczywiscie piszę o samochodzie. Teraz z Woli wyjeżdzamy ok 6.30 i na dojazd do centrum potrzebuję 35-40 minut. Tak sobie myślę co to bedzie za te 10 lat... sznur samochodów sunących wolno ulicą Gościniec, potem przez Wilczą Górę i kolejka do świateł sięgająca skrzyżowania równorzędnego w Bobrowcu, hihihi Domek stoi, my w domku, mgła na zewnątrz wiec bałaganu we mgle nie widać. Jakby tak jeszcze z tysiąc metrów z tyłu dokupić to już by fajnie było - wtedy sad i drzewa posadzone w rzędy... Cisza, spokój tylko samochody mkną jak przecinaki i sąsiadka na godzinie 11.00 puszcza wiazankę czasami. To jedyne wady mieszkania w I szeregu. Ale z drugiej strony i dzieci zwiększą zasób słów. A ostatnio jechałem kawałek Rybną, a potem tą uliczką równoległą do Gościńca i tam całkiem fajnie jest. Jeszcze spokojniej i jeszcze bardziej cicho. Przypuszczam, że za "chwil parę" i tam nie będzie tak spokojnie i pusto.Ale ten kawałek swojego podwórka i tak mi wszystko zrekompensuje. Byle do wiosny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ms. 30.11.2006 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2006 Ciepły, tak jeszcze przy okazji o działce narożnej.Nic odkrywczego nie napiszę, że trudniej dobrać projekt pasujący do działki i stron świata. Większość projektów eksponuje front i tył budynku. Ty musisz pamiętac, że frontowe będą dwie ściany. Możesz oczywiście się tym nie przejmować i wybudować jak Ci pasuje. Ale sam pewnie widziałeś domy, które "nie pasowały" do otoczenia. Czy chciałbyś być w tej grupie? Więcej też wydasz na reprezentacyjne ogrodzenie - dwa boki zamiast jednego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojti82 30.11.2006 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2006 hmm ja szukałam 3 m-ce a to podobno nie jest wcale tak długo a znalazłam dopiero teraz, musisz najpierw określić do jakiej kwoty szukasz, potem w jakich rejonach do ilu km od Piaseczna, czy musi być dobry dojazd oprócz auta, czy działka rolna czy budowlana, ja zaczęłam od Ustanowa bo interesowała mnie kolej ale cena tam była odstraszająca, jaka metoda to już zależy, najlepiej skutkują namiary od kogoś lub własne nogi, mam kilka namiarów ale nie wiem czy Ci odpowiadałyby, musisz określić powyższe warunki BTW dzisaj się dowiedzialam ile teraz chcą za metr w Ustanowie, 150 zł jak startowałam to chcieli 80-90 zł, w ciągu 3 m-cy cena jak skoczyła Interesuje mnie działka budowlana, 1000-1500m2, linia zabudowy zależna od dostępności mediów (woda, prąd); (gaz i kanalizacja - to już ewentualność). Dobrze jakby gdzieś w pobliżu przejeżdżał autobus/PKP. Co do rejonów to nie jestem zbyt wybredny. Jest kilka miejscówek,np.: Antoninów, Baszkówka-ostatnio byłem i jest fajnie, Bąkówka, Bogatki, Chojnów, Dobiesz, Jazgarzew, Jesówka, Kamionka, Łbiska, Orzeszyn, Pęchery, Pilawa, Robercin, Runów, Stefanowo, Wilcza Góra, Władysławów, Wojciechowice, Wola Gołkowska, Wólka Kozodawska, Wólka Pracka, Żabieniec, ale oczywiście inne okolice też wchodzą w grę. Jeśli chodzi o cenę to interesuje mnie do 100zł/m2, ale oczywiście będę szukał czegoś tańszego, Ustanów - 150zł/m2 to trochę przesada. Jeśli masz jakieś konkretne oferty to proszę na prywatną skrzynkę. Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
komarek 30.11.2006 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2006 Człowieku to masz w czym wybierać. Ja te wszystkie miejsca zwiedziłam i szczerze mówiąc jest z czego wybierać. Tylko trzeba wsiąść w auto i pozbierać namiary. A ceny niestety wzrosły i wciąż rosną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojti82 30.11.2006 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2006 Witaj Wojti Jeżeli chodzi o działki w okolicach Piaseczna, to bardzo skuteczną metodą jest pojeżdżenie po okolicach, którymi byłbyś zainteresowany i popytanie po sklepach lub szukanie tablic z info "sprzedam" na działkach lub płotach. Osobiście widziałam parę dni temu taką tablicę w Woli Gołkowskiej przy ul. Rybnej ( jeśli poczytasz parę stron wstecz to forum to zobaczysz ile ludzi się tam buduje lub zamierza). Jadąc przez Jazgarzew w stronę Łosia, w miejscowości Wólka Pracka, na wysokości stacji z gazem, buduje się sporo nowych domów, może warto tam podjechać i popytać o działki. Wiem, że w Bogatkch w stronę Grochowej niedawno odrolnili spory pas ziemi, może już zaczeli sprzedwać. W Łosiu też mozna coś znaleść (ale tam chyba nie ma gazu). Sprzwdż jescze koniecznie warunki, ponieważ w niektórych miejscowościach w okolicach Chojnowskiego Parku Kraj. są wymogi co do wielkości działki na której możesz budować. Ponadto, tak jak wczesniej Ci radzono, musisz sprecyzować czy chcesz mieć blisko kolejkę, szkołę, autobus itp. oraz jaka jest odległość do mediów (bardzo ważne, bo koszt przyłaczenia jest dosyć duży) Pozdrwiam i życzę owocnych poszukiwań. Betsi W sobotę pojeżdżę po okolicach i popytam, bo tablic z ofertami jest niewiele a jak są to agencja. Wolę Gołkowska tez odwiedzę. Patrzę na mapkę z Wólką Pracką i to chyba nie jest na trasie Jazgarzew - Łoś. Przez Bogatki przejeżdżałem - ładna okolica, dzięki za info. Co do Łosia to trochę za daleko. Warunki zabudowy sprawdzę napewno, bo nie kupię kota w worku. Co do moich wymogów to tak jak pisałem Zazdrośnicy. Niewątpliwie media są bardzo ważne - dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts